Zaručený recept co dělat pár hodin před zkouškou | EkonTech.cz


Zaručený recept co dělat pár hodin před zkouškou

Kariéra / zkoušky
3. 6. 2020 - 7:50

Jak zvládnout nervy pár hodin před zkouškou? Čeká tě maturita, přijímačky nebo státnice? Bojíš se, že poslední okamžiky před tak významným životním momentem nevyužiješ naplno? Není důvod strachovat se – dodrž naše rady a všechno zvládneš.

Spánek

Učíš se do poslední chvíle a jdeš spát jen na 2 hodiny? Nebo nespíš vůbec? To není ta správná cesta, kterou se vydat.  Lidský mozek potřebuje čas a klid na zpracování všech podnětů, které během posledních hodin získal. Během dne, kdy buňky pracují si totiž poškozují DNA, jejíž části opraví právě během spánku.

Jídlo

Nedávej si nic těžkého, ale rozhodně se najez. Hodně lidí trpících nervozitou odmítá jíst, což je zcela normální. Nezapomeň ale, že tvé tělo potřebuje palivo, aby mohlo fungovat a myslet. Pokud máš tedy problém s tuhou stravou, dej si smoothie. Nebo pokud bys naopak snědl všechno na co přijdeš, sáhni po zdravější variantě konkrétního jídla. Tělo nebude zatíženo trávicími procesy a bude se moci naplno věnovat mentálním procesům, které jsou alfou a omegou úspěšného zvládnutí zkoušky.

Opakování na poslední chvíli

Zkus se vyvarovat zběsilému procházení všech svých poznámek. Teď už stejně nic nedoženeš a akorát si uděláš v hlavě zmatek. Vezmi si s sebou do školy své studijní materiály ale podívej se jen na ty, o kterých toho moc nevíš. Zkus si z nich zapamatovat jednu dvě věci a pak je odlož. Přehlcení a zmatky nejsou to, čemu chceš svůj mozek podrobit těsně před zkouškou.

Připrav se

Večer než půjdeš spát si připrav vše, co budeš druhý den potřebovat. Od oblečení, přes svačinu až po papírové kapesníky. Ráno díky tomu bude probíhat v poklidu, nebudeš běhat po bytě sem a tam hledajíc druhou ponožku do páru nebo silonky bez oka. Nařiď si klidně 5 budíků za sebou ať máš jistotu, že nezaspíš. A se svými blízkými se dohodni jak se k tobě mají ráno chovat. Každý z nás má jiné potřeby – někdo vyžaduje samotu, někdo naopak veselou konverzaci o všem možném. Ujasni si, co je pro tebe nejvhodnější a uzpůsob tomu své ráno, ať jdeš do školy s dobrou náladou a ne ve vzteku.

Včas je 15 minut předem

Pokud můžeš, jdi pěšky. Pohyb a  čerstvý vzduch dělají s lidským tělem divy. Zhluboka dýchej a vnímej svět kolem sebe, který není spojený se školou. Tvůj mozek, oči i další smyslové orgány si odpočinou od napětí, tvé buňky se „okysličí“ a svaly nebudou tak stažené. Dej si také časovou rezervu. Není nic horšího než dorazit pozdě. Čím dřív tím líp, ale zase to nepřežeň – nemusíš před vchodovými dveřmi stepovat 4 hodiny předem. Snaž se dorazit 30 – 15 předem, ať má š jistotu, že najdeš tu správnou místnost a stihneš si ještě odskočit na toaletu.

 

Extra tip: Máš svůj oblíbený playlist, který ti zaručeně zlepší náladu? Poslouchej ho cestou do školy – když máme dobrou náladu, naše tělo je ve větší pohodě a mozek má možnost naplno rozvinout svůj potenciál. Endorfiny dokážou zázraky!