Studentské organizace – v Česku na vzestupu. A vedou je ženy! | EkonTech.cz


Studentské organizace – v Česku na vzestupu. A vedou je ženy!

Z vejšky / ČeSU studentská organizace
6. 11. 2012 - 8:59

Studentské organizace. Malé procento aktivních lidí na českých vysokých školách, které pro vás každoročně pořádá desítky až stovky různých aktivit. Od přednášek až po majálesy. Vést studentskou organizaci je jako vést jakoukoliv firmu jen s tím rozdílem, že na tom nevyděláte. Získáte však mnoho zkušeností a kontaktů, které vám mohou v budoucnu být velmi užitečné. Ať při rozjíždění vlastního byznysu, nebo při hledání pracovního uplatnění. Lidí, kteří jsou aktivní ve studentské organizaci neustále přibývá. Proč? Co je motivuje?

Chtějí víc, než jen titul. Chtějí využit vše, co jim statut studenta umožňuje. Chtějí si rozšířit obzor, získat nové dovednosti. 

 

EkonTech.cz vám představuje čtveřici žen, studentek, které vedou významné studentské unie na vysokých školách v ČR.

 

Zajímá vás, jak se jim daří? Dokážou se prosadit? Jak dokážou motivovat své spolupracovníky? Taky mě to zajímalo a jsem se zeptala tří úspěšných studentek. Dozvíte se o jejich začátcích, úspěších, motivaci, silné vůli, vizi.

 

Markéta Šestáková, předsedkyně ČeSU, zároveň předsedkyně SU VŠTE

Proč jste se rozhodli začít pracovat ve studentské organizaci?

Z jediného důvodu. Na naší vysoké škole byl velký problém s ubytováním. Řekla jsem si, že nebudu takový laxní student a něco pro to udělám. Spojila jsem se s předsedou Studentské Unie a nabídla jsem se, že ten problém začnu řešit a bylo mi nabídnuto místo v dané Studentské Unii.

Jak dlouho působíte v organizaci?

Rok, momentálně jsem nastoupila na post předsedkyně.

Změnilo vás to?

Určitě mě to změnilo. Mám množství jiných možností.  Mnoho studentů to nevidí a neuvědomují si, že pokud se začnou angažovat v nějaké organizaci, otevřou se jim dveře. Mají možnost podílet na různých workshopech, účastnit se školení a vzít si z toho přínos do budoucna.

Co vás baví na vaší práci?

Určitě mě baví nejvíc kontakt s lidmi. Dále je to pocit, že můžu udělat něco navíc, že budu vidětJ. Že se mi dostane pochvala a uznání za dobře vykonanou práci.

Jaká je vaše motivace? Dají se motivovat lidé, kteří za svou práci nedostanou finanční ohodnocení? Jak je motivujete vy?

Hodně těžké. Studenti v dnešní době nedělají nic navíc. Snažím se jim vysvětlit, že to dělají i pro sebe. Ve studentské organizaci mají možnost vyzkoušet si práci na „nečisto“, mají možnost získat zkušenosti, které mohou pak uplatnit v „reálné práci“.

Žena ve vedoucí úloze. O ženách se říká, že jsou senzitivnější, mají smysl pro detail. Máte pocit, že do organizace vnáší něco nového, ženského?

Zatím to nemůžu říct. Určitě to do budoucna plánuji - od mého předsednictví se budu snažit některé věci dělat jinak. Lepší dělba práce, aby se každý mohl prosadit. Dát větší prostor každému na realizaci svých nápadů v organizaci. Ale asi je to pravda, že ženy jsou detailistky. Vidí některé věci jinak a neradi prezentují dobré věci, chtějí dokonalé. Za to pak očekávají určitou vděčnost.

Co byste chtěla v životě dokázat?

Ráda bych, aby po mně něco zbylo, něco chci zanechat. Spojit šťastnou rodinu s kariérou. To je v dnešní době dost složité.

V jakém oboru?

Momentálně studuji čistě stavební obor. V budoucnu bych to ráda propojila ještě s HR a PR. Uvidíme J

Kde vidíte vaši organizaci za pár let? Jakou máte vizi?

Doufám, že se organizace bude posouvat dál a dál. Jsme mladá organizace tak na půli cesty.  Doufám, že za 5 let budeme ne na 100%, ale 150%. A také aby studenti více ocenili práci lidí, kteří to dělají dobrovolně a hlavně pro ně.

Jaké Výhody přináší studentům členství v studentské organizaci?

Možnost udělat něco navíc, odlišit se od ostatních studentů, schopnost prosadit se. Vynikat v něčem, být vidět. V dnešní době vysokoškolský titul nestačí a mít „něco navíc“ se hodí.

 

 

Zuzana Věšínová, tajemnice ČESU

Proč jste se rozhodla začít pracovat ve studentské organizaci?

