Veronika Přikrylová o startu kariéry v Lidlu | EkonTech.cz


Veronika Přikrylová o startu kariéry v Lidlu

Rozhovory / Lidl / rozhovory
21. 7. 2023 - 9:32

Veronika Přikrylová - Referent v oddělení kontroly faktur

Jak byste zhodnotila své studijní výsledky během studia na vysoké škole? 

Studium pro mě bylo zábavou, ráda se dozvídám nové věci, miluji různorodost, takže záběr od zemědělství, přes ekonomii po státní správu mi přišel jako skvělá příležitost. Využila jsem i studia v zahraničí pře Erasmus. Učení mi šlo, ráda jsem se podílela na školních projektech a týmových akcích.

Na jaké úrovni jste v posledním ročníku vysoké školy hovořila anglicky? 

Již od střední školy jsem pasivně angličtinou komunikovala srze sledování seriálů a filmů, absolvovala jsem několik zahraničních pobytů - ať dovolených, vzdělávacích či pracovních. Komunikace v cizím jazyce mě fascinuje... čeština je pro cizince velmi komplikovaná, angličtina je všude a tak se snadno pochytí. ;) Moje úroveň na konci Ing. byla B2, snažím se ji udržovat.

Chtěla jste po dostudování vysoké školy pracovat ve stejném oboru, který jste studovala? 

Ano i ne, byla jsem plná očekávání a plánů, veřejná správa mě bavila, ale jelikož hodnocení v tomto sektoru je dle tabulek, a ne dle úsilí, volila jsem soukromý sektor a nelituji. Soukromý sektor mi přijde dynamičtější, akčnější, je třeba větší flexibility a pokud je člověk šikovný, může dosáhnout na velmi pěkné finanční ohodnocení.

Věděla jste již na vysoké škole, jaký typ práce chcete vykonávat – zda budovat kariéru v zaměstnaneckém poměru, nebo samostatně podnikat? Proč jste se rozhodla pro zaměstnanecký poměr?

Po škole jsem nebyla přesvědčená, že všechny nabyté znalosti a dovednosti jsou ryze praktické. Zvolila jsem zaměstnanecký poměr jednak z důvodu finančního a jednak také ze zvědavosti, vidět a vědět, jak firma funguje.

Získávala jste již při studiu nějaké pracovní zkušenosti? Jak náročné to bylo v kombinaci se studiem?

Ano, rodiče mě sice při studiu podporovali, ale nestačilo to na život, který jsem si chtěla dopřát, pracovala jsem napřed na částečný úvazek jako recepční a jelikož recepční vědí vše, a já byla vždy proaktivní, vyzkoušela jsem si téměř každou pozici ve firmě (tzv. holka pro všechno), vždy to byla administrativa, jednou asistentka jednatele, jednou účetní, pak výpomoc ve skladu - v rámci jedné společnosti (kde byl dlouhodobější výpadek), tím jsem prošla vším možným a zjišťovala, jak co s čím souvisí a funguje. Skvělá zkušenost, pak i ty teoretické znalosti ve škole byly uchopitelnější. ;) Skvělá první zkušenost! Po 3 letech a bakalářském titulu jsem se rozhodla pro pozici účetní a šla hlouběji pod povrch. Náročné to bylo logisticky a na plánování, ale dalo se to skloubit, obohacovalo mě to a v práci jsem se těšila do školy - motivovalo mě to k lepším výsledkům. Ve škole pak bylo snadnější některé procesy a postupy si představit.

Jaká byla vaše očekávaná hrubá nástupní měsíční mzda do absolventského zaměstnání během posledního ročníku vysoké školy? Od čeho jste částku odvodila?

Od hodinové mzdy, kterou jsem dostávala za brigádu, v r. 2010 to bylo cca 150 Kč/hod.

Kontaktovala jste svého současného zaměstnavatele přes nějakou sociální síť? Pokud ne, chtěla byste v posledním ročníku vysoké školy tuto možnost mít?

