Tým z ČVUT ovládl se svým glukometrem světové finále Imagine Cupu | EkonTech.cz


Tým z ČVUT ovládl se svým glukometrem světové finále Imagine Cupu

Technik / ČVUT
6. 8. 2017 - 10:09

Inovativní start-upový projekt X.GLU vynesl technikům z Prahy výhru ve finále prestižní soutěže s účastí 54 týmů z 39 zemí světa. Pořádající firma Microsoft odměnila výherce cenami v hodnotě téměř 5,5 milionu korun.

Studenti pražského vysokého učení Marek Novák, Tomáš Pikous a Barbora Suchanová získali cenný skalp, který jim a jejich projektu otevírá dveře do světa IT byznysu. Prvního českého vítěze soutěže vynesl na vrchol glukometr velikosti platební karty z dílny Marka Nováka (rozhovor s ním si přečtěte zde). Nabíjí se přiblížením k mobilnímu telefonu, kam se také ukládají průběžně měřené hodnoty glykémie. Student fakulty elektrotechnické uspěl se svým vynálezem již při letošním udělování cen Wernera von Siemense.

Prevence hrou

Na světovém finále v americkém Seattlu porota ocenila obzvlášť zjednodušení péče o dětské diabetiky.  Nový přístroj na měření cukru v krvi je oproti stávajícím přístrojům menší, přesnější a jeho výroba bude levnější. Na dětské pacienty se přitom myslelo již při vývoji aplikace – měření probíhá formou hry a děti za něj mohou sbírat různé odměny. Data se ukládají do cloudové platformy Microsoft Azure, pacienti se tedy nemusí obávat jejich zneužití.

Úspěchu vstříc

Členové vítězného týmu přitom stále stojí nohama na zemi. „Nápad představuje první procento úspěchu. Ověření koncepce tvoří další procento. Myslíme, že přijít s nápadem a provést ověření koncepce je docela snadné a v naší zemi to dělá spousta lidí, ale uspěje jen zlomek z nich,upozorňuje Barbora Suchanová.Podle nás existují dvě hlavní překážky – nedostatečné obchodní znalosti a neznalost příslušných zákonů a regulačních požadavků,“ dodává. V rámci projektu X.GLU proto funguje samostatný obchodní tým, jemuž v prodeji pomůže finanční odměna 100 000 amerických dolarů přímo od Microsoftu. Další hodnotné ceny získá trojice v podobě volného užívání Microsoft Azure a pozvánek na jarní konferenci vývojářů s názvem Build.

Inovace bez hranic

Soutěž si od svého uvedení získala celosvětovou prestiž. „Smyslem Imagine Cupu, kterou Microsoft pořádá už 15 let, je jednoduchý: inspirovat mladé lidi, aby pomocí technologií nacházeli kreativní a odvážná řešení současných společenských problémů,“ vysvětluje Biljana Weber, generální manažerka společnosti Microsoft Česká republika a Slovensko.

Cena za druhé místo v soutěži mířila do Spojených států, tým Oculogx představil svoji aplikaci vylepšující proces skladování ve velkých skladech. Třetí skončil argentinský tým Nash s projektem Rescue. Nápad studentů spočíval ve vyslání dronů na místa přírodních katastrof za cílem snížení doby příjezdů záchranářů. Vedle Čechů ve finále Evropu zastupovaly ještě týmy z Řecka a Ruské federace.

 

Můžete se podívat i na video:

https://youtu.be/hthrDzR3Hzg#t=9m47s

Komentář: Celosvětové finále se v americké režii proměnilo v napínavou show.

 

Foto: ČVUT