Vzestup čínského obra Alibaby | EkonTech.cz


Vzestup čínského obra Alibaby

Ekonom / alibaba / amazon
25. 2. 2015 - 20:59

Čínský Alibaba zcela zválcoval burzu a jeho zisky prudce rostou. Roste Amazonu silný protivník?

Za velkým úspěchem internetového obchodu Alibaba stoji Ma Jün alias Jack Ma. Tento vzrůstem malý Číňan, který měří jen 150 centimetrů, je nyní nejbohatším mužem Číny a to už něco znamená! Přitom začínal v naprosto nuzných poměrech a jeho dědeček byl dokonce odsouzen jako nepřítel komunistické strany. Přesto, že propadal z matematiky a odmítli ho zaměstnat i jako pomocnou sílu v KFC, dokázal vytvořit internetové impérium, které v současnosti ovládá 80% čínského trhu.

Ma brzy pochopil sílu internetu a to už v době, kdy se v Číně na celosvětovou síť pohlíželo s velkou nedůvěrou. Když se naučil perfektně anglicky, dostal se díky kontaktům na návštěvu do Austrálie, která mu otevřela oči. Po návratu založil Alibaba Group Holding a po patnácti letech ovládl internetový trh ve své domovině. Nyní čínský Bill Gates, jak zní jedna z jeho přezdívek, chce proniknout za hranice.

Zbouraná burza

V září tohoto roku se společnost rozhodla, že vstoupí na americkou burzu NYSE v New Yorku a podařilo se jí to nevídaným způsobem. Za jednorázový prodej akcií získala 21,8 miliard dolarů (tj. asi půl biliónu korun). Tím se celá akce stala největší primární veřejnou nabídkou ve světové historii. Hoden povšimnutí je jistě i fakt, že se společnost rozhodla vstoupit na newyorskou burzu, byť podobné emise probíhají zpravidla na americkém trhu Nasdaq. Jedním z důvodů je zřejmě i to, že Nasdaq v minulosti zcela propadl při emisi akcií Facebooku.

Prudce také narostla hodnota celého holdingu. Ta po úpisu akcií vzrostla zhruba na 170 miliard dolarů. Alibaba tím sice nedohnal dvěstěmiliardový Facebook, ale vyrovnal se svému největšímu konkurentu Amazonu. Největší světovou primární emisí byl prodej akcií čínské finanční společnosti Agricultural Bank of China z roku 2010. Firma tehdy z prodeje akcií získala 22,1 miliardy dolarů.

Úspěchy pokračují

Internetový obchod Alibaba, jak ukazují i poslední odhady, bude v úspěšném tažení dále pokračovat. Odhady předních finančních analytiků jsou nadmíru pozitivní. Za další tři měsíce by měla společnost utržit od svých zákazníků 2,6 miliardy dolarů, to znamená nárůst tržeb v mezidobí o astronomických 45 %!

Je tedy zřejmé, že Amazonu roste velká konkurence. Byť Alibaba nedožene Amazon v objemu tržeb, svou burzovní hodnotou přes 230 miliard dolarů již Alibaba svého konkurenta předstihl. Navíc podle předpokládaného budoucího vývoje trhu budou silné značky jako Amazon nebo eBay spíše oslabovat. Může se tedy stát, že čínský obr kolem zavedených značek prosviští velkou rychlostí.

Neohrožen hospodářskými výkyvy

Alibaba má také oproti konkurentům tu výhodu, že na něj doposud nepůsobí ekonomické výkyvy evropského nebo amerického trhu. Proto se analytici přiklánějí k předpovědi velice pozitivních hospodářských výsledků, což pomáhá k růstu hodnoty a prestiže firmy. Jak se shodují poradenské firmy, nákup akcí Alibaby je výhodnou investicí.

Alibaba hodlá vydělané peníze na burze použít k rozšíření své působnosti hlavně v USA a v Evropě. Pokud bude mít úspěch a předpoklady na to má, můžeme očekávat zajímavé dění ve světě internetových nákupů a prodejů. Pokud si již dnes chcete něco zakoupit od Alibaby, nemusíte čekat na otevření české pobočky. Svou objednávku vyřídíte přes internet. Jen je potřeba počítat s delší dodací lhůtou, neboť se zboží expeduje v Číně.