Psycholožka Alexandra Hrouzková: posudky na počkání? | EkonTech.cz


Psycholožka Alexandra Hrouzková: posudky na počkání?

Názor
5. 2. 2015 - 19:29

Mediálně známá psycholožka Mgr. Alexandra Hrouzková údajně vydala na základě přečtení emailu názor na duševní stav autora daného emailu a stanovila mu tak diagnózu typu paranoidní schizofrenie. Opravdu paní Hrouzková dává posudky na počkání?

Protože se čas od času věnujeme boji mezi Českou studentskou unií a firmou Studenta Media, přinášíme našim čtenářům další podrobnosti k této kauze.

Pokud kauza někomu není známá, letmo si ji připomeňme. V 32. vydání časopisu Studenta vyšel rozsáhlý článek o ČeSU s velmi negativními informacemi o jejích členech a zejména o jednom ze zakladatelů této unie. Aby článek s hozením časopisu Studenta do koše nezmizel v zapomnění, vytvořila firma Studenta Media také elektronickou verzi tohoto článku, takzvanou Pravdu o ČeSU.

Zaměřme se asi na nejvíce citlivé tvrzení v článku: diagnóza typu „paranoidní schizofrenie“ jednoho ze zakladatelů ČeSU. Zástupci časopisu Studenta prý předložili známé psycholožce Mgr. Alexandře Hrouzkové úryvek z emailu daného člena. Hrouzková bez jakékoliv osobní schůzky s pisatelem předala zástupcům časopisu svůj názor, že jde u pisatele o „poruchu typu paranoidní schizofrenie“. Michaela Raková, šéfredaktorka časopisu Studenta.cz, zodpovědná za obsah časopisu, následně údajně schválila tento názor k otištění. Včetně uveřejnění jména psycholožky Hrouzkové a textu v článku: „Požádali jsme psychologa o názor…“

Zeptali jsme se odborníka, předsedy psychiatrické léčebny Bohnice, MUDr. Martina Hollého, na diagnózu psycholožky Alexandry Hrouzkové. „Není přípustné stanovovat diagnózu bez osobního kontaktu, “ řekl redakci časopisu EkonTech.cz uznávaný odborník. Zjišťovali jsme, proč psycholožka Mgr. Alexandra Hrouzková „názor na dálku“ vydala, a došli jsme k překvapivému zjištění. Vydání jejího názoru v článku považuje za zneužití jejího jména a údajně podala na zástupce firmy Studenta Media a šéfredaktorku Michaelu Rakovou trestní oznámení, které nyní prošetřuje kriminální policie.

Protože by podle obecného názoru novinářů měl šéfredaktor vědět, co a jaký obsah v jeho časopise vychází a co schvaluje (nemluvě o několikastránkových speciálech, jako v tomto případě), zeptali jsme se Michaely Rakové, kdo je zodpovědný za nebezpečné společenské poškození spoluzakladatele unie, jak redakce časopisu Studenta.cz posudek získala a zda může potvrdit zneužití jména Mgr. Alexandry Hrouzkové.

Od paní Michaely Rakové jsme ovšem dostali pouze zmatečná vyjádření typu „Nevím. Vůbec si na nic takového nevzpomínám. Nevím, o čem mluvíte. Zkuste se obrátit na vedení společnosti. “

Jednoduše – ztráta paměti, jak nepříjemné, jak obvyklé při vyšetřování Policie ČR.

Nebo že by právě poslední věta naznačila, odkud vítr vane? Majiteli společnosti Studenta Media jsou totiž kontroverzní podnikatelé Tomáš Rašner a Adam Kožela, mimo jiné organizátoři „twerkingových orgií“ při Miss VŠE, o kterých intenzivně média informovala na podzim 2014. Obrázek o majitelích této firmy dokreslují schůzky s členy České studentské unie, na kterých je zastrašují.

Spoluzakladatel unie se samozřejmě brání, podal na firmu řadu trestních oznámení, stejně jako psycholožka Mgr. Alexandra Hrouzková a také žalobu na ochranu osobnosti mimo jiné o náhradu škody ve výši 1 000 000 Kč.

Případ budeme sledovat a nadále čtenáře informovat. 

Autor: redakce