Společnost T-Mobile Czech Republic a.s. TOP Zaměstnavatelem 2019 - rozhovor s Filipem Stehnem | EkonTech.cz


Společnost T-Mobile Czech Republic a.s. TOP Zaměstnavatelem 2019 - rozhovor s Filipem Stehnem

TOP Zaměstnavatelé 2019 / Almanach 2019
24. 5. 2019 - 15:51

I letos se studenti vysokých škol z celé ČR zúčastnili studie TOP Zaměstnavatelé. Vysokoškoláci tak dali jasně najevo, u kterých společností by po ukončení studia pracovali nejraději. Zástupcům firem, které se umístily na předních příčkách průzkumu TOP Zaměstnavatelé 2019, jsme položili několik otázek. Jejich znění je podobné otázkám, na které jste ve studii odpovídali vy, studenti. Nyní máte jedinečnou možnost porovnat svůj názor s pohledem odborníků z praxe.

Jméno a příjmení respondenta: Filip Stehno                     

Společnost: T-Mobile Czech Republic a.s.                                                           

Vystudovaná vysoká škola, fakulta a zaměření: VŠE v Praze, FIS, Aplikovaná informatika

Doba od dokončení studia: Aktuálně studuji 4. semestr bakalářského programu

Jak byste zhodnotili své studijní výsledky během studia na vysoké škole?

Nikdy jsem nebyl úplně pilný student a slovo prokrastinace mi rozhodně není cizí. Když už ale jde do tuhého, tak vždy zaberu a zatím jsem prošel všechny semestry bez ztráty jediného kreditu.

Na jaké úrovni jste v posledním ročníku vysoké školy hovořili anglicky? 

Angličtina není moje silná stránka. Už na střední jsem jednou týdně docházel na hodinu soukromého doučování. Znalost angličtiny mi ale nejvíce rozšířily počítačové hry, filmy a seriály, které jsem se vždy snažil sledovat v originálním znění s titulky. Svoji aktuální úroveň bych hodnotil někde mezi B1 a B2.

Chtěli jste po dostudování vysoké školy pracovat ve stejném oboru, který jste studovali?

V podstatě ano. Již od 2. stupně základní školy mi bylo jasné, že chci pracovat v IT. Proto jsem se rozhodl vystudovat střední školu se zaměřením na počítače, hlavně jsem se chtěl zaměřit na programování. Což se mi úspěšně podařilo, ale během studia mi došlo, že čistě programování není úplně pro mě. Raději mám širší přehled a rád se dozvím něco ze všech možných oblastí. Proto jsem zvolil studium IT na VŠE a k tomu práci v IT bezpečnosti. Ve škole i v práci se dostávám do různých oblastí a právě to mě naprosto uspokojuje.

Věděli jste již na vysoké škole, jaký typ práce chcete vykonávat – zda budovat kariéru v zaměstnaneckém poměru, nebo samostatně podnikat? Proč jste se rozhodli pro zaměstnanecký poměr?

Vždy jsem chtěl být podnikatel. IT je podle mě jedno z nejlepších odvětví, kde se dá prorazit, protože při vývoji nějakého programu jsou na začátku potřeba o dost nižší počáteční investice než v ostatních odvětvích. Stačí mít „jen“ ten nápad. Po ukončení střední školy jsem ale částečně změnil názor, respektive jsem si řekl, že bych opravdu rád měl nějaký titul a při vytváření nějakého vlastního projektu, bych jen těžko našel motivaci a hlavně čas školu dokončit. Zároveň jsem již během školy chtěl získávat zkušenosti a mít nějaký příjem, proto jsem nastoupil do T-Mobilu. Ve výsledku jsem zjistil, že mi do jisté míry vyhovuje pracovat v korporátu, protože člověk se zde má šanci učit od expertů v oboru a zároveň se dostane k technologiím, které by si jako podnikatel nikdy nemohl dovolit.

Získávali jste již při studiu nějaké pracovní zkušenosti? Jak náročné to bylo v kombinaci se studiem?

Ano. Není to jednoduché. Je pravda, že mi přes den moc volného času nezbývá, ale naštěstí je moje práce zároveň i můj koníček. T-Mobile mi to hodně ulehčuje tím, že podporuje práci z domova (v mém případě hodně často ze školy :D), ale i tak to chce si hodně dobře stanovit harmonogram a precizně naplánovat kde a kdy člověk bude. Obzvláště náročné je to pak ve zkouškovém období. Tímto bych chtěl hodně poděkovat mému přímému nadřízenému, který je vždy otevřený diskuzi o tom, jak a kdy budu chodit do práce.

Jaká byla Vaše očekávaná hrubá nástupní měsíční mzda do absolventského zaměstnání během posledního ročníku vysoké školy? Od čeho jste částku odvodili?

Po absolvování vysoké školy očekávám hrubou mzdu +-45 000 korun. Vycházím z toho, jaké mám aktuální finanční ohodnocení a že v ten čas už budu mít o x let větší praxi.

Kontaktovali jste svého současného zaměstnavatele přes nějakou sociální síť? Pokud ne, chtěli byste v posledním ročníku vysoké školy tuto možnost mít?

