Rychlost vs. kapacita | EkonTech.cz


Rychlost vs. kapacita

Technik / počítače
3. 6. 2014 - 22:23

Řetěz je vždy tak pevný, jako jeho nejslabší článek. Toto moudro se dá aplikovat na téměř jakoukoliv situaci. Počítač je tak rychlý, jako jeho nejpomalejší komponenta.

S nástupem nových technologií se vždy upravuje hranice mezi výkonem a spotřebou. U stolních PC se na spotřebu zas tolik nehledí, neboť jsou připojeny k elektrické síti. Notebooky na druhou stranu mají pouze určitou kapacitu baterie, která se ještě s rostoucím věkem snižuje. Výběrem správného typu procesoru docílíte optimální kombinace pro vaši potřebu, buď větší výkon, nebo nižší spotřebu => delší výdrž baterie.

Dnešní procesory už dospěly do takového stádia, kdy se dá požadovaný výkon vymámit i při nízké spotřebě. Starší procesory dokázaly taky spočítat dost věcí, ale měly u toho tepelný výkon jako Temelín. Pro notebooky nepraktické - zaprvé vysoká spotřeba, zadruhé se nedal udržet v ruce. Konečně jsme se dostali do doby, kdy na denní používání notebooku stačí výkony při nízké spotřebě. Začal ovšem brzdit jiný faktor.

Hard disk, na kterém máte uloženy všechny filmy, hudbu a hlavně i systém, začal brzdit celkový výkon počítače, stal se nejslabším článkem řetězu. Přestože se rychlosti disků za posledních deset let razantně zvedly, technologické limity nedovolí dále zrychlovat. Řešení je ovšem již dávno venku - SSD disk. Dosahuje 4-5x vyšších rychlostí než klasický disk. Oproti HDD, kde se točí magnetické plotny, v SSD se nic nepohybuje. Můžeme si ho zjednodušeně představit jako velkou paměťovou kartu. Výhody SSD jsou nasnadě: vysoká rychlost, nízká váha, odolnost, rychlost startu, žádný hluk, netopí, menší spotřeba energie.

Háček je v ceně a v kapacitě. Klasický 2,5´ disk o kapacitě 1 TB seženete kolem 1500 korun. Za stejnou cenu bude mít SSD jen 64 GB. To stačí tak na systém, Office a pár programů. Na HD video zapomeňte. 120 GB SSD disk pořídíte od 1800 kaček, 240 GB od tří tisíc. 1 TB SSD disk stojí přes deset tisíc.

A jsme u jádra problému. Rychlost vs. kapacita. Buď si budete užívat spoustu volného úložného prostoru, ale budete na všechno čekat věčnost, nebo se uskromníte a bude vám startovat počítač za 20 sekund. V desktop PC to řešit nemusíme, tam se vejde obojí, SSD i HDD. V notebooku je defaultně jen jedna šachta na disk. Obtížné rozhodnutí, HDD nebo SSD. Téměř jako Sofiina volba.

Koncem loňského roku přišli výrobci s něčím novým, co by nám mohlo usnadnit volbu. Kombinace SSD disku s plotnovým diskem. Jedno pouzdro o klasické velikosti 2,5 palce, ukrývající paměťové moduly i magnetické plotny. Jedna krabička tedy zaručí jak kapacitu, tak rychlost. První model od firmy Western Digital nese označení Black2, pokračovatel v řadě disků, pyšnící se nejvyššími rychlostmi. SSD část disku má kapacitu 120 GB, plotna má kapacitu 1 TB.

Western Digital ukázal světu čerstvý pohled na koncepci pevných disků v počítači a ostatní výrobci se postupně přidávají. Cenově se tito hybridi pohybují kolem pěti tisíc korun. Uvidíme, jaká bude poptávka a jak zafunguje trh. Já tleskám, oceňuji čerstvý přístup.