Přednáška z kvantové fyziky nebo dějin umění. Český start-up Scholasticus spouští on-line kurzy | EkonTech.cz


Přednáška z kvantové fyziky nebo dějin umění. Český start-up Scholasticus spouští on-line kurzy

Ostatní / start-up / vzdělání
28. 8. 2015 - 22:10

Vzdělání je lékem na mnohé neduhy, a tak jeho šíření je jednou z nejdůležitějších úloh lidstva. Díky novým technologiím a možnostem, které přinášejí, lze tento úkol plnit úspěšněji. V České republice vznikl start-up Scholasticus, který si dal za cíl jít touto cestou.

V roce 2011 se rozhodl Sebastian Thrun, přední výzkumník v oboru umělé inteligence, že nebude svůj kurz vyučovatjen na Stanfordově univerzitě, ale poskytne jej i on-line. Na kurz se příhlasilo přes 160 tisíc zájemců a desítky tisíc z nich ho dokončily. Nejlepší student z univerzity se pak umístil v testech až na 411. místě mezi všemi on-line studenty. Thrun, který stojí i za známým projektem samořídícího vozu Google, to komentoval slovy: "Právě jsme našli 400 lidí z celého světa, kteří překonali špičkového studenta ze Stanfordu."

Vzdělání je nejlepším způsobem, jak udržet krok s uhánějící dobou. Je také klíčem k prosperitě a vymanění se z chudoby, a to jak na úrovni rodin, tak v makroměřítku v případě třeba afrických zemí. Vzdělání je klíč k mnoha problémům, které svět svírají. Uvědomil si to v minulosti i Salman Khan, dříve manažer hedgeového fondu, a vznikla tak již celosvětově proslulá Khan Academy, která disponuje několika tisíci videy, které se zabývají od dějin umění po kvantovou fyziku.

V českém prostředí se do podobné myšlenky zprostředkovat vzdělání i těm, kteří by se k němu z různých důvodů nedostali, ujal start-up Scholasticus. Mohou jej využívat nejen jednotlivci, kteří chtějí získat nebo sdílet své znalosti a dovednosti online, ale také firmy a instituce. Vzdělávání probíhá formou přednášek, kurzů nebo webinářů. Od proslulé Khan univezity se liší tím, že zprostředkovává přednášky s délkou do jedné hodiny, zatímco její americký protějšek poskytuje většinou jen několikaminutové sekvence. Strukturované kurzy se pak věnují širšímu tématu a jsou rozdělené do jednotlivých video kapitol. Přednášky pak budou dostupné ve velkém počtu světových jazyků.

Scholasticus se rozhodl nabízet v každém jazyce vlastní certifikované kurzy pouze s těmi nejlepšími lektory z daného oboru. "V současné době jsme oslovili desítky lektorů a intenzivně připravujeme kurzy, které budou již během podzimu dostupné na našich webových stránkách. Zároveň jsme otevřeni spolupráci s dalšími profesionály, kterým nabízíme pomoc při přípravě a implementaci kurzů, stejně jako zajímavé podmínky rozvoje a spolupráce, " říká Andrea Kremserová, spoluzakladatelka start-upu. Scholasticus plánuje, že během prvního roku by v České republice mělo vzniknout na 50 certifikovaných online kurzů. Ve finále by jich pak pro každou zemi zapojenou do projektu měla být k dispozici zhruba stovka.

"Scholasticus nám nabízí velmi flexibilní a komplexní řešení, jak přistupovat k systému školení v naší firmě. Nyní budeme mít možnost velice rychle sdílet nové informace napříč firmou i v naší partnerské síti. Oceňujeme především úsporu, kterou nám Scholasticus přináší oproti tradičním formám školení,“ říká Jan Juza ze společnosti TON, která je jedním z prvních klientů firmy.

Ideu online školy zjednodušující přístup ke vzdělávání podporuje i Technologické inovační centrum s.r.o. Scholasticus získal podporu podnikatelského inkubátoru pro nadějné projekty. "Jsme velmi rádi, že můžeme stát u zrodu firmy s inovativní myšlenkou a globálním zaměřením a poskytnout jí podporu v začátcích podnikání," říká Petr Konečný, z Technologického a inovačního centra ve Zlíně.