Studenti sázejí na jistotu. Vede ČEZ a Škoda Auto | EkonTech.cz


Studenti sázejí na jistotu. Vede ČEZ a Škoda Auto

Z vejšky / kariéra
4. 12. 2012 - 7:15

Ekonomická krize tu je a ještě chvíli bude. A i když se traduje, že studentská léta jsou dobou bezstarostnou, právě hospodářské potíže dnešního světa nutí studenty dopředu přemýšlet, co bude po studiu. A podle průzkumů sázejí na jistotu, chtějí pracovat ve velkých firmách.

Přízrak nezaměstnanosti

Studentský život už není, co býval. Mladý člověk si dříve vysnil svou budoucnost, došel si pro červený diplom a jako o absolventa prestižní univerzity byl o něj na trhu práce velký zájem. A tak si mohl svého zaměstnavatele vybírat. Současnost už tak růžová není. Ekonomická krize si vybírá svou daň i mezi vysoce kvalifikovanými absolventy. Podívejme se do Řecka, nebo do Španělska. Země je sužovaná hospodářskými problémy a hlavně vysokou nezaměstnaností, která v segmentu absolventů univerzit dosahuje až 50 %. Šílená čísla, každý druhý vysokoškolák bez práce.

Vedou silní hráči

Může tato situace nastat i u nás? Ano může. A studenti to správně tuší a sázejí na jistotu. V nedávném průzkumu České studentské unie se většina z osmi tisíc respondentů vyslovila pro práci v některé velmi silné firmě. A tak mezi absolventy vítězí ČEZ, Škoda Auto, Česká Spořitelna a další.

Škoda Auto nebo ČEZ lákají …

V technických oborech je jasně na prvních příčkách Škoda Auto a ČEZ. Je to pochopitelné, studenti sázejí na jistotu. Firmy Škoda Auto a ČEZ jsou obři a nejspíš u nich nehrozí existenční potíže. Přeci jenom technici mají větší možnosti uplatnění a na trhu práce je v tuto chvíli větší poptávka právě po technicky zdatných absolventech. Naopak humanitní nebo ekonomické obory jsou v útlumu.

Mezi studenty je také velice populární práce u mobilních operátorů. Podle průzkumu vede Vodafone, ostatní však následují hned za ním.

Finanční velká čtyřka

Právě budoucí finančníci hledají uplatnění v poradenských společnostech „velké čtyřky“ (patří sem: Ernst & Young, Deloitte, KPMG a PwC).  Mezi studenty ekonomie s nejlepšími studijními výsledky vede PwC ČR. Ve finančním oboru může ale nastat problém v přesycenosti trhu. Ne nadarmo se říká, že v ČR je největší hustota finančníků na tisíc obyvatel. Uspět zde mohou jen opravdu výjimečně nadaní studenti. Stejná praxe platí i v bankovnictví, kde u studentů vede hlavně Česká spořitelna.

Firmy to vědí a vybírají si …

Přesuňme se nyní na druhou stranu „barikády“. Firmy velmi dobře vědí o situaci na trhu práce a dokážou si vybírat. A mají rozhodně z čeho. Například do každé ze zmiňovaných poradenských společností ročně přijde až 2000 životopisů, přičemž firma přijme několik desítek. Konkurence je tak obrovská.

Hodně peněz a málo angličtiny

Oslovené prestižní společnosti narážejí u absolventů na tři problémy, které se vyskytují nejčastěji. Hlavní potíží dnešních studentů je úroveň angličtiny. Dnes nemá cenu žádat o místo ve velké společnosti, když dokonale neovládám angličtinu, nebo jiný cizí jazyk.

Druhou potíží jsou až přemrštěné požadavky na základní mzdu a kariérní růst. Tady by si měli budoucí zaměstnanci uvědomit, že ekonomická situace a konkurence na trhu práce jim dává velmi úzké mantinely pro vyjednávání.

A konečně třetím problémem uchazečů o práci, kteří právě dostudovali, je fakt, že si neuvědomují, co vůbec plný úvazek v zaměstnání znamená. Proto mají výhodu ti, kteří již během studia ke skutečné práci „přičichli“ a s přechodem do „vážné“ práce pak mívají menší problémy.

Budoucnost asi nebude růžová

V nejbližších letech  se na trhu práce nečeká příliš příznivých zpráv. Už v této chvíli dochází k propouštění ve státní správě a tak bude trh práce zaplaven dalšími uchazeči hlavně z ekonomicko-humanitních oborů. Najít si práci bude pro absolventa těžší a těžší. Rozhodně by to studenti, budoucí absolventi neměli nechávat na dobu „potom“, nebo si dokonce po škole dopřát „odpočinek“. Měli by aktivně hledat praxi a uplatnění už od začátku studia. Dřina a dřina - jiná cesta v této době k cíli nevede…