Talentový program HC NET: Cestování, příležitosti a osobní přístup | EkonTech.cz


Talentový program HC NET: Cestování, příležitosti a osobní přístup

Ostatní / HC NET / Home Credit
16. 5. 2017 - 16:43

Firma Home Credit nabízí studentům skrze talentový program možnost nahlédnout do zákulisí firmy a vyzkoušet si práci na odborných pozicích již při studiu. O osobní zkušenosti s programem jsme si povídali s Michaelou Bódiovou, Adamem Vargou a Tomášem Popolanským.

Ráda bych se vás zeptala, co studujete? Zajímá mě, z jakých oborů a škol pochází studenti, kteří se rozhodnou pro talentový program HC NET.

Michaela: Já studuji na Masarykově univerzitě obor Aplikovaná matematika a Ekonomie.  

Adam: Já už jsem absolvent, studoval jsem Masarykovu univerzitu obor Finance.

Tomáš: Studuji VUT v Brně, obor Řízení rizik firem a institucí.

Proč jste se rozhodli do HC NETu přihlásit? Co vnímáte jako hlavní pozitiva stáže?

Adam: Mně se velice líbilo, že Home Credit je česká firma, která je jako jedna z mála velice úspěšná v zahraničí. To přináší možnost pracovat ve světě, což mě láká. Po stáži vyjedete do některých ze zemí HC NET programu a tam využijete své zkušenosti a třeba je i dále předáváte. Také mě zaujalo, že je v Home Creditu velice zajímavá možnost kariérního růstu. Zároveň je ve firmě moc příjemná atmosféra, všichni si tykáme a řešíme vše společně.

Michaela: Pro mě byla hlavní motivace chuť dozvědět se, jak to funguje v mezinárodní firmě typu Home Credit. Účast v programu je pro mě opravdu prestižní záležitostí: mohu ve firmě rozvíjet své schopnosti, získat praxi a udělat si představu, jaká práce by mě přesně v Home Creditu bavila do budoucna. Pro mě je tady hodně důležité, že se setkávám ze strany kolegů s velice lidským přístupem. To, že jsem se odhodlala přihlásit se do programu, hodně podpořila příležitost vycestovat do zahraničí.

Tomáš: Hlavní důvodem pro mě byla, podobně jako pro kolegy, možnost vycestovat a pracovat v zemích skupiny Home Credit. Myslím si, že je to velice dobrá příležitost, kterou moc firem čerstvým absolventům nenabízí. Hlavní pozitiva stáže vidím v možnosti učit se od zkušenějších kolegů. Člověk má na oddělení přiřazeného svého „mentora“, který mu se vším pomáhá.

Můžete popsat, jak stáž funguje?

Michaela: V podstatě je na dva roky, první rok pracujeme v Home Creditu v Brně na zkrácený úvazek, který si můžeme přizpůsobit podle školy. Poté vyjedeme přibližně na rok do zahraničí. V průběhu stáže absolvujeme různá školení, účastníme se jednání a pracujeme na odborných pozicích. Na konci nás čeká dlouhodobý pracovní kontrakt v jedné ze zemí skupiny Home Credit.

Jak v HC NETu probíhá začlenění do určité pracovní oblasti?

Adam: Na pohovoru, který probíhá v několika kolech, se vyhodnotí, jaká práce by nám nejlépe seděla a k jakým karierním oblastem máme předpoklady. Jednotliví účastníci jsou pak rozděleni do různých oddělení. Tam nás kolegové a mentoři postupně zaučují a následně máme na starosti i vlastní projekty.

Michaela: Musím dodat, že všichni kolegové jsou velice ochotní. Sice se samozřejmě předpokládá, že budeme samostatní, ale v začátcích potřebuje rady a pomoc každý.

Adam: To máš pravdu, na jednu stranu dostanu své „vlastní“ projekty, ale mám k tomu i podporu kolegů, pokud ji potřebuji. Pro mě ideální forma.

Na jakých odděleních konkrétně v rámci stáže pracujete a čemu se tam věnujete?

Michaela: Pracuji na oddělení Analýz. Já osobně se starám o vyhodnocení projektů, které se týkají podmínek splácení a případného vymáhání splátek. Jedním z projektů bylo například demografické vyhodnocení klientů, kteří nebyli schopni dostát svým závazkům. Snažíme se na základě různých parametrů definovat či predikovat chování určité skupiny klientů.

Adam: Já pracuji v Divizi řízení rizika, kde jsem poznal práci na několika odděleních, dělám tam takové interní kolečko. Pomáhal jsem například v oblasti on-line půjček, nyní jsem se přesunul na hlavní produkt Home Creditu, tedy na poskytování úvěrů na nákup spotřebního zboží, kde dělám analýzu rizik.

Tomáš: Já pracuji v divizi Finance v oddělení Controllingu. Věnuji se především výpočtům profitability karetních produktů.

Kam byste chtěli vycestovat po získání dlouhodobého kontraktu? Která by byla ta vaše vysněná cílová destinace?

Adam: Já už jsem v rámci školy chvíli studoval v Číně a tam se mi hodně líbí. HC NET právě Čínu jako jednu z cílových destinací nabízí a já bych chtěl jet přímo tam. Rád bych se tam dál věnoval vyhodnocování rizik v poskytování úvěrů.

Michaela: Mě lákají exotické a přímořské země, chtěla bych buď na Filipíny nebo do Indonésie. Přínosem práce v zahraničí je nejen zkušenost pracovní, ale také poznání jiné kultury a krajiny.

Tomáš: Ze zemí skupiny Home Credit mě nejvíce láká Vietnam, protože mám rád tamní kulturu a také miluji vietnamskou kuchyni.

Proč by se podle Vás měli další studenti do programu přihlásit? Máte pro ně nějaká doporučení?

Adam: Myslím si, že to, co nabízí program HC NET je v českém prostředí unikátní. Určitě by se zájemci neměli bát a zkusit své štěstí. Mezi mými kolegy je několik absolventů HC NETu a dnes jsou velice úspěšní. Mají za sebou působení v zahraničí a spoustu nabytých zkušeností. Pro absolventa vysoké školy je to zkrátka raketový start kariéry. Zároveň neznám program, který by nabízel takovou možnost dlouhodobého uplatnění v zahraničí.

Tomáš: Za mě mohu tuto stáž určitě doporučit. Člověk se zde naučí spoustu nových věcí, které ve škole určitě nepochytí. se týče skloubení se školou, není třeba se vůbec bát. Naši nadřízení nám vycházení maximálně vstříc.

 

Více informací získáte na: https://old.homecredit.cz/kariera/program-pro-stud...