Bangladéš šije pro Lidl i 19 hodin denně... | EkonTech.cz


Bangladéš šije pro Lidl i 19 hodin denně...

Ekonom / byznys
30. 9. 2013 - 22:14

Nedávná obrovská tragédie v bangladéšské Dháce, kdy se zřítila budova jedné textilní společnosti, a v troskách našly smrt stovky lidí, opět upozornila svět na otřesné pracovní podmínky, které v částech jihovýchodní Asie panují. Dlouhé směny bez přestávky, dětská práce a naprosto směšné výdělky. Podívejme se do jedné bangladéšské továrny, kde se připravují oděvní výrobky pro řetězec Lidl.

Lidl je levný!

Tímto sloganem nás známý diskontní řetězec lákal do svých prodejen. A aby dodržel svůj slib, nechává si část svého prodejního artiklu vyrábět v jižní nebo jihovýchodní Asii. Nejlepším příklad jsou textilní výrobky, které německá firma nabízí v rámci různých akcí a slev. Nyní se však objevily zprávy o otřesných pracovních podmínkách lidí, kteří svým potem a krví vykupují levné ceny pro nás, české konzumenty…

19 hodin denně za 60 korun

V jedné dhácké textilní fabrice se ještě ve dvě ráno svítí a pilně pracuje. Dobrá zpráva pro dělníky je, že za půl hodiny jim směna skončí, kdy začala? V sedm hodin ráno. Zavřete oči a představte si to. Sedíte 19 hodin v dusné tovární budově a pracujete. Odměna? Když vám to půjde vyděláte si v přepočtu i 60 korun. Jak dlouho se tohle dá vydržet?

Ha Meem Sportswear, jedna z mnoha

Teď konkrétněji, výše zmiňované pracovní podmínky najdeme ve výrobnách společnosti Ha Meem Sportswear, která mimochodem dodává oblečení i pro řetězec Lidl. Na problémy zaměstnanců této firmy upozornili reportéři BBC, kteří připravují o podmínkách práce v Bangladéši dokument. Může být velmi třaskavý, a to nejen pro Lidl, ale i pro další velké řetězce, které si část své produkce nechávají vyrábět v místech, kde si o zákoníku práce mohou zaměstnanci nechat jen zdát.

Výkaz pro partnery

Reportéři BBC se vydávali za obchodní zástupce jedné fiktivní britské oděvní společnosti a navštívili zmíněnou firmu. Samozřejmě se chtěli informovat i o podmínkách výroby oděvů a manažeři Ha Meem Sportswear jim předvedli pracovní výkazy, ze kterých vyplývalo, že dělníci pracují maximálně do 17:30 a mají i další úlevy. Papírově se zdá, že firma své zaměstnance nejen že nezneužívá, ale dokonce hýčká.

Běžná praxe

Podle Kalpony Akter z Bangladéšského centra dělnické solidarity je falšování dokladů kvůli zákazníkům ze západu běžnou praxí. „Majitelé továrny vedou dvojí knihy. Jedny pro zákazníky, druhé pro zaměstnance. Takzvané audity obchodních řetězců skutečně nefungují,“ říká. Dá se předpokládat, že společnost Ha Meem Sportswear není jediná, a stejná praxe panuje v dalších společnostech po celé jížní a jihovýchodní Asii. Přímo pobuřující je ale fakt, že zmíněná firma se pyšní certifikátem americké organizace Worldwide Responsible Accredited Production, která se zabývá prověřováním pracovních podmínek zaměstnanců továren po celém světě. Pokud se opravdu děsivá podezření prokáží, pak tato skutečnost silně devalvuje tento jinak prestižní certifikát.

Český Lidl opatrný

Samozřejmě musel nějakým způsobem na zjištěné skutečnosti reagovat i německý řetězec. Centrála Lidlu v německém Neckarsulmu považuje zjištění za „znepokojivá“. Zaštiťuje se prohlášním, ve kterém uvádí, že do zlepšení pracovních podmínek v Bangladéši jen loni investovala 180 miliónů korun. Tak buď je to směšně málo, anebo, což je pravděpodobnější, tyto peníze nedoputují k potřebným. Česká centrála se brání prohlášením, ve kterém striktně odsuzuje jakékoliv porušování osobních práv při výrobě prodávaného zboží. Následně však nepotvrdila, zda jsou výrobky společnosti Ha Meem Sportswear k dostání i v českých prodejnách.

Mizivé výdělky a velká rizika

I když Bangladéš patří mezi největší výrobce textilu na světě, panují v zemi přímo otřesné pracovní podmínky. Minimální mzda, za kterou pracuje drtivá většina dělníků, je asi 750 korun za měsíc. Na denním pořádku jsou pracovní úrazy a smrtelné nehody. Tak až půjdete do obchodu a budete si prohlížet vystavené textilní výrobky s nápisem „Made in Bangladesh“, vzpomeňte na ty, kteří pro vás oděv vyrobili. Třeba to bylo zrovna na konci 19ti hodinové směny…