Studenti vynalezli reproduktor, který hasí požáry | EkonTech.cz


Studenti vynalezli reproduktor, který hasí požáry

Technik / hasicí přistroje / drony
22. 6. 2015 - 19:06

Hašení lesních požárů, hořící herní soustavy nebo ohně na Mezinárodní vesmírné stanici čeká revoluce. Váš notebook vám dokáží uhasit dva američtí studenti pomocí hudby z reproduktoru. Jejich „hasící reproduktor“ navíc nezanechává žádné škody na životním prostředí.

Kdybyste ty dva potkali na ulici, měli byste pravděpodobně dojem, že nejsou úplně v pořádku.  Přes rameno mají „krabici“, ze které vede několik drátů, a v ruce drží reproduktor připomínající spíše výfuk od kamionu. Viet Tran a Seth Robertson však nejsou žádní krotitelé duchů, jak by se mohlo na první pohled zdát. Tito dva studenti působící na Univerzitě George Masona v USA naopak přišli s revolučním řešením, jež zřejmě výrazně ovlivní způsob, jakým se dnes hasí nejen hořící herní soustavy, ale i rozsáhlé lesní požáry.

Ideální je rapper 50 Cent

Reproduktor, který s sebou nosí, je opravdu ideální zbraní v boji proti požárům. Již v minulosti se možností použití zvuku k hašení ohně zabývala americká armádní agentura pro podporu výzkumu DARPA. Agenturou vytvořený systém má ale jeden velký nedostatek a tím je jeho nepřenosnost. A tak se mladí vědci rozhodli ve svém projektu, který je i podmínkou dokončení univerzity, věnovat vývoji přenosného hasicího přístroje využívajícího zvukové vlny na nízkých frekvencích v rozmezí od 30 do 60 hertzů. Dodejme jen, že mladý člověk je schopen vnímat zvuk již od 20 hertzů, starší pak obvykle od 50 hertzů.

To znamená, že ideálním pro hašení požárů je hip-hop. „Například rapper 50 cent by mohl být používán k boji s ohněm,“ dělá si legraci Tran. Zařízení tedy neobsahuje žádné chemické látky, čímž eliminuje poškození, které může způsobit běžný hasicí přístroj. Představte si třeba hašení vašeho počítače. Při užití konvenčních přístrojů se již jen těžko vzpamatuje.

Profesoři byli skeptičtí

Vývoj devítikilového ručního přístroje stál studenty měsíce úsilí, pokusů a přibližně 600 dolarů. „Často jsme studovali do tří do rána a vstávali už v šest, abychom všechno zvládli. Bohužel ze začátku jsme neměli ani podporu profesorů. Byli k našemu projektu skeptičtí,“ dodává Tran. Profesor a mentor obou studentů Brian Mark byl zpočátku k projektu nedůvěřivý. „Můj první dojem byl takový, že to nebude fungovat,“ říká profesor. „Mnozí studenti se raději vydávají již vyšlapanými cestičkami. Viet a Seth se rozhodli jít do velkého rizika,“ dodává.

„Ze začátku jsme neměli ani podporu profesorů.“

O tom, že se jít do rizika vyplatilo, svědčí i změna postoje profesorů. Univerzita oběma mladým vynálezcům pomohla s podáním předběžné patentové přihlášky, čímž získali jeden rok na to, aby mohli o svém přístroji veřejně mluvit, otestovat trh a ověřit si, jestli se vyplatí žádat o patent.

Prototypy zvukových hasících přístrojů.

S drony na lesní požáry

O tom, že by se našlo pro přístroj využití, nepochybují. „Pokud náš vynález namontujete na drony, hasiči budou schopni dostat pod kontrolu i rozsáhlé lesní požáry. A oheň ve vesmíru je kapitolou samou o sobě,“ vysvětluje Tran. „Ve vesmíru panují úplně odlišné podmínky. Kdybyste na oběžné dráze použili běžný hasicí přístroj, tak se jeho obsah rozšíří po celé kosmické stanici. Naopak zvukové vlny můžete namířit správným směrem i v prostředí, kde není gravitace,“ dodává druhý z vynálezců Robertson.

„Zvukové vlny můžete namířit správným směrem i v prostředí, kde není gravitace.“

Hasící kapalina

V oblasti hašení požárů se v poslední době objevila i jiná řešení.  A na jednom z nich se pracuje i v České republice. Například kapalina Novec 1230, jež je téměř nerozeznatelná od obyčejné vody, může být stejně revolučním řešením. Pokud jí polijete jakékoliv elektronické zařízení, nemusíte se obávat, že dojde ke zkratu. Kapalina přístroj uhasí a odteče. Novec 1230 funguje na principu absorpce tepla a chemického zásahu do plamene. Ochladí tak plamen i hořící materiál a exotermický chemický proces ukončí. Další výhodou jako u „reproduktoru“ je, že nezanechává žádné škodliviny. Kapalina se v atmosféře rozpadne během pěti dnů. U běžně používaných přístrojů činí doba rozpadu nejméně 29 let. Na celém projektu pracují výzkumníci ze společnosti 3M.