Windy nabírá vítr do plachet. Projekt Ivo Lukačoviče roste | EkonTech.cz


Windy nabírá vítr do plachet. Projekt Ivo Lukačoviče roste

Technik
11. 4. 2018 - 8:45

První cenu v kategorii Globální projekty českých tvůrců Křišťálová lupa 2017 vyhrál projekt Windy. Předpověď počasí na webu i aplikace pro mobil, kterou si během tří let od svého vzniku oblíbila sportovní komunita daleko za hranicemi země svého vzniku.

Otcem projektu je zakladatel českého vyhledávače Seznam Ivo Lukačovič. Jeho ambice není malá, ale tak už to u něj chodí: Windy bude nejlepší a nejpřesnější předpovědní službou na světě. „Ahoj, jmenuji se Ivo a jsem doslova závislý na kitování, také létám jako pilot, a tak hledám téměř neustále vítr, vlny, prašan a meteorologická data. A protože je mou vášní také programování, v roce 2014 jsem si naprogramoval a vymazlil projekt Windyty.com,“ líčí Ivo Lukačovič na stránkách své Windy komunity vznik předpovědní mapy a celého projektu.

Služba pro sportovce i profesionály

To, co zpočátku sloužilo kiterům a jiným sportovcům, hledajícím pro zdar své výpravy přesnou předpověď počasí (zejména vývoj povětrnostních podmínek), se stalo obecně přijímanou a oblíbenou předpovědí, v níž nachází zalíbení stále více uživatelů. V současnosti si Windy na internetu nebo v mobilu vyhledává denně až tři čtvrtě milionu lidí. Ale nejen sportovci a běžná veřejnost, dnes se k pravidelným uživatelům počítají i profesionálové - letci, kapitáni lodí, hasiči či záchranáři. A také krizové štáby při přírodních katastrofách.

Jak se ukázalo loni na podzim, kdy na americkém pobřeží zuřil hurikán Irma, windy.com navštěvovalo až milion lidí denně a v postižených oblastech sloužila tato předpověď počasí jako zdroj informací pro vedení měst i média informující obyvatele o vývoji cyklonu. Sledovat postup hurikánu na monitoru nebo na mobilu „nikdy nebylo snazší“, ale bez legrace, předpověď pomohla včas evakuovat obyvatele postižených oblastí a připravit se na zuřící živly v pokud možno dostatečném předstihu.

Původně využíval Lukačovič data švýcarské společnosti Meteoblue a open source zdroj jménem  Earth, což je známá vizualizace počasí na celé planetě od Camerona Beccaria. Lukačovič získal od Beccaria matematický model výpočtů, ale pak sám přepsal kód. A rovněž přejmenoval Windyty na kratší a údernější Windy.

Dnes aplikace nabízí tři předpovědní modely. Prvním z nich je hojně používaný GFS (Global Forecast Systém). Jde o hydrostatický americký předpovědní model a weby s předpovědí počasí jej mohou využívat bezplatně. Tento model ale není příliš podrobný a technicky je velmi zastaralý.

Druhý z nich je evropský model nazvaný ECMWF. Jde o profesionální a širokou odbornou veřejností nejuznávanější předpovědní model, na nějž se spoléhají celé státní aparáty. Jak uvádí ECMWF na svých webových stránkách jako příklad složitosti a propracovanosti modelu, jedna předpověď se vlastně skládá z 52 oddělených předpovědí, vypracovaných podle stejného počítačového modelu, aktivovaných v jeden čas. Dle serveru ARS Technica vykazuje oproti GFS evropský předpovědní model ECMWF nižší počet nepřesností ve výpočtech. Je to dané hlavně tím, že oproti GFS využívá více vstupních dat, která sbírá z více meteorologických stanic. Navíc mnohem precizněji pracuje s nadmořskou výškou v jednotlivých bodech, stejně jako s různými fyzikálními vlastnostmi mraků. Když k tomu přidáme i vyšší výpočetní výkon ECMWF spolu s větším množstvím simulací výpočtů a jejich aproximaci, vyjde z toho mnohem jemnější finální předpověď.

Tento model je pro jakékoliv další použití zpoplatněn. Jak ale říká Michal Koldinský, projektový manažer Windy, Ivo Lukačovič pro svůj projekt vyjednal licenci a jeho server jako jeden z mála na světě nabízí tato data svým uživatelům zdarma. „Jsme zákazníci ECMWF, ale nutno dodat, že si je pečlivě vybírají,“ přibližuje situaci Koldinský.

Ke stávajícím předpovědním modelům se nedávno přidal ještě další, německý ICON, vyvinutý Ústavem Maxe Plancka pro meteorologii. „V Německu je s ním velká spokojenost, má vyšší rozlišení, nabízí detailnější a lokálně přesnější data, zvlášť v horách, kde jsou časté změny směru a síly větru,“ doplňuje Koldinský.

Uživatelé tak mohou mezi modely libovolně přepínat (stačí kliknout na tlačítko compare v detailnější předpovědi, dostupné modely se zobrazí pod sebou), a tak porovnávat jednotlivé předpovědi a získat lepší představu o blížícím se počasí. „Využití více modelů, mezi nimiž jsou i ty nejpřesnější, nejspolehlivější, je určitě naše velká konkurenční výhoda,“ dodává Koldinský.

Již zmíněnou ambicí Windy je vybudovat a nabízet nejlepší předpověď na světě, jak toho chce malá startupová firma o devíti lidech docílit?

Michal Koldinský vysvětluje, kde vidí největší přednosti a důvody, proč sáhnout zrovna po této předpovědní mapě. Windy má značné množství funkcí, přehledné filtrování všech možných atributů: „Velkou výhodou je možnost osobního nastavení. Lyžař si může nastavit upozornění na předpověď nově napadaného sněhu. Modelka, která si chce zaletět na pláž, čeká zase na sluníčko.“  Detailní nabídka kromě toho v člověku přirozeně budí chuť zkoumat a zajímat se o souvislosti, chce pochopit, co a jak funguje. „Windy je určená pro ty, které zajímají opravdu detailní a přesné informace o počasí, tedy jednak pro profesionály, a pak pro ty, kteří se nespokojí jen s ikonou sluníčka schovaného za mráčkem,“ říká Koldinský a dodává, že kromě toho všeho je největší výhodou pro běžného uživatele i přesnost předpovědi: „Často nám vychází na minuty jak teplota, tak srážky i vítr.“

Animovaná mapa, po které se „živě“ prohání vítr, skutečně nezobrazuje jen základní parametry, ale i další „vrstvy“ – tlak, vlhkost vzduchu, dokonce i koncentraci emisí oxidu uhlíku. „CO se uvolňují do vzduchu spalováním – jinými slovy, na windy.com lze sledovat i vznik a šíření požárů,“ doplňuje Koldinský. A nabídka se stále rozšiřuje: k jevům, které lze na libovolném místě na světě sledovat, brzy přidají vývojáři i mlhu a očekávaný typ srážek: Déšť/mrznoucí déšť/smíšený led/sněžení/ mokrý sníh/déšť se sněhem/ledové krupky.

Největší chystanou novinkou zdaleka nejen pro fajnšmekry budou radarové snímky a předpovědi pro Evropu. „Získat údaje z radarů však není vůbec jednoduché, státy je dostávají od svých hydrometeorologických ústavů a zdaleka ne všichni poskytují v dostatečném formátu či kvalitě zdarma. Proto musíme jednat s každým státem zvlášť. Ale radar bude, “ doufá Koldinský.

Ne náhodou má Ivo Lukačovič na sociálních sítích přezdívku Mistr větru. „Přezdívka vznikla ve firmě a myslím, že celkem přesně vystihuje člověka, nadšence do větrných sportů, který, nenajde-li vhodné řešení svých fanouškovských potřeb, tak si ho vymyslí a zrealizuje sám, navíc ho pustí mezi lidi zdarma. A ještě zaměstná spoustu dalších lidí v momentě, kdy se projekt rozroste,“ vysvětluje Michal Koldinský genezi vzniku windy.com i motivy tvůrce

Ivo Lukačovič je fanda do sportu, ale také byznysmen. Windy poskytuje své služby všem zdarma, a Lukačovič jej zprvu představoval jako přísně nekomerční projekt. Mezi zprávami zakladatele na community.windy.com však můžeme číst i poznámku, že vývojáři dosud neuspěli s hledáním udržitelného obchodního modelu. Michal Koldinský dodává: „Momentálně se plně soustředíme na vývoj Windy a budování značky. Díky možnostem pana Lukačoviče momentálně nemusíme hledat vhodné B2B řešení, ale v dlouhodobém plánu je to jedna z možností.“

Windy využívá předpovědní modely

GFS

ECMWF

ICON

 

Historie vzniku:

2014 Ivo Lukačovič zakládá windyty.com

2016 vzniká aplikace pro mobilní telefony

2017 windyty.com se mění na windy.com

1. místo Křišťálová lupa v kategorii Globální projekty českých tvůrců

Denní sledovanost roste až na 3/4 milionů návštěv denně, v době přírodních katastrof přesahuje milion.  

 

Autorka je redaktorkou časopisu Vesmír.

 

Foto: Tajfun Damney, Zdroj: Windy