Swiss Leaks, beztrestné bankovnictví | EkonTech.cz


Swiss Leaks, beztrestné bankovnictví

Názor / HSBC / SwissLeaks
14. 4. 2015 - 19:27

Pokud se chcete stát beztrestnou osobou, staňte se manažerem některé velké světové banky. I tak se dá charakterizovat situace po odtajnění dalších skandálních skutečností banky HSBC. Opravdu to vypadá, jakoby světovým bankám do nebe volající zlořády vůbec nevadily.

Daňové úniky

Obyčejnému člověku až přechází zrak. Švýcarská banka HSBC v letech 2005 až 2007 pomáhala svým klientům skrývat konta před daňovými úřady, nebo dokonce prát špinavé peníze, pocházející z nelegálních obchodů a finančních operací. A teď pozor – dotyčnými účty proteklo za ty tři roky až 180 miliard eur (to snad ani není možné přepočítávat na koruny). I tak světové banky lehce obcházely zákon a vypadá to, že naprosto beztrestně.

To že skandály bank jsou nekonečné a pravděpodobně nemají dno, dokázala v poslední době i velká zámořská banka. Největší finanční dům v USA Bank of America připustil, že několik let svým klientům pomáhal vyhnout se daňové povinnosti.

Hrůznější bahno však na sebe přiznala francouzská banka BNP Paribas, že porušila sankce USA zajišťováním finančních transakcí pro klienty ze Súdánu, Kuby a Íránu. Obdržela za to rekordní pokutu devět miliard dolarů a výsledek? Banka snížila roční bonusy pro své manažery, generální ředitel Jeana-Laurenta Bonnafé si tak přijde jen na 1,2 miliónu eur. Ošklivé tresty.

Bonusy na scéně

Když v lednu vyšel v prestižním Financial Times seznam bankéřských bonusů za rok 2014, neinformovaný člověk jen kroutil hlavou. Ten, který více rozumí bankéřskému sektoru, jen pochopil, že obrovské skandály a obří pokuty bankám moc vrásek nedělají. Teď nás nepřekvapí, že na špičce „štědrých“ bank jsou ty, které mají za sebou největší průšvihy a to ještě některé musely svým předním manažerům odměny krátit!

Takže mám zveřejněné kriminální činy, jako praní špinavých peněz a neplacení daní v částkách, které několikanásobně převyšují rozpočet České republiky, a nejenže žádný z manažerů neskončil ve vězení, ale naopak jsou štědře odměňováni.

Úpadek západní kultury?

Obyčejnému člověku to může připadat jako morální úpadek západních lidských hodnot. Osoba se dopustí jednoznačného zločinu a není potrestána, naopak si přijde na peníze, o kterých se normálnímu smrtelníkovi ani nesní. Na jednu stranu tomu tak je, na druhou se musíme podívat, jak finanční svět funguje.

Například výše zmíněná francouzská banka většinu svých „nezákonných“ praktik prováděla na americkém finančním trhu, stát ji za to okamžitě potrestal vysokou pokutou a ta raději rychle souhlasila. Zabránila většímu vyšetřování a rozpočet USA dostal citelnou injekci. Ale hlavně byl problém velmi rychle vyřešen, dovede si představit, jak dlouho by se podobná aféra táhla u nás? Vzpomeňte na Harvardské fondy…