První liga IT sektoru | EkonTech.cz


První liga IT sektoru

Technik / IT
6. 11. 2014 - 19:18

Paměťový flash disk, legendární ICQ či WhatsApp a Viber – co je spojuje? Nejen synonymum „každodenního prostředku“, ale také místo, odkud pochází. V zemi na východním břehu Středozemního moře. V židovské zemi, kde je již několik let válečný stav na každodenním pořádku. Ano, přesně tam – v Izraeli.

Izrael v dnešním globálním světě představuje dvojku v oblasti IT. Jistě, Silicon Valley je prostě Sillicon Valley. Ale Izrael si dobývá neustále silnější pozici. Zejména Tel Aviv – svá vývojová centra zde mají například Apple, Microsoft, Google či Facebook. Právě v Tel Avivu je zhruba tisíc hi-tech firem a celých 50 % izraelského vývozu tvoří právě tato oblast národního hospodářství.

Když už jsme u těch faktů, v Izraeli je hned po Silicon Valley největší koncentrace start-upů na světě. Jeden z takových start-upů, Mobileye, v nedávné době upsal na americké burze své IPO za miliardu dolarů. To už je celkem slušné číslo. Prozatím se jedná o rekordní záležitost izraelské firmy. V nejbližších letech ale můžeme očekávat překonání.

Aktivita izraelské vlády

Investice do research and development (R&D) je v Izraeli na hodnotě 4,5 % HDP, což znamená nejvyšší hodnotu v rámci OECD. Například Česká republika se pohybuje okolo hodnoty 1,5 %.  „Jsme malá země, malý trh, nemáme přírodní zdroje. A také nemáme v zádech Evropskou unii. Naše země tedy nemá příliš dalších možností, co světu nabídnout,“ říká Avi Hasson, chief scientist, jenž je zodpovědný za každoroční rozdělení 400 milionů dolarů do IT investic v Izraeli.

Investice směřují zejména do malých a středních firem. Pokud již úřad podpoří některý z projektů a ten generuje komerční příjmy, dostává vláda 3,5 % zisku se stropem přidělené podpory. Problém nastává tehdy, když se majitelé takto podpořené firmy pokusí svůj projekt prodat. Musí zažádat o prodej úřady. Vláda případně získá určité procento z prodeje.

Příklad Waze

Jde o úspěšnou mobilní aplikaci pro motoristy. Vláda tento projekt podpořila v začátcích milionem dolarů. V roce 2013 jej Google koupil za více než miliardu dolarů a při využití know-how nové akvizice musel zaplatit vládě poplatek 3 miliony dolarů. To by ještě nebylo tak mnoho. Ovšem součástí obchodu byla také platba daní v Izraeli ze strany Googlu ve výši 320 milionů dolarů.

Jaká je návratnost vládních investic do izraelských start-upů?

„Při nástupu do funkce jsem nechtěl slyšet, že je úspěšnost 70 %. To by znamenalo, že investujeme do málo rizikových projektů,“ říká Avi Hasson. Přesné číslo není veřejné, ovšem podle Hassona se pohybuje nad 33% hranicí. Jinými slovy je okolo 67 % investic nenávratných – jsou spláceny jednoduše z daní.

 

Autor: Lukáš Sokol