Ne, v době mého studia tato možnost nebyla moc rozšířená, vše teprve začínalo, nebyla taková nabídka. Ano rozhodně bych této možnosti využila. Ano, rozhodně si myslím, že v tomto ohledu má školství a zaměstnavatelé velkou mezeru. 

Jakým způsobem jste získávala tipy na nabídky zaměstnání? Z jakého zdroje jste se dozvěděla o současném zaměstnavateli?

Pracovní agentury a proaktivní přístup skrze LinkedIn a portál jobs.cz + oslovování přímo společností, které mě zaujaly a mají vlastní portály, kam se člověk může přihlásit. Také doporučení od bývalých kolegů a přátel se hodí. To občas přinese i nečekanou finanční odměnu. ;)

Myslíte si, že akce pořádané společnostmi jsou pro studenty přínosné? Které Vám přijdou zajímavé?

Ano, rozhodně! Přinejmenším jako platforma kontaktu se se studenty a tím i potenciálními zaměstnanci. 

Musela jste se přestěhovat za prací ze svého rodného města? Pokud ano, proč jste se rozhodla přestěhovat? Pokud ne, kdyby to bylo v potřeba, uvažovala byste o tom vůbec?

Přestěhovala jsem se kvůli studiu, při studiu jsem si přivydělávala částečným úvazkem, po studiu jsem tedy kvůli pracovním příležitostem a lepšímu finančnímu ohodnocení zůstala v Praze.

Kolik času denně dojíždíte do práce v jednom směru? Kolik času by pro Vás představovalo snesitelné maximum?

30 min cca 2x týdně, zbytek pracuji na HO - skvělý benefit, zaměstnanec je vděčný za tuto možnost (zejména maminky s menšími dětmi ocení), přitom šetří čas i peníze při přejezdech.

Chtěla byste strávit část své budoucí kariéry v zahraničí? Případně, byla jste již na zahraniční pracovní stáži?

Ano, moc ráda, přijde mi to skvělá možnost jak profesního tak osobního rozvoje, kulturních i pracovních stereotypů. Na délce by asi nesešlo, záleželo by na nabídce.

Komunikuje Vaše společnost svou vizi a to, jak ji naplňuje?

Ano, zrovna nedávno byla prezentace vizí, misí a strategie, která následně je rozpracována do konkrétních akčních plánů. Jejich naplnění publikuje v interním časopise Paleta.

Jak se díváte na firemní kulturu u Vás ve firmě. Jak si myslíte, že ovlivňuje nově přicházející kolegy?

Velmi ji vítám, všichni si tady tykáme - od uklízeče po jednatele, dle mého to vytváří velmi přátelskou atmosféru. Dress code business casual mi přijde patřičný. Líbí se mi možnost růstu a důrazu na work-life balance. Možnosti růstu a různorodosti práce. Každý den je jiný a vždycky člověk objeví nějakou výzvu.

Kdybyste byla znovu v posledním ročníku na VŠ, přemýšlela byste jinak, rozhodovala byste se jinak, udělala byste něco jinak?

Ne. Díky svým rozhodnutím jsem tady, kde jsem a jsem velmi spokojená. :)

Jak vnímáte nové trendy sociálních sítí a jejich význam pro prezentaci značky zaměstnavatele? Oslovují Vás kampaně Vašeho zaměstnavatele na sociálních sítích?

Ano, jsem hrdá, že pracuji pro společnost, která má tak široký záběr a není jí lhostejný žádný z jejich zaměstnanců. Dává prostor růstu a schopné zaměstnance oceňuje benefity a příležitostmi.

Je pro Vás důležité, aby komunikace od zaměstnavatele směrem k Vám byla osobní a personalizovaná přímo na míru pro Vás a Vaše potřeby?

Není to pro mě vyloženě důležité, ale jistě je to přínosné a vzbuzuje to větší důvěru a snahu zaměstnavatele vytvářet příjemné prostředí pro své zaměstnance.