Share it! – Sdílej vzdělání! | EkonTech.cz


Share it! – Sdílej vzdělání!

Z vejšky
21. 11. 2013 - 20:44

Share it! je studentská společnost, která vznikla na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze. Jejím cílem je zajistit prostor pro bezplatné sdílení znalostí všech studentů VŠ. O tom, jak tato společnost vznikla a co nabízí studentům, jsme hovořili s ředitelkou Share it! Evou Mikšíkovou.

Během představování společnosti jste uvedla, že se jedná o studentskou společnost, můžete vysvětlit, co to znamená?

Ano. Studentské společnosti si studenti vytváří během studia, aby zjistili, zda má jejich projekt potenciál. Jelikož jsou studentská společnost, je pro ně také snazší oslovit sponzory, mají záštitu školy a k dispozici jsou jim profesoři, kteří jim mohou v začátcích poskytnout odborné rady. To, čím se tyto společnosti zejména odlišují od ostatních, je doba určitá, na kterou jsou založeny. Společnost končí dobu své platnosti po 10 měsících a poté si mohou studenti tuto činnost převést do podnikání, nebo pokud se jim projekt neosvědčil, nemusí v něm vůbec pokračovat.

Co z toho je Váš případ? Máte v úmyslu s tímto projektem pokračovat?

Ano, samozřejmě. Myslím si, že naše studentská společnost přináší něco nového, co tu ještě není. Navíc deset měsíců je sice dostatečně dlouhá doba na to si něco vyzkoušet, ale ne na to, aby se ten projekt dostal dostatečně do povědomí.

Můžete ve zkratce vysvětlit, čím se Váš projekt zabývá?

Náš projekt je určen pro všechny studenty VŠ. Problém, na který většina studentů naráží je, že nemají dostatek finančních prostředků na to, aby si platili drahé kurzy a doučování nebo se jim prostě nechtějí dávat peníze za různé kurzy a doučování, když nevědí, jestli jim daná úroveň nebo lektor budou vyhovovat. Dalším problémem pak je, že se musejí dostavovat pravidelně v určitý čas na určité místo, což je samozřejmě omezuje. Tohle všechno má řešit naše studentská společnost.

Jakým způsobem to Vaše společnost řeší?

U nás studenti nic neplatí. Stěžejní jsou naše webové stránky www.share-it.cz, kde se studenti bezplatně registrují, vyplní svůj profil a napíší, v čem by se chtěli zlepšit a co za to mohou nabídnout. Na základě těchto dvou kritérií jim poté program vybere ideální studenty pro sdílení znalostí. Možnost se zaregistrovat bude již příští týden!!!

Takže například napíší, že se chtějí zlepšit v angličtině a za to nabízí doučování matematiky?

Ano, přesně tak to funguje.

A co když v programu prozatím není takový student, který by měl dané znalosti a chtěl se naučit, co nabízí registrovaný?

Máme zkušenosti, že někdy se studenti podceňují a nevypíší nebo si nevzpomenou na všechny své znalosti. Proto mu v takovémto případě systém vygeneruje studenty, kteří ovládají znalost, kterou se registrovaný chce doučit a ukáže se mu, co za to požadují. V mnoha případech se poté stává, že registrovaný si v seznamu studentů vybere.

Řekněme, že registrovaný nalezne studenta, se kterým chce sdílet znalosti, co se bude dít poté?

Pokud registrovaný nalezne studenta, se kterým chce sdílet znalosti, kontaktuje ho přímo na našem webu zprávou a domluví se na místě a čase setkání, který bude vyhovovat oběma stranám.

Takže místo setkání je čistě na jejich výběru?

Ano a stejně tak také čas. Pokud by se ale studenti nemohli rozhodnout, kam zajít, mohou si vybrat některou z našich spřátelených kaváren či restaurací. Tady je poté důležité, aby při vstupu předložili majiteli či obsluze ISIC kartu nebo se prokázali registrací na našich stránkách. Je to kvůli tomu, že pokud se některá restaurace stane u studentů oblíbenou a budou tam chodit více, můžeme s tím dále operovat a domluvit se s majitelem na různých slevách a benefitech pro naše studenty.

A pokud se rozhodnou jít do nějaké jiné kavárny či restaurace?

Tak samozřejmě můžou. Výběr je čistě na nich. Tady bychom ale chtěli studenty poprosit, pokud vědí o nějaké vhodné kavárně či restauraci, aby si to nenechávali pouze pro sebe, ale kontaktovali nás a podělili se o svou zkušenost. Pokud je tato kavárna/restaurace zaujala, je možné, že se bude líbit i dalším studentům a my tu opět můžeme lobovat v jejich prospěch.

Je něco, co byste chtěla vzkázat samotným studentům?

Ano, chtěla bych je poprosit, aby na tomto webu byli aktivní. Stránka je určená pro ně, a pokud budou přidávat své názory na kavárny, psát reference či přidávat fotky ze setkání, ostatní studenty to velice obohatí a může jim to pomoci. Tyto věci jsou pro nás hodně důležité, a proto k nim chceme studenty formou různých odměn a soutěží motivovat. Proto bych chtěla také zmínit, že ti aktivní u nás budou získávat další výhody:-)