Získat praxi u formule? Je to snazší, než si myslíte! | EkonTech.cz


Získat praxi u formule? Je to snazší, než si myslíte!

Technik / doprava / praxe
30. 10. 2014 - 16:37

Formula Student je konstrukční soutěž pro studenty inženýrských škol a od roku 1998 existuje její evropská odnož. Účastní se jí více než 500 univerzitních týmů z celého světa a čeští studenti samozřejmě nechybí!

O co jde?

Týmy představují vývojové firmy, které jsou postaveny před fiktivní výběrové řízení na vývoj závodního vozu pro víkendového neprofesionálního závodníka. Týmy mají za úkol navrhnout vůz a prostřednictvím plně funkčního prototypu předvést jeho kvality zástupcům fiktivní automobilky. Ti pak hodnotí vůz a jeho vývojový tým podle různých kritérií tak, aby vybrali ideální návrh pro daného koncového zákazníka. Hodnotí se jak technické, tak ekonomické vlastnosti.

Hodnocené disciplíny

Statické

Engineering design Hodnotí se technická úroveň konstrukce a především porozumění členů týmu konstrukčnímu problému.

Cost report Tým musí představit výrobní náklady při výrobě 1000 ks za rok a vysvětlit, jak by se výroba jednotlivých dílů realizovala.

Business plan presentation Týmy představují obchodní plán vývojové firmy potenciálním investorům.

Dynamické

Akcelerace Hodnotí se zrychlení vozu s pevným startem.

Skid-pad Formule krouží po kruhové dráze, aby předvedla stabilitu vozu.

Autocross Formule absolvuje náročnou technickou trať a prokazuje celkovou ovladatelnost.

Endurance Hodnotí se vytrvalost vozu při závodu na 22 km opět na technické trati a spotřeba paliva.

 

Tým CTU CarTech   

 Od roku 2009 se mezinárodní soutěže Formula Student účastní také tým CTU CarTech z ČVUT v Praze. V letošní sezoně sestavili již šestý model formule se spalovacím motorem s označením FS.06. Díky precizní práci studentů strojní fakulty ČVUT se tým CTU CarTech umisťuje v této mezinárodní soutěži v absolutní špičce. Po sezóně 2013 byl tým ve světovém žebříčku 514 týmů na 20. místě. V sezoně 2014 tým získal 5. místo ze 75 týmů na soutěži Formula Student Germany. V další soutěži Formula Student Czech Republic tým obsadil 2. místo z 25 týmů a v poslední soutěži sezony v Itálii pak 3. místo ze 44 účastníků.

Není to jen pro studenty techniky

Tým se musí starat jak o návrh a výrobu samotné formule, tak o zajištění prostředků na chod projektu, organizaci týmu a komunikaci s médii. Přirovnání týmu k firmě toto velmi dobře vystihuje. Projekt Formula Student tak slouží jako skvělý zdroj znalostí a zkušeností nejen pro studenty technických univerzit, ale i pro studenty studující ekonomicky zaměřené VŠ. Letos vznikla spolupráce týmu CTU Cartech a ŠKODA AUTO Vysoké školy. Studenti ŠAVŠ pomohli s přípravou disciplíny Business plan a díky tomu se tým v této disciplíně umístil vždy v nejlepší desítce!

ČVUT A ŠAVŠ, kdo dál?

Tým CTU CarTech je otevřen i studentům dalších vysokých škol. Podmínkou pro zapojení v týmu je „jen“ zájem o techniku a odhodlání dosáhnout špičkových výsledků. Aktuálně jsou v týmu volná místa na pozicích komunikace s veřejností (PR), organizaci lidských zdrojů (HR) a marketingu. Zájemci se mohou hlásit na pr@cartech.cvut.cz.

Autor: Milan Kutáček