Studenti mají novou šanci. Stáže ve firmách. | EkonTech.cz


Studenti mají novou šanci. Stáže ve firmách.

Ostatní / stáže
3. 12. 2012 - 13:58

Fond dalšího vzdělávání (FDV) spouští nový projekt, do kterého by rád zapojil studenty posledních ročníků a nabídnul jim možnost stáže ve vybraných firmách. Získat tak potřebnou praxi a navíc placenou. Je to opravdu šance pro studenty?

Nezaměstnanost vysokoškoláků děsí Evropu

Vysoký poměr nezaměstnaných mezi absolventy univerzit je problém, který plíživě dobývá celou Evropskou unii, vždyť v ekonomických problémech zmítaných zemí jako je Řecko nebo Španělsko je bez práce každý druhý vystudovaný vysokoškolák. U nás na tento problém reaguje FDV a spouští zcela nový projekt, který bude pomáhat studentům posledních ročníků VŠ a VOŠ získávat praxi na stážích ve společnostech.

Zájem je i mezi firmami

Zájem o stáže ze strany uchazečů i poskytovatelů se již prokázal u projektu, který byl spuštěn v měsíci září 2012. O stáž ve firmách se aktuálně uchází cca 1600 stážistů a stáž nabízí více než 400 firem. Motivace společností k přijímání stážistů se neřídí jen tím, že stážistou získává poměrně levnou pracovní sílu, ale v dnešní době je kladen velký důraz na firemní kulturu a určitou míru loajálnosti, kterou lze u zcela nedotčené osoby během stáže vypěstovat a takto „vychovaného“ zaměstnance pak lehce začlenit do struktur společnosti. Motivací pro společnosti k začlenění do projektu je také to, že fixní náklady na stážistu hradí FDV.

Neocenitelná praxe

Účastník tohoto projektu získá oproti vrstevníkům jednu velkou výhodu, je to praxe. Po absolvování stáže dostanou od Fondu certifikát, který bude prokazovat získané pracovní zkušenosti během účasti v projektu. A tak při dalším hledání pracovního uplatnění může absolvent prokázat délku praxe v oboru. Podle poledních průzkumů až tři čtvrtiny zaměstnavatelů dávají zcela jasně přednost uchazeči s prokázanou praxí. Navíc může uchazeč zůstat v té společnosti, ve které byl jako stážista a pokračovat jako řadový zaměstnanec.

Cílem projektu je tedy poskytnou mladým lidem šanci získat pracovní zkušenosti. Vedle jazykové vybavenosti, je právě nedostatek praxe jeden z velkých problémů čerstvě vystudovaných uchazečů o práci. „Pro firmy je to potíž. Nemají čas zjišťovat, jak je který absolvent schopný. Proto raději preferují ty uchazeče o práci, kteří jsou schopni doložit pracovní praxi“, uvedl pro server Podniktel.cz Pavel Kryštof, ředitel Fondu dalšího vzdělávání.

Může projekt prolomit bludný kruh?

Je otázkou, zda tento projekt dokáže řešit problém bludného kruhu absolventů škol, kteří nemají praxi a díky tomu nemohou najít zaměstnání, kde by onu praxi mohli získat.  Problém je dnes v době ekonomické krize obrovský a nelze ho vyřešit jednorázovým projektem, ale můžeme jeho dopady umírnit. Budoucnost ukáže zda to byl správný krok.

Praktické informace závěrem

Zájemci se do projektu mohou registrovat od února 2013. Registrace bude možná přes internetové stránky http://www.stazepromlade.cz. Stránky budou spuštěny v měsíci prosinci tohoto roku.

Zde si vyberou a přihlásí takovou stáž, která bude odpovídat oboru jejich studia. První párování žáků a studentů s konkrétními firmami je plánováno na březen 2013. Velkou výhodou je, že stáže studentů jsou placené. Student bude vykonávat práci na základě dohody o provedení práce se sazbou 60 Kč za odpracovanou hodinu. Délka jednotlivých stáží je jeden až tři měsíce. Projekt skončí v srpnu 2015. (zdroj. http://fdv.mpsv.cz/index.php/oblasti-cinnosti/vykonna-cinnost?id=72)