Unilever ČR se stal finalistou soutěže TOP Odpovědná firma 2014 | EkonTech.cz


Unilever ČR se stal finalistou soutěže TOP Odpovědná firma 2014

Freetime / CSR
12. 11. 2014 - 20:50

v kategorii Pracoviště budoucnosti díky svému zdravotnímu programu Lamplighter.

Od svého vzniku je Unilever společností s jasným posláním. Naší strategií je do roku 2020 zdvojnásobit obrat a zároveň s tím snížit dopad na životní prostředí a zvýšit pozitivní vliv na společnost. V rámci globálního Plánu udržitelného rozvoje jsme se zaměřili i na naše zaměstnance s vědomím, že stejně jako je důležité poskytovat zaměstnancům zdravé pracovní prostředí, naší zodpovědností je také umožňovat zlepšení jejich zdravotního stavu a celkové prosperity.

Jedním ze způsobů, jak dostát těmto závazkům, je právě program Lamplighter. Cílem programu je zlepšit výživu, fyzickou kondici a zdraví zaměstnanců. Během pracovní doby a za podpory lékařů a dalších odborníků mohou pracovníci Unileveru pečovat o své zdraví. Individuální zprávy o zdravotním stavu, masáže, lekce pilates a powerjogy nebo odborné přednášky jsou jen některé z aktivit, které zaměstnanci využívají.

Lamplighter se zaměřuje na prevenci a poskytuje doporučení zaměstnancům na základě případných rizik či lékařských nálezů. Zaměstnanci se mohou dobrovolně přihlásit na krevní testy a vyplnit online dotazník týkající se jejich životního stylu. Zaměstnavateli jsou poskytnuta souhrnná anonymní data, přehled hlavních zdravotních problémů, stresových faktorů a informace o potřebných krocích k nápravě.

Po analýzách výsledků jsme dospěli k závěrům, na základě kterých jsme stanovili cíle a kritéria úspěšnosti tohoto programu. Jedná se o výživu, psychické zdraví a fyzickou aktivitu.

V oblasti zdravé výživy jsme se zaměřili na pravidelnou komunikaci informací o stravování, složení potravin a pitném režimu. V oblasti podpory psychického zdraví byly připraveny přednášky o projevech stresu, způsobech vypořádávání se se změnami a sladěním pracovního a rodinného života. Dále proběhly praktické tréninky na téma relaxace, stres a duševní hygiena a indivuduální konzultace s psychologem.

Fyzickou aktivitu jsme podpořili kampaní o správném cvičení a aktivním životním stylu. Zaměstnanci mají nyní možnost navštěvovat nedaleký plavecký bazén a nadále využívat nově vybavenou posilovnu v prostorách kanceláří, kde probíhají i lekce powerjogy a pilates. Dalšími prospěšnými aktivitami jsou pravidelné masáže v naší relaxační místnosti nebo workshopy k nastavení pracovního místa pod vedením certifikovaného ergonoma.

Program Lamplighter je vlajkovou lodí našich aktivit v oblasti udržitelnosti směřovaných na zaměstnance a velmi se nám osvědčil. Plánujeme jej proto rozvíjet i v dalších letech, protože péče o zaměstnance je pro nás jedním z nejdůležitějších aspektů naší firemní kultury.

Přihlas svůj projekt a vyhraj cestu na Srí Lanku!

Unilever dbá nejen o své zaměstnance, ale i o komunity v České republice a na Slovensku a vyhlašuje soutěž o nejlepší studentské projekty zaměřené na podporu udržitelného rozvoje. Čím originálnější a smysluplnější nápad, tím lépe. Jdi na webovou stránku www.unilevervyzva.cz, přihlas svůj projekt, získej pro něj podporu 70 000 Kč a vyhraj cestu na Srí Lanku nebo osobní finanční odměnu až 30 000 Kč.

Autor: Veronika Balíčková