Absurdity české byrokracie | EkonTech.cz


Absurdity české byrokracie

Názor / byrokracie
21. 10. 2013 - 22:40

To, že úřední šiml v českých krajích řehtá pořádně hlasitě, je známá věc. Ale znáte všechny absurdity, které dokáže česká byrokracie vytvořit? Ročně vydají české firmy na splnění byrokratických předpisů 56 miliard, přitom některé požadavky státních úřadů se zbytečně dublují nebo jsou až směšně absurdní. Podnikatelé naříkají, vládě to moc nevadí.

Desítky, ba stovky formulářů

Každý podnikatel, podle toho v jakém oboru působí, posílá na nejrůznější státní instituce desítky, někdy i stovky různých formulářů, hlášení nebo statistických výkazů. I přes prohlášení všemožných vlád, že se budou snažit byrokratickou zátěž podnikajících omezovat, neděje se tak. Situace se v posledních letech sice trochu zlepšila, ale jen v tom směru, že v takovém množství nevznikají nové absurdní požadavky. Bohužel ty staré ve většině stále platí a obtěžují respondenty často nesmyslnými úkoly.

Duplicitní údaje a lékařské prohlídky na jeden den

Přímo odporující zdravému rozumu moderního člověka elektronického věku jsou duplicitně požadované údaje. Tak například zprávu o nakládání s odpady musí podnikatel zaslat na statistický úřad a na ministerstvo životního prostředí.  Úsměv na tváři pro neznalého také vyvolá požadavek zákoníku práce na lékařskou prohlídku pro brigádníka, který přišel vypomoci firmě třeba na pouhý jeden den. Absurdní je také povinnost placení mýtného pro vozy cestářských firem, které se o daný úsek silnice starají.

Vymalovat provozovnu? Nejdříve se podívejte do zákona.

O tom, jak zkostnatělé jsou naše úřady, vypovídá následující příklad. Rok trvalo jednání s ministerstvem zdravotnictví o zrušení vládního nařízení, které ukládalo podnikatelům přesné časové vymezení, kdy mohou opět vymalovat svou provozovnu. Absurdita na kvadrát, kterou ještě ministerstvo hájilo až do konce. Neuvěřitelný je také požadavek soudů doložit při zakládání společnosti výpis s rejstříku trestů, přestože ten je pro soud dostupný online na internetu.

Chaos nových nařízení

Největším problémem pro podnikatele není až tak počet různých výkazů, ale chaos při jejich zavádění, při vzniku nových vyhlášek a nekonečné změny již zavedených formulářů. Zejména živnostníkům, kteří nemají na administrativu aparát lidí, zabírá úřadování kolem různých absurdních požadavků spoustu času. Ekonomiku země to ochuzuje na výkonech o miliardy a na daních určitě o stovky milionů.

Na internetu o úředních absurditách

Česku už funguje několik anket, které vyhodnocují nejkřiklavější případy úřednické šikany. Po Absurditě roku a Zákonu roku funguje nejnověji studentská iniciativa, zaštítěná ekonomy, profesory vysokých škol a autoritami z byznysu. Ti na webu zrusmezakon.cz vyhodnotili jako nejškodlivější zákon, který zavedl povinné energetické štítkování budov. Jasný příklad toho, že se Česko snaží být v byrokracii „bruselštější než Brusel.“