Ve studentské organizaci jsem začala pracovat na podnět kamaráda, který danou organizaci vedl. Jednalo se o mezinárodní organizaci a byla zde možnost cestovat po Evropě, ale i mimo Evropu. Získat množství nových zkušeností a procvičit si cizí jazyky. Začínala jsem v organizaci International association of agricultural students and related science (IAAS), která se zabývá pořádáním „exchange weeků“. Tato organizace má pobočky na zemědělských univerzitách po celém světě.

Jak dlouho působíte v organizaci?

Ve studentských organizacích působím už 5 let, nejdříve jsem sbírala zkušenosti v IAAS, dále jsem byla prezidentskou Studentské unie ČZU (SU ČZU) a nyní jsem už několik měsíců tajemnicí České studentské unie (ČeSU).

Změnilo vás to?

Hodně mě to změnilo, posunulo mě to dál. Měla jsem možnost zúčastnit se různých školení, zlepšila jsem si prezentační dovednosti, naučila se vyjednávat s lidmi, rektory a partnery. Cítím, že jsem o trochu dál ve srovnání s mými spolužáky, co se týče těchto dovedností.

Co vás baví na vaší práci?

Setkávat se neustále se zajímavými lidmi, sbírat zkušenosti a organizovat jednotlivé projekty. Momentálně jsem tajemnicí ČeSU a velmi si tuto pozici užívám, je to pro mě v podstatě srdeční záležitost, byla jsem u samotného zrodu ČeSU a poznala jsem a stále poznávám úžasné lidi, ze kterých se stávají moji dobří přátelé.

Jaká je vaše motivace? Dají se motivovat lidé, kteří za svou práci nedostanou finanční ohodnocení? Jak je motivujete vy?

Motivace je obtížná, ale naštěstí lidé v ČeSU jsou sami aktivní ve studentských organizacích a chtějí něco dokázat. Za odměnu mohou absolvovat různá školení, která pro nás připravují naši partneři.

Žena ve vedoucí úloze. O ženách se říká, že jsou senzitivnější, mají smysl pro detail. Máte pocit, že do organizace vnáší něco nového, ženského?

Myslím si, že nezáleží na pohlaví, jak žena, tak muž může vnést do organizace něco nového. V leadershipu považuji za důležité především osobní charisma.

Co byste chtěla v životě dokázat?

Co se týče kariéry, tak by mě bavilo pracovat v nějaké vedoucí pozici. Baví mě práce s lidmi a organizace projektů.

V jakém oboru?

Těžko říct.

Kde vidíte vaši organizaci za pár let? Jakou máte vizi?

Jelikož jsem teď tajemnicí ČeSU, tak bych byla ráda, aby se naše síť studentských organizací neustále rozrůstala a přicházeli další aktivní organizace a studenti. Doufám, že získáme další partnery, abychom mohli organizacím v budoucnu třeba i finančně pomáhat a poskytovat granty a další servis. Jako reálnou vidím i spolupráci se zahraničními studentskými organizacemi či Studentskou komorou Rady vysokých škol.

Jaké Výhody přináší studentům členství ve studentské organizaci?

Já si hlavně myslím, že to nepřináší žádné nevýhody, jen máte méně času. Můžete jenom získat. Ať už zkušenosti, kontakty, vyzkoušet si realizaci studentského projektu, zdokonalit své znalosti i v praxi atd.

 

 

Milada Mrázková, prezidentka SU ČZU

Proč jste se rozhodli začít pracovat ve studentské organizaci?

Chtěla jsem vyzkoušet něco nového. Získat nové zkušenosti, schopnosti a poznat lidi, kteří uvažují podobně jako já, což se mi podařilo. Každý začátek je těžký. Vše bylo pro mě nové a „naučit se v tom chodit“ mě stálo hodně času a energie, ale když se chce, všechno jdeJ. Nejtěžší snad bylo zorientovat se v celé dokumentaci a hlavně v časových „deadlinech“, které se musely dodržet.

Jak dlouho působíte v organizaci?

V SU ČZU jsem již přes dva roky a postupem času se toho hodně změnilo. Naučila jsem se více věřit svému názoru a stát si za ním. Většina lidových rčení se ukázala opravdu jako pravdiváJ.

Co vás baví na vaší práci?

Nejvíce mě baví realizovat dobré nápady a komunikovat jak s vedením školy, tak se studenty. Do SU ČZU jsem se přihlásila již v roce 2010 a od října 2011 jsem prezidentka SU ČZU.

Jaká je vaše motivace? Dají se motivovat lidé, kteří za svou práci nedostanou finanční ohodnocení? Jak je motivujete vy?

Mojí motivací jsou právě ty nové zkušenosti, nové kontakty, situace, které se musí řešit a vyřešit. Právě těmito argumenty se snažím motivovat i své kolegy. Práce ve studentské organizaci je náročná, ale nese s sebou i výhody a hlavně osobní profesní růst a rozvoj.

Žena ve vedoucí úloze. O ženách se říká, že jsou senzitivnější, mají smysl pro detail. Máte pocit, že do organizace vnáší něco nového, ženského?

Doufám, že ano, snažím se utvrzovat pozitivní myšlení a celkovou pozitivní energii v organizaci. Jakmile se objeví náznak hádek, snažím se celou záležitost vyřešit co nejrychleji a smírnou cestou.

Bez práce nejsou koláče. Co považujete za své koláče vy?

Pozitivní ohlas ze strany účastníků po ukončení akce. Pochvala je pro organizátora vždy ta nejsladší odměnaJ.

Co byste chtěla v životě dokázat?

Můj osobní cíl je dosáhnout toho, čeho jsem ještě nedosáhla. Nemám nějaký nejvyšší cíl, neboť jsem ještě nenarazila na hranice mých možností. Ale pokud chcete nějaký konkrétní cíl…ráda bych, aby lidi kolem mě smýšleli pozitivně a nenásilně. Chtěla bych propagovat myšlenku, že „násilí je posledním útočištěm neschopného člověka“ (Monty Roberts), a neschopných lidí bych kolem sebe chtěla mít co nejméně.

Kde vidíte vaši organizaci za pár let? Jakou máte vizi?

V SU ČZU se každé dva roky mění vedení. Pevně doufám, že unii předám do rukou osob, které budou stejně jako já usilovat o rozvoj a propagaci unie a budou i nadále sdružovat studenty ČZU a pořádat pro ně zajímavé aktivity.

Co byste vzkázala studentům, kteří nevidí smysl, "osobní zisk" v práci ve studentské organizaci?

Vzkázala bych mu, že si to musí vyzkoušet sám. Zkušenosti se nedají předat, musí se prožít. Každý ale může vidět osobní zisk v něčem jiném.

Co byste poradil studentům, kteří jsou nerozhodní - vstoupit / nevstoupit?

Už to, že o vstupu uvažují je znamení, že by to měli vyzkoušet. Odejít se dá vždy a je to mnohem lepší, než si pak vyčítat, že to ani nezkusili. Ti, co s námi spolupracují, z toho vždy nějaké výhody mají :)

 

 

Jaroslava Kořená, prezidentka Stavovské unie studentů Ostrava

Proč jsi se rozhodla pracovat ve studentskou organizaci?

Hlavně jsem chtěla získat praktické zkušenosti do života. Už na střední jsme se skupinou lidí vedli studentský časopis a dělali všemožné akce pro studenty a na výšce jsem chtěla v podobných aktivitách pokračovat. Stavovskou unii studentů jsem proto měla vyhlídnutou už před nástupem na univerzitu.

Jak dlouho ve studentské organizaci působíte, změnilo vás to nějak?

Ve Stavovské unii studentů Ostrava působím třetím rokem a určitě mi to za tu dobu hodně dalo. Kromě organizačních zkušeností jsem se naučila zvládat mnohdy náročné situace a nenechat se vyvést z míry.

Co vás baví na vaší práci?

To, že dělám se skvělým týmem lidí a děláme věci, které mají smysl. To je ten největší hnací motor nás všech- to, že studenti na naše akce chodí a baví se, to, že jim pomůžeme, když mají problém a vědí, že jsme tu pro ně.

Ženách sa říká, že jsou senzitivnější a mají smysl pro detail. Máte pocit, že do své studentské organizace vnášíte něco ženského?

Určitě ano. Ženy mají obecně jiný styl vedení než muži. I proto mám ráda rovné zastoupení mužů i žen v jakémkoli týmu a stejně tak pravidelné střídání na vedoucích pozicích.

Co byste chtěla ve svém životě dokázat?

Ať už to bude věc sebemenší, chci mít pocit, že jsem v životě pomohla něco změnit k lepšímu a že jsem žila svůj život naplno.

Kde vidíš svou studentskou organizaci za pár let?

Již nyní se snažíme o to, aby za pár let každý student VŠ v Ostravě věděl, že jsme tady a že se na nás může s čímkoli obrátit. Dále bych chtěla, aby se naše členská základna i nadále rozrůstala a dobrovolná práce u nás se stala zárukou kvality absolventa univerzity.

Jaké výhody přináší studentům členství ve studentské organizaci?

Jsou to ty nejlepší zkušenosti do budoucího života. Naučíte se jednat s lidmi, pracovat s týmem, prezentovat, vystupovat na veřejnosti. Přesně toto Vás škola až na výjimky nenaučí.

 

 

Na fotografii od nejbližší:

Zuzana Věšínová, tajemnice České studentské unie

Jaroslava Kořená, prezidentka Stavovské unie studentů Ostrava

Markéta Šestáková, předsedkyně Studentské unie VŠTE v Českých Budějovicích

Milada Mrázková,  prezidentka Studentské unie ČZU v Praze

 

Více o ČeSU: www.CeSU.cz, www.facebook.com/ceskasu