Vědci našli ženu, která vidí o 99 milionů barev více než ostatní. Podobné oči má 12 procent žen | EkonTech.cz


Vědci našli ženu, která vidí o 99 milionů barev více než ostatní. Podobné oči má 12 procent žen

Technik / evoluce / oči
25. 7. 2016 - 19:09

Žena ze severní části Anglie vidí o 99 milionů barev více než běžní lidé. Tetrachromické vidění mají například někteří ptáci nebo ještěři. Podobně postavené oči má mít 12 procent žen.

Po čtvrt století pečlivého hledání se podařilo vědcům najít ženu, jejíž oči dokážou rozlišit o 99 milionů barev více než oči běžného člověka. Není ale sama a lidí s takzvaným tetrachromickým viděním se mezi námi pohybuje více. 

Naprostá většina lidí disponuje trichromickým viděním, má tři druhy čípkových buněk. Čípky jsou buňky, které umožňují barevné vidění. Každý z nich je specializovaný na vnímání určité barvy.

Na počátku evoluce obratlovců se objevily hned čtyři druhy těchto buněk, první ve fialové oblasti (370 nm), druhý v modré oblasti (445 nm), třetí v zelené (508 nm) a konečně čtvrtý v oranžové oblasti (560 nm). Tetrachromické vidění i přes miliony let evoluce zůstalo například některým rybám, ptákům nebo ještěrům.

Připomeňme, že spektrum viditelného světla je přibližně v rozsahu 390 až 790 nm. Záření za těmito hranicemi nedokáže lidské oko zachytit. Infračervené záření ale cítí člověk například jako teplo, ultrafialové pak způsobuje opálení. Například včely ale dokážou vidět ve spektru ultrafialového záření, to jim umožňuje lépe najít květy.

Za černou oblohu v noci tak vděčíme i tomu, že vnímáme světlo jen ve zmíněné oblasti. Pokud by naše oči byly přizpůsobené například pro mikrovlné záření, celé nebe by neustále svítilo- ve dne i v noci- viděli bychom vlnění přicházející z velkého třesku ze všech koutů vesmíru. Ale zpět k čípkům.

Každý z čípků dokáže rozlišit sto odstínů barvy, na níž je specializovaný. Pokud má člověk tři druhy čípků, dokáže rozlišit 100 x 100 x 100 barev. Tedy celkem milion barev. Žena, která naplnila dlouhé hledání vědců, pak má čtyři druhy čípků, tudíž dokáže odlišit celkem 100 milionů barev.

V průběhu evoluce přišli savci o dva druhy a měli jen dvoje čípky. Ovšem přibližně před 40 miliony let se u lidoopů znovu vyvinul třetí typ. Podle některých studií pomáhaly lidoopům rozeznat zralé ovoce od nezralého, vývoj třetího druhu čípků tak má možná spojení s tím, jak se savci dostali na stromy.

Klíč k tomu, proč jsou některé ženy schopné vidět o 99 milionů barev více než ostatní lidé, je překvapivě v barvosleposti. Barvoslepý člověk má tři druhy čípků, z nichž jen dva pracují normálně. Barvoslepí jsou schopni rozlišit pouze 10 tisíc barev zatímco ostatní lidé jeden milion.

Podle holandských vědců pak v případě, že se narodí dítě rodičům, z nichž otec je barvoslepý, získá dcera čtyři typy čípků. Kromě tří normálních i jeden "špatně fungující" od otce. Ve většině případů čtvrtý čípek prostě nefunguje, někdy tomu tak ovšem není - v takovém případě je žena tetrachromická. 

Profesor John Mollon z Cambridgské univerzity předpokládá, že 12 procent žen má v očích čtyři druhy čípků. Ovšem až dnes se podařilo najít ženu, u níž všechny fungují. Hledání probíhalo jen ve Velké Británii.

Foto: Pixabay