Ne, ale rozhodně si myslím, že to je výborný způsob komunikace. Já osobně trávím na sociálních sítích dost času, a kdybych chtěl aktuálně kontaktovat nějakého nového zaměstnavatele, tak pro mě není nic jednoduššího, než si ho najít na sociálních sítích.

Jakým způsobem jste získávali tipy na nabídky zaměstnání?  Z jakého zdroje jste se dozvěděli o současném zaměstnavateli?

Do T-Mobilu jsem se poprvé podíval ve druháku na střední během 14 denní praxe. Byla to pro mě opravdu hodně zajímavá zkušenost. Po maturitě jsem hledal práci, kterou budu moct vykonávat i při studiu vysoké školy a jako první jsem se podíval na stránky T-Mobilu, kde jsem nalezl pozici, na které jsem teď. Respektive nejdříve jsem nastoupil jako trainee a pak přestoupil na pozici, na které aktuálně setrvávám. Jsem tedy dost atypický případ, protože jsem se hlásil rovnou jen do jedné konkrétní firmy, protože se mi v minulosti již zalíbila, a v podstatě jsem nehledal žádné alternativy.

Jaké akce pořádané společnostmi pro studenty Vás na vysoké škole zajímaly? Myslíte si, že akce pořádané společnostmi jsou pro studenty přínosné?

Rozhodně mám rád jakékoliv veletrhy a workshopy. Obecně rád chodím na jakékoliv akce, kde se dá podívat na to, co se aktuálně vyvíjí. Ještě raději mám, když si můžu vyzkoušet nebo i jen nahlédnout, jak a co kde dělají. Přínosné rozhodně jsou. Studenti si mohou alespoň částečně vytvořit představu, jak daná společnost funguje a co přesně dělá. Případně mohou nahlédnout do nějakého pro ně úplně nového odvětví.

Čemu dáváte ve svém zaměstnání přednost?

1) Jistota, stabilita vs. 2) Změna

1) Tvůrčí přístup vs. 2) Používání známých, předem daných postupů

1) Soutěživé vs. 2) Přátelské prostředí

1) Práce na jednom místě vs. 2) Časté cestování

1) Teoretické vzdělávání vs. 2) Získávání zkušeností z praxe

1) Stálé, za všech okolností garantované platové ohodnocení vs. 2) Nižší fixní složka platu + neomezená výše pohyblivé složky závislá na osobním výkonu

1) Náročná pracovní pozice vs. 2) Rovnováha mezi prací a volným časem

1) Strategické, dlouhodobé úkoly vs. 2) Operativní, krátkodobé úkoly

1) Úzká specializace vs. 2) Získávání obecných dovedností

1) Sdílení odpovědnosti v týmu vs. 2) Přijetí vedoucí role

1) Samostatná práce vs. 2) Spolupráce v týmu

Museli jste se přestěhovat za prací pro současného zaměstnavatele ze svého rodného města? Pokud ano, proč jste se rozhodli přestěhovat?

Ne.

Kolik času denně dojíždíte do práce v jednom směru? Kolik času by pro Vás představovalo snesitelné maximum?

Jedna z obrovských výhod T-Mobilu pro mě je, že to mám 15 minut pěšky do práce. Mohu si tedy před a po více méně celodenním sezení dát příjemnou procházku. Denně bych byl ochotný dojíždět do práce v jednom směru maximálně 45 minut. Víc už by mi přišlo jako obrovská ztráta času.

Chtěli byste strávit část své budoucí kariéry v zahraničí? Případně byli jste již na zahraniční pracovní stáži? 

Ještě jsem neměl příležitost se takto někam podívat. Při škole to bohužel ani není moc možné, ale v budoucnu o to rozhodně budu mít zájem. Ideálně bych to chtěl stihnout někdy hned po dokončení školy. Myslím si, že mi to může dát mnoho nových zkušeností, které se jinak získat nedají.

Rozdělte, prosím, 100 procent mezi následující oblasti podle toho, jak jsou pro Vás důležité.

Odměňování a možnost růstu ve firmě – 25% - nedokážu si představit dělat ve společnosti, kde nemám žádnou vidinu růstu

Pověst a image firmy – 15% - Pokud mě ta práce bude bavit a bude tam super kolektiv, tak mě moc nezajímá, jakou má daná firma pověst a image. Samozřejmě ale odmítám pracovat pro společnost, která například schválně podvádí svoje zákazníky nebo se třeba úmyslně podílí na nějakých nekalých činnostech.

Pracovní náplň – 30% - je pro mě opravdu hodně důležité, aby mě práce bavila

Lidé a kultura ve firmě – 30% - stejně tak nejsem schopný dlouhodobě pracovat v nepřátelském prostředí a pod pro mě nesympatickým šéfem

Komunikuje Vaše společnost svou vizi a to, jak ji naplňuje?

Ano komunikuje hlavně na naší interní sociální síti Workplace, kde jsou video-rozhovory s našimi řediteli jednotlivých divizí a naším CEO. Vysvětlují nám, proč se ve firmě dějí změny, co to pro nás znamená a kam směřujeme

Kdybyste byli znovu v posledním ročníku na VŠ, přemýšleli byste jinak, rozhodovali byste se jinak, udělali byste něco jinak?

Aktuálně jsem ve 4. semestru a zatím nelituji žádného svého rozhodnutí. To co dělám, i studuji mě nadmíru baví.