Že je ropný průmysl sexy? Místa se najdou i v Česku... I pro absolventy! | EkonTech.cz


Že je ropný průmysl sexy? Místa se najdou i v Česku... I pro absolventy!

Ekonom / unipetrol / pkn orlen
16. 6. 2016 - 19:32

Zejména pro absolventy chemických a technických oborů má Unipetrol připravený dvouletý program Absolvent, který prostřednictvím interního Tréninkového centra absolventům rozšíří znalosti a propojí jejich nabyté vzdělání s praxí.

Do programu Absolvent se mohou hlásit absolventi vysoké školy do 2 let od ukončení studia, kteří disponují komunikativní znalostí anglického jazyka.

V prvním roce absolventského programu získají jeho účastníci znalosti chemických procesů, statistického zpracování dat a seznámí se s aktivitami inženýra v chemickém podniku. Tyto znalosti následně využijí při stážích v laboratořích Unipetrolu i jako účastníci facility týmů, v nichž budou vždy řešit konkrétní úkoly. Jako doplněk k těmto aktivitám připravuje Tréninkové centrum semináře měkkých dovedností, kde se absolventi naučí týmové spolupráci, komunikačním dovednostem nebo projektovému řízení. Ve druhém roce je pak čeká kurz finančního řízení, výuka angličtiny a odborná školení dle požadavků vedoucího zaměstnance.

Od podzimu 2015 působí v litvínovském Chemparku v Záluží první účastníci programu Absolvent. Jedním z nich je i Ing. Simona Waňousová, absolventka studijního programu Chemie a chemické technologie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, která svoje dosavadní zkušenosti s programem Absolvent představuje v následujícím rozhovoru:

Ahoj Simčo, jak ses o skupině Unipetrol dozvěděla?

Jsem z Mostu, takže existenci chemičky jsem vnímala už od dětství, v té době měla ale jiný název.

Z jakého důvodu ses rozhodla pro práci v Unipetrolu?

Protože jde o největšího zaměstnavatele (nejen v tomto kraji) nabízejícího v chemickém oboru, který jsem vystudovala, mnoho různých pracovních příležitostí.

Měla jsi o vybraném zaměstnavateli jasno už během studia na vysoké škole?

Úplně ne, byla to jedna z možností.

Co Tě zaujalo na projektu Absolvent a jak ses o něm dozvěděla?

Nejvíce mě zaujala možnost postupně projít všemi výrobnami v areálu Chempark v Záluží ve formě exkurzí nebo stáží, díky čemuž jsem se pro Unipetrol a tento program nakonec rozhodla. O programu jsem se dozvěděla na schůzce absolventů VŠCHT s Unipetrolem pořádané loni na podzim.

Jak program hodnotíš po více než půlroce účasti?

Vzhledem k tomu, že je jeho náplň dobře připravena a mí kolegové jsou více než ochotní se vším pomoci, hodnotím ho velice kladně.

Co se Ti na něm nejvíce líbí? Skutečně splňuje to, co jsi od něj očekávala?

Nejvíce se mi líbí, že poznávám nové lidi a opravdu intenzivním tempem získávám nové znalosti a dovednosti. V současnosti tedy naplňuje program má očekávání na 100 %.

Měla jsi s podobnou prací zkušenosti již při studiu? V čem Tě projekt Absolvent rozvíjí nejvíc?

Dá se říci, že ano, ale s tím rozdílem, že nyní pracuji se skutečnými daty a za dokončenou prací jsou vidět skutečné výsledky. Díky programu mohu prohlubovat znalosti získané během studia – teoretické i praktické, rozvíjet se v oblasti prezentování výsledků a v oblasti komunikace a spolupráce.

Chtěla bys po skončení projektu nadále pracovat pro Unipetrol? Na jaké pozici?

Ano, určitě bych pak chtěla dále pracovat v Unipetrolu. O cílové pozici nemám zatím konečnou představu.

Proč ses rozhodla pro chemii jako povolání? Byla sis při studiu jistá, že v oboru chceš nadále pracovat?

Už od dětství mě velmi bavily takové ty fyzikálně-chemické hrátky (např. výroba krystalů ze solného roztoku nebo rozpouštění krystalků hypermanganu ve vodě), takže později jsem bez velkého rozhodování zvolila střední školu s chemickým oborem a následně pak vysokou školu chemicko-technologickou. Oborem jsem si při studiu byla jistá.

Co Tě přitahuje na chemii jako vědě?

Mám ráda přírodu a chemie je věda, která popisuje skutečnou podstatu přírody a světa kolem nás.

Chcete vědět o práci v Unipetrolu více? Navštivte www.unipetrol.jobs.cz.