Soukromé vysoké školy. Šance nebo propadák? | EkonTech.cz


Soukromé vysoké školy. Šance nebo propadák?

Z vejšky / České vysoké školství
31. 7. 2013 - 10:31

Nedostali jste se na státní univerzitu? Nemáte důvěru ve státní školský systém? Máte zbytečných 20-40 tisíc na půl roku? Pojďte studovat soukromou vysokou školu. V České republice je jich oficiálně registrovaných skoro pět desítek. Vybírat je určitě z čeho, ale co kvalita?

Rozhoduje trh studentů, ne trh práce

Soukromé vysoké školy především nabízejí ty obory, o které je mezi studenty zájem. To je zcela pochopitelné. Vždyť školné za semestr studia se pohybuje od 15 do 45 tisíc podle školy a oboru. Problém nastává v okamžiku, kdy je o určitý obor mezi studenty zájem, avšak na trhu práce je převis poptávky. To se dnes týká například některých manažerských či ekonomických studií.

Zaměřeno na praxi

Velkou výhodou soukromých univerzit je výrazné zaměření na praxi. Tyto školy správně odhadly dnešní nutnost skloubit studium s praxí, a to i tak, že praxe v učebním programu zcela dominuje. "Už v prvním ročníku jsem stála v profesionálním televizním studiu před i za kamerou a zkusila si sestříhat vlastní klip," říká Alžběta Gréeová pro server idnes.cz, která v druhém ročníku studuje obor sociální a mediální komunikace na pražské soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského.

Zajímavé je i zjištění Střediska vzdělávací politiky. Podle této instituce se míra uplatnění studentů státních a soukromých univerzit prakticky neliší.

Otázka zní: „Co studovat?“

V současné době zapomeňte na čistou ekonomii i humanitní obory. Po promoci si na trhu práce neškrtnete, tedy pokud nejste výjimečně dobrý, nebo nemáte výjimečně dobré známé, či příbuzné. Vsaďte na techniku, nebo informační technologie. V současnosti je největší zájem o absolventy oborů procesní inženýrství a informatika.

Cizí jazyky

Pokud nejste technicky nadaní, nebo vás tyto obory nelákají, máte další možnosti. V prvé řadě jsou to cizí jazyky. V současné době už lze studovat i více exotické druhy. Nesmíme zapomenout, že nabídky na trhu práce se jen hemží jazykově specializovanými pozicemi. Dnes už není problém narazit na požadavek „Obchodní manažer s čínštinou“, nebo „Ředitel pobočky s dobrou znalostí polštiny“ a tak dále.

Překvapivé zdravotnictví

Kdo se neuchytne ani u lingvistů, má šanci v dalším oboru – ve zdravotnictví. To se tedy spíše týká vyšších odborných škol, které se často zaměřují na vzdělávání zdravotních sester nebo na ošetřovatelské obory. Tito absloventi pak nemají v uplatnění žádné problémy.

Nejlepší je kombinace

Asi nejvíc ideální v současné ekonomické době je spojit studium technického zaměření s cizími jazyky. Takto vybavený absolvent univerzity si dokonce může vybírat, kam po studiu nastoupí. Navíc i během studia je jako praktikant velmi žádaným zbožím. Důležité je také nezapomenout na zahraniční stáže. I soukromé školy tuto možnost nabízí. V dnešní době se zahraniční zkušenosti už nejeví jako výhoda, ale jako nutnost.

Vybírejte pečlivě

Když si konečně vyberete zaměření vašeho studia, vybírejte školu velmi pečlivě. Studium není nejlevnější a kvalitativní rozdíly mezi jednotlivými univerzitami jsou značné. Ne vždy platí, že čím dražší studium, tím je také kvalitnější. Dejte na doporučení nebo reference absolventů, či prohledejte reakce na internetu. Pečlivý výběr se vám mnohonásobně vrátí.