Únik dat CIA. Ráj pro hackery, nebezpečí pro celý svět | EkonTech.cz


Únik dat CIA. Ráj pro hackery, nebezpečí pro celý svět

Ostatní
14. 5. 2017 - 19:50

Na serveru WikiLeaks se začátkem března objevily tisíce stránek dokumentů, které shrnují práci hackerů americké CIA. Vyplývá z ní, že agenti CIA jsou schopni nabourat jakýkoliv operační systém. V dokumentech figuruje i česká firma Avast.

 

Server WikiLeaks zveřejnil okolo osmi tisíc stran tajných dokumentů CIA, obsahujících popis útočného programového arzenálu CIA. Zpravodajská služba se s ním dokáže nabourat do všech operačních systémů, ale také do některých routerů nebo televizí. Kromě tohoto popisu jsou v dokumentech uvedeny stovky milionů řádků zdrojových kódů. Server také uvedl, že chce rozpoutat debatu o tom, zda nemá CIA až moc pravomocí nebo jestli se nedopouští činností, které přesahují rámec zákona. Načasování prý nesouvisí s žádnou událostí, ani se zvolením Donalda Trumpa prezidentem, jak by se mohlo zdát. „Dokumenty jsme zveřejnili hned, jakmile jsme ověřili jejich pravost, “ píše WikiLeaks. Pokud se pravost dokumentů potvrdí, jedná se o největší únik dat CIA, a tedy o velký skandál a ohrožení bezpečnosti USA.

Cenné informace

Ze zveřejněných dokumentů je patrné, že CIA shromažďuje informace o všech známých operačních systémech jako je Android, Windows, Linux nebo iOS. Zároveň jsou zde popsány tipy a zdrojové kódy, jak tyto operační systémy napadnout. Netýkají se navíc jen těchto běžných operačních systémů, ale i ryze specifických. V dokumentech je popsán například postup, jak zapnout mikrofon na televizi Samsung a odposlouchávat, co se v místnosti děje, nebo jak napadnout některé routery. Dle dokumentů měla dokonce CIA speciální oddělení, které se zabývalo prolomením bezpečnosti takových zařízení jako je iPhone a iPad. Taktéž z nich vyplývá, že se CIA dokázala nabourat do operačního systému Android a číst zprávy například na WhatsApp a jiných chatovacích aplikacích. Po zveřejnění jsou všechny kódy dostupné a může je tak jakýkoliv hacker využít. To představuje velkou bezpečnostní hrozbu.

Avast v hledáčku CIA?

CIA se zajímá také o firmy zabývající se tvorbou bezpečnostního softwaru jako je česká společnost vyrábějící antivirový program Avast. Viceprezident společnosti Sinan Eren však prohlásil, že dokumenty o Avastu neodhalují žádné bezpečnostní chyby, jsou běžně dostupné, nebo se jedná o prezentace z konferencí a navíc jsou dva roky staré.

Kdo stojí za vynesením informací?

I když CIA nepotvrdila pravost dokumentů, podle The New York Times přerušila některé projekty, aby napravila vzniklé škody. FBI začne s vyšetřováním, kdo informace vynesl. Jestli se jednalo o interního nebo externího pracovníka, se zatím neví. Nestalo se tak poprvé, naposledy externí pracovník Edward Snowden v roce 2013 vynesl informace o některých tajných programech CIA. FBI podle všeho vyslechne všechny, kteří k dokumentům měli přístup, jedná se o více než tisíc lidí.

WikiLeaks

WikiLeaks je nezisková mediální společnost, provozující kontroverzní webové stránky, na kterých zveřejňuje utajované vládní a korporátní dokumenty. Šéfredaktorem, mluvčím a spoluzakladatelem je známý Julian Assange, který se od roku 2012 ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Ten také prohlásil, že jeho organizace předá technologickým firmám specifika nástrojů CIA, aby mohly bezpečnostní díry zalepit.