Robinhood - obchodujte na Wall Street ze svého mobilu a bez poplatků! | EkonTech.cz


Robinhood - obchodujte na Wall Street ze svého mobilu a bez poplatků!

Ekonom / robinhood / wall street
6. 3. 2015 - 11:07

Světlo světa spatřila aplikace, která umožňuje obchodovat na burze cenných papírů, aniž byste museli platit poplatky prostředníkům v podobě finančních institucí. Robinhood je přehledná aplikace s velice intuitivním ovládáním, jejímž cílem je demokratizovat přístup k finančním trhům.

Jedním z faktorů stojících za nedokonalostí trhu jsou transakční náklady. Pokud jste mladý dvacetiletý investor a nedisponujete nijak vysokým obnosem, což bývá u studentů více méně pravidlem, a máte pět nebo deset tisíc korun, nemůžete takto malou sumu investovat, neboť by vám nejen případný zisk, ale i samotnou investovanou částku smázly poplatky.  A odstranit tyto transakční náklady se rozhodli absolventi Stanfordské univerzity Vladimir Tenev a Baiju Bhatt.

Oběma spoluzakladatelům se podařilo vybrat od širokého spektra investorů 16 milionů dolarů na vývoj aplikace Robinhood. Mezi investory patří například americký rapper Snoop Dogg, herec Jared Leto a zástupy dalších. Již přes 500 000 lidí si aplikaci stáhnulo. Společným znakem všech těchto lidí je fakt, že se jedná především o studenty ve věku kolem 20 let, kteří si v drtivé většině prémiové služby nezaplatí, a proto je na místě otázka, zdali je aplikace schopná generovat svým autorům zisk.  „Je pravda, že lidé ve věku kolem 20 let mají méně zdrojů než ti starší, ale očekáváme, že časem se to zlomí, neboť dnešní mladí lidé zestárnou a my se toho snad ještě dožijeme,“ odpověděl pro Business Insider Vladimir Tenev.

V souvislosti se spuštěním se objevily i kritické hlasy, které upozorňují na to, že díky této aplikaci budou investovat i lidé, kteří nemají ani základní znalosti o obchodování, což povede k mnoha lidským tragédiím.

Aplikace je dostupná pro iPhony. Na verzi pro Android a PC se již horentně pracuje. Pokud si chcete aplikaci vyzkoušet, není nic jednoduššího, než navštívit stránky Robinhood, přidat svůj e-mail do pořadníku a samotnou aplikaci si budete moci stáhnout během několika minut. Zdarma vám aplikace umožní nakupovat a prodávat v USA kotované akcie či ETF, stejně jako třeba sledovat vývoj cen akcií v reálném čase.

https://www.robinhood.com/