Společenská odpovědnost ve společnosti Kaufland Česká republika | EkonTech.cz


Společenská odpovědnost ve společnosti Kaufland Česká republika

Kariéra / Kaufland / CSR
7. 1. 2019 - 19:13

Kaufland provozuje v České republice 131 obchodních domů. Při svém podnikání usiluje o maximální společenskou odpovědnost a trvale udržitelný rozvoj. Připravili jsme pro vás přehled nejzajímavějších CSR projektů společnosti Kaufland.

Boj proti plastu: Kaufland do roku 2025 sníží množství odpadu alespoň o dvacet procent

Boj proti plastu je často diskutované téma, ve kterém maloobchod přebírá klíčovou roli. Obchodní řetězec Kaufland je si toho dobře vědom a podle toho také jedná. Přichází s celkovou 360° plastovou strategií. Cílem je výrazné omezení plastového odpadu, zlepšení procesu jeho recyklace i udržitelné nakládání s plasty. Kaufland tak do roku 2025 sníží spotřebu plastů minimálně o dvacet procent, a to ve všech zemích, ve kterých řetězec působí. Zároveň do roku 2025 nabídne veškeré produkty svých vlastních značek jedině v recyklovatelných obalech.

Nové prodejny

Při výstavbě nových prodejen je kladen důraz na jejich ekologickou stránku. Díky nejnovějším technologickým řešením, např. snížení množství CO2 či rekuperaci, prodejna téměř nezatěžuje své okolí. Prodejní plochu i zázemí pak osvětluje moderní, příjemné, a především úsporné LED osvětlení. Chladicí nábytek je osazen dveřmi, což spolu s nejnovější technologií chlazení snižuje jeho energetickou náročnost až o třicet procent.

Neplýtváme potravinami
Darování potravin představuje pro společnost Kaufland dlouhodobou a kontinuální činnost předcházející plýtvání. V říjnu 2017 zahájila společnost spolupráci s Českou federací potravinových bank, které na denní bázi poskytuje veškeré potravinové přebytky ze svých prodejen. Potraviny jsou dále rozváženy jednotlivým neziskovým organizacím v regionech a rozděleny mezi potřebné. Do současnosti Kaufland v České republice daroval přes 188 tun potravin. Nejčastěji se jednalo o pečivo, ovoce, zeleninu, trvanlivé potraviny, nápoje či drogistické zboží.

K-potravinová sbírka

V sobotu 8. září uspořádal Kaufland první ročník vlastní potravinové sbírky. Na všech jeho 129 prodejnách tak mohli zákazníci darovat potraviny či drogistické zboží určené lidem v nouzi. Během jednoho dne se podařilo získat přes šedesát tun produktů pro rodiny v azylových domech, opuštěné seniory či osoby bez střechy nad hlavou. Kaufland navíc následně daroval České federaci potravinových bank několik tun potravin či školních potřeb. Do rozsáhlé akce se zapojilo přes tisíc dobrovolníků.

Myslíme na lidi s potravinovou intolerancí

Dostupnost produktů speciální výživy je v České republice stále velmi omezená. Kaufland proto rozšířil svoji privátní značku K-free o třináct bezlepkových produktů. Lidé trpící potravinovou intolerancí si v jeho prodejnách mohou za přijatelnou cenu zakoupit speciálními těstoviny, pečivo, muffiny či bio-müsli.

Zdravý životní styl

Zvyšující se výskyt civilizačních chorob, které se stále častěji týkají i mladé generace, připomíná důležitost zdravého stravování. Společnost Kaufland přispívá ke zdravému životnímu stylu a svou redukční strategií chce inspirovat ostatní. Cílem strategie je do roku 2021 zredukovat obsah cukru, soli a tuku u více než tří set artiklů vlastních značek průměrně o dvacet procent bez užití náhradních látek.

Hygienické stanice

Až osmdesát procent infekcí se podle Světové zdravotnické organizace šíří špinavýma rukama. Společnost Kaufland proto zavedla ve všech svých prodejnách hygienické stanice, ve kterých jsou k dispozici vlhčené ubrousky a rozprašovač s dezinfekčním prostředkem na ruce. Zavedením stanic Kaufland pomáhá v boji proti výskytu epidemií, například té chřipkové.

Fair Trade oblečení

Od října 2017 dostane všech zhruba 130 000 zaměstnanců prodejen Kaufland napříč všemi zeměmi nové pracovní oblečení. V čem je lepší? Všechny halenky, košile a trička mají certifikaci GOTS a FaireTrade. To znamená, že oblečení obsahuje vysoký podíl přírodních vláken a navíc pochází z „férového obchodu“. Touto investicí do pracovního oděvu našich zaměstnanců vysíláme signál, jakým směrem se chceme v budoucnosti vydat – zodpovědným a férovým.

Kaufland myslí na vaše zdraví
Společnost Kaufland je hrdým partnerem organizace Loono, kterou podporujeme vskutku originálním způsobem. Kaufland věnuje organizaci deset korun za každé využití MultiSport karty každým ze zaměstnanců. Projekt vznikl jako rozšíření populárního zaměstnaneckého programu „Zdraví nás baví“, který dbá o zdravý životní styl zaměstnanců. Tým mladých mediků z neziskové organizace Loono seznamuje naše spoluobčany prostřednictvím kampaní #prsakoule a #zijessrdcem s možnostmi prevence onkologických a kardiovaskulárních onemocnění. Zákazníci Kauflanduse mohli seznámit s možností prevence při otevření nové pobočky v Kouřimi.

Dlouhodobě podporujeme Centrum Paraple

Už více než dvacet let Centrum Paraple pomáhá lidem ochrnutým po poškození míchy zvládnout těžkou situaci a vrátit se zpátky do života. Kaufland je velmi pyšný, že může být součástí tak úžasného projektu. V letošním roce se finančně podílí na nákupu handbiků a posilovacích strojů pro lidi s handicapem.

Jsme generálním partnerem projektu Dr. Klaun

V letošním roce se Kaufland stal generálním partnerem projektu Dr. Klaun, který realizuje nezisková organizace Chance 4 Children. V sedmi nemocnicích po celé České republice pomáhá ve spolupráci s vyškolenými klauny léčit smíchem dětské pacienty, a zpříjemnit jim tak mnohdy náročný léčebný pobyt. Vedle finanční podpory 1 000 000 Kč získala organizace od Kauflandu rovněž nový automobil VW Transporter T6 v hodnotě 760 000 Kč.

Lítáme v tom s vámi

Kaufland je partnerem DEBRA ČR, organizace, která podporuje osoby trpící závažným onemocněním motýlích křídel. V letošním roce financoval letní a podzimní relaxačně-terapeutické tábory pro nemocné a zároveň hradí nákladné obvazové materiály a masti.

Strom splněných přání

V prosinci plní zaměstnanci centrály Kauflandu vánoční přání dětem z Dětského domova v Žatci. Pokud chtějí, vyberou si v rámci akce Strom splněných přání některý ze vzkazů „Ježíškovi“. Věc zakoupí, zabalí ji jako vánoční dárek a přidají k ostatním, které každoročně dělají radost více než osmdesáti dětem.

Vánoční sbírka

V roce 2016 a 2017 uspořádal Kaufland na všech svých prodejnách vánoční sbírku. Zákazníci měli možnost podpořit pěstounské rodiny koupí speciální samolepky v hodnotě třicet korun. V loňském roce se podařilo vybrat během dvou týdnu dohromady 3 470 790 Kč. Letos bude veškerý výtěžek ze sbírky věnován organizaci Cesta za snem, která za něj pořídí speciální sportovní trenažery pro lidi s handicapem. Získají je jednotlivci, spinální jednotky i neziskové organizace.