Bankovní identita | EkonTech.cz


Bankovní identita

Ekonom / bankovní identita
18. 5. 2021 - 7:00

Bankovní identita významně ovlivní digitalizaci české státního systému i soukromého sektoru.

Prokázat svou totožnost nikdy nebylo snazší. Zapomeňte na dlouhé čekání na úřadech. Když budete potřebovat něco vyřídit, už si nebudete muset brát den volna. Vše jednoduše vyřídíte z pohodlí domova, online. Česká republika se inspirovala u severských států a spouští bankovní identitu. Vzdálené ověření totožnosti osob otevírá mnoho dveří jak pro státní a soukromý sektor, tak i pro uživatele samotného. A kde bude možné využít bankovní identitu? Například při jednání s úřady a státní správou, ale také pro přístup do internetových samoobsluh poskytovatelů energií, mobilních operátorů a jiných služeb.

„Jde o jeden z největších digitalizačních projektů českého bankovního sektoru, který občanům výrazně zjednoduší život,“ říká Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace, která projekt iniciovala. Na projektu se začalo pracovat již v roce 2019, nejprve však bylo potřeba několik legislativních úprav (změna zákona o bankách, zákona AML), díky kterým se kterákoliv banka v Česku může od 1.ledna 2021 stát takzvaným poskytovatelem elektronické identity. To umožní, dnes již 5,5 milionu uživatelům internetového bankovnictví, připojit se k portálům s elektronickými službami státu či soukromých firem přes přihlašovací údaje do banky, tedy přes svoji tzv. Elektronickou bankovní identitu.

Než může konkrétní banka poskytovat služby bankovní identity, musí projít akreditačním procesem ministerstva vnitra, v rámci kterého se zjišťuje, zda plní stanovené požadavky pro poskytování důvěryhodné elektronické identifikace. Aktuálně akreditaci získala a svým klientům již využití bankovní identity umožňuje Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Air Bank, MONETA Money Bank. 

V průběhu letošního roku by bankovní identitu měly začít využívat i soukromé firmy, a to nejen pro identifikaci svých klientů, ale i pro digitální podepisování smluv. 

Jak bankovní identitu získat? Pokud máte přístup do internetového bankovnictví, pravděpodobně ji už máte. „Není potřeba se nikde registrovat. Jen zadáte stejné přihlašovací údaje jako pro internetové bankovnictví. Banka následně automaticky ověří vaši totožnost a poté, co odsouhlasíte předání osobních údajů, jste přesměrováni na stránky online služby, ke které jste se chtěli přihlásit,“ přibližuje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Identifikace probíhá v zabezpečeném prostředí bez sdílení či uchovávání dat. Státní orgán nebo soukromá firma, vůči kterým se klient banky bude ověřovat, obdrží pouze potvrzení totožnosti, žádné údaje o něm. Lidé se tudíž nemusí bát úniku svých osobních údajů. Banka firmám předává jen informace, které jí klienti sami povolí. Nic dalšího se o vás firmy bez vašeho souhlasu nedozví.

Motivací bank k zapojení do tohoto projektu je především posílení vztahu s klienty, kterým mohou díky bankovní identitě poskytovat nové služby s obrovským potenciálem, a také případné     výnosy z poskytování služby soukromým společnostem. Soukromé firmy totiž budou za využívání bankovní identity bankám platit. „Služba bude zpoplatněna soukromým firmám, pro které půjde o ekonomicky výhodné řešení – budou mít možnost využívat prověřený a bezpečný elektronický nástroj na vzdálené ověření totožnosti klientů, aniž by musely vynakládat velké prostředky na vlastní nástroje,“ uvedl pro Seznam Zprávy Pavel Kolář, gestor Komise digitalizace České bankovní asociace.

Je možné bankovní identitu využít už nyní? Ano, můžete se jejím prostřednictvím sečíst v rámci Sčítání lidu, domů a bytů 2021, podat daňové přiznání, nahlédnout na bodové konto řidiče, vyžádat si výpis z trestního rejstříku nebo například získat eRecept. A to je jen začátek.