Technologie budoucnosti přichází | EkonTech.cz


Technologie budoucnosti přichází

Technik / technologie / budoucnost
20. 10. 2013 - 9:38

Vzpomínáte na všechny ty futuristické filmy, kde všude něco svítilo, každý kus nábytku něco ukazoval na vlastním displeji a všechno bylo dotykové? Tak už je to tady.

Technologie se vyvíjí neskutečnou rychlostí. To co si dnes koupíte jako nové, je za půl roku šrot a oldschool. Výrobci se trumfují, kdo bude mít zařízení lepší a chytřejší a zákazníci se jen hrnou. Bodejť by ne, výrobci jdou s dobou a snaží se udělat pro pohodlí zákazníka cokoliv. Trh se samozřejmě přizpůsobuje zákazníkům, vyrábí se zrovna to, co je in. V současnosti je in dotykové šílenství, všechno na co se dá šáhnout a ono to něco udělá je prima.

První dotykový telefon přišel před šesti lety. Byla to bomba, první svého druhu. Výrobci se začali snažit a dnes je většina vyrobených telefonů s dotykovou obrazovkou. Pak se nám tu objevily tablety, notebooky s dotykovou obrazovkou, přehrávače čehokoliv a teď už i okno.

Dotykové okno ještě nikdo nemá, ale brzo bude mít. Na loňském veletrhu CES představil Samsung chytré okno (koncept se tak opravdu jmenuje, „Smart Window“.) Je to vskutku okno, na kterém je LCD displej. Představte si, že máte ve zdi místo okna monitor. Rám je zabudovaný ve zdi a koukáte se skrz na ulici. Dotknete se prstem skla a vyskočí na vás různé aplikace. Zkontrolujete předpověď počasí, přečtete čerstvé noviny a tvítnete do světa zatímco si vychutnáváte ranní dávku kofeinu. Je jen otázka času, než někdo udělá něco podobného s pracovní deskou stolu. Technologii už k tomu máme, stačí ji jen využít.

Co dál? Co třeba replikátor? Do jedné krabice strčíte objekt, z druhé vytáhnete jeho kopii. Zní to jako sci-fi, ale taky už to dokážeme. 3D tiskárny dokáží vyrobit cokoliv si řeknete. Představte si toto ve vesmíru. Každou chvíli se stane, že astronautům něco odletí pryč, jako příklad dáme šroubovák. A co pak? Poletí zpátky kvůli šroubováku? Těžko, mohli by si ho tam vyrobit. Zabudovat na ISS 3D tiskárnu, která by byla schopna provozu při nulové gravitaci a mají vystaráno. Na zemi by oskenovali šroubovák, poslali by satelitem data na stanici a nemusí posílat taxíka s nářadím do vesmíru. To už pár korun ušetří.

A s příchodem OLED to bude ještě lepší! To už si s displejem pak budeme dělat, co chceme. Již teď jsou v prodeji televize s OLED, které jsou prohnuté. LG je poprvé ukázalo v lednu na veletrhu CES v Las Vegas, teď jdou do prodeje. Uhlopříčku mají 140 cm a díky zakřivení máte pocit, že vás TV obklopuje. Trochu se plácnete přes kapsu (230 000 Kč), ale každá nová technologie je drahá. Někdo ten vývoj zaplatit musí.

A možnosti OLED nekončí u televizí, můžeme si třeba display nalepit na zeď místo nástěnky, cokoliv vás napadne. Už se to blíží. Za pár let si koupíte v Hornbachu místo tapety OLED display a budete mít pořádnou televizi přes celou stěnu.

Vývoj technologií se neustále zrychluje a stále se ukazují nové a nové vychytávky. To, co se před deseti lety považovalo za nemožné, je dnes již ve výrobě. Uvidíme, jaký budou mít úspěch Google brýle. Třeba máme za dveřmi další revoluci.