Téměř brilantní představení rakety Falcon Heavy | EkonTech.cz


Téměř brilantní představení rakety Falcon Heavy

Technik
7. 2. 2018 - 17:19

V úterý 6.2.2018 odstartovala z Mysu Canaveral nejnovější nosná raketa společnosti SpaceX. Tu vlastní proslulý americký podnikatel a vizionář Elon Musk. Ten nyní dobývá i vesmír.

Nejen, že raketa úspěšně odstartovala a vynesla náklad do vesmíru, ale 2 ze 3 částí přistály úspěšně opět na Zemi. Poslední část minula přistávací plochu a zřítila se do moře. Falcon Heavy je dosud nejsilnější vyrobenou raketou, která umožňuje dopravit na nízkou orbitu Země až 64 tun materiálu. SpaceX v čele s Elonem Muskem se netají velkými ambicemi, ve specifikaci rakety je i možnost dopravení 14 tun materiálu k přechodové dráze Marsu. Falcon Heavy není nově vzniklý koncept, jedná se o raketu složenou ze tří částí – stupňů.

 Tyto stupně jsou modifikované a v minulosti již otestované rakety Falcon 9. Dva z těchto stupňů se označují jako pomocné a tvoří boky celého komplexu, zbývající stupeň se označuje jako centrální. Ačkoliv se také jedná o modifikovanou raketu Falcon 9, na rozdíl od pomocných stupňů nese na své špici nákladový prostor a do budoucna pravděpodobně ponese i kosmickou loď. Pomocné stupně se uplatňují při startu a několik minut po něm, kdy fungují na maximální výkon. Po několika minutách dojde k jejich oddělení od centrálního stupně a oba následně přistávají ve vertikální poloze na pevnině, což bylo společností SpaceX úspěšně demonstrováno. Centrální stupeň nese náklad až k orbitě a následně se vrací zpátky na Zemi.

V případě tohoto stupně však nedochází k přistání na pevnině, ale na přistávací plošině umístěné na mořské hladině. Přistání tohoto stupně se však při úterním představení nezdařilo, došlo k jeho zřícení v rychlosti asi 500 kilometrů za hodinu několik stovek metrů od plošiny. Společnost SpaceX již v minulosti několikrát ukázala, že se ze svých chyb umí poučit a nezdařené přistání centrálního stupně lze chápat jako přínos pro budoucí ostré lety. Sám Elon Musk při tiskové konferenci neskrýval své velké nadšení.

Musk je známý pro svůj poměrně osobitý humor a nebyl by to on, kdyby celý projekt nebyl opatřen vtipnou pointou. Ačkoliv se jednalo o testovací let, Falcon Heavy nesla náklad. Jednalo se o červený kabriolet Tesla s figurínou ve skafandru SpaceX za volantem. Starman, jak figurínu ve SpaceX pokřtili, nyní obíhá po eliptické dráze kolem Slunce. V přihrádce palubní desky má knihu Douglase Adamse – Stopařův průvodce po galaxii.

Foto: Wikimedia Commons