Prasklý displej na mobilu? V budoucnu by se mohl sám opravit | EkonTech.cz


Prasklý displej na mobilu? V budoucnu by se mohl sám opravit

Freetime / technologie / věda
18. 12. 2017 - 12:15

Motorola vlastní nový patent na samoopravný displej na mobilním telefonu. Opravu by měl zajistit speciální materiál, který bude integrovaný přímo v displeji a který by měl při zahřátí praskliny opravit.

Znáte ten pocit, když nosíte v kapse telefon s prasklým displejem a uvažujete, jestli ho vyměnit za nemalé peníze? Nebo naopak lepíte ochranou fólii ještě před prvním použitím? Každý se s tímto problémem setkal, ať už z vlastní zkušenosti, nebo v okruhu přátel. Firmy si tento problém uvědomují a snaží se vymyslet technologie a materiály, které by řešily běžné problémy jako je například právě prasklý displej. Nový patent firmy Motorola posouvá řešení tohoto problému kupředu.

Vyléčíme praskliny vlastním prstem?

Patent je založen na speciálním materiálu, kterým je polymer s tvarovou pamětí. V displeji budou integrovány tepelné prvky pokrývající sklo, které díky polymeru dokáží při zahřátí vrátit deformace vzniklé na displeji do původní podoby. „K vyvolání reakce mohou být použity různé stimuly, v mnoha případech je stimulem použití tepelné energie, které vede ke zvýšení teploty materiálu,“ píše se v patentu. V důsledku toho může displej: „Zvrátit některé nebo všechny deformace a vrátit se do původního stavu,“ uvádějí výzkumníci. Není zcela jasné, jestli by se displej zahřál sám nebo bychom museli použít externích pomůcek. Patent však naznačuje, že by to mohla být kombinace procesorů uložených v některé z vrstev displeje, které by přivedly teplo do místa praskliny, a tepla vytvářeného vlastním prstem.

Mnoho nejasností

Tato technologie však nejspíš opraví jen menší praskliny. Není jasné, jestli by dokázala opravit pavučinu prasklin pokrývající celý displej. Pokud byste displej poničili tak, že by se část odštěpila, v takovém případě by vám ani tato technologie nepomohla. Patentová přihláška na samoopravitelný displej byla podána už loni v únoru u United States Patent and Trademark Office (USPTO) a na veřejnost se tento patent dostal až letos v srpnu. Je v něm však mnoho nejasností a je zjevné, že bude potřeba vyřešit mnoho technologických problémů. Tento trend však není ojedinělý. Například firma LG přišla s krytem, který umí sám opravit drobnější škrábance a již ho aplikovala na modely LG G Flex a G Flex 2.

I když to asi ještě chvíli potrvá, je jasné, že firmy si problémy jako jsou rozbité displeje či kryty uvědomují a usilovně pracují na tom, jak tyto nedostatky odstranit. V budoucnu bychom se tedy mohli dočkat mobilních telefonů, které by dokázaly „vyléčit“ samy sebe.