Bez praxe se absolventům začíná těžko | EkonTech.cz


Bez praxe se absolventům začíná těžko

Ekonom / Home Credit / EmbedIT
4. 5. 2015 - 13:51

Začínat s kariérou po absolvování vysoké školy bez jakékoli praxe je pro velkou část studentů tvrdý oříšek. Naopak ti, kteří už v průběhu studia získávali pracovní zkušenosti, mají šance výrazně vyšší. V posledních letech proto roste trend studentských praxí, které podporují sami zaměstnavatelé.

Pokud máte jen trochu toulavé boty, které vás třeba zavedly na studia v programu Erasmus anebo jen tak na prázdninové toulky světem, přidejte k nim i specifické znalosti ze spotřebitelského úvěrování a můžete hned po promoci nastoupit na letadlo a pracovat pro Home Credit v zahraničí. Předpokladem k tomu je roční stáž v programu HC Net ještě během studia.

Užívat si studentská léta, nebo pracovat?

Někteří z vás si užívají uvolněného studentského života až do poslední chvíle. Jiní již během studia pracují, takže nemají ani minutu volného času. Co z toho je lepší? Docela těžké dilema. Realita říká, že najít si práci je pro čerstvého absolventa bez zkušeností ve firmě docela těžké. Jeden příklad za všechny: loni z celkového počtu zhruba 23 tisíc absolventů celá čtvrtina uvedla, že prožívala nečekaně složité období při hledání zaměstnání.

Dobře nastartovat kariéru bývá velký problém, pokud nezačnete navazovat kontakty s firmami již během studia. „Začátek kariéry vždy určuje směr, kudy se bude profesní dráha dál ubírat. A kariérní růst je z absolventské pozice vždy náročnější než u zkušených profesionálů,“ říká Gabriela Lžičařová, personální ředitelka společnosti Home Credit.

Své o procesu výběru ví i firmy. Rozhodování se mezi čerstvým absolventem bez praxe a člověkem, který již zkušenosti má, je z jejich pohledu jednoduché. „Nováčkům, kteří předtím nikdy nepracovali, trvá zaškolení až několik měsíců. Zato jejich vrstevníkům, kteří absolvovali stáže a praxe, trvá zaškolení přinejmenším o polovinu méně,“ říká z vlastní zkušenosti Lžičařová.

Praxe je naučí, jak firmy fungují, získají pracovní návyky a také se naučí správně komunikovat s kolegy – zadávat úkoly nebo je plnit v termínech. Praxe z období vysokoškolského studia tak studentům výrazně vylepšují šance na dobré zaměstnání.

S programem HC Net to máte v kapse

Program HC Net je formou, jak skupina Home Credit umožňuje talentovaným studentům, ochotným k částečnému úvazku už během posledního roku studia, rychleji se adaptovat na reálné pracovní pozice. Pokud vydržíte v programu, máte „své jisté“. „Program HC Net hledá studenty, kteří jsou ochotni začít se svou kariérou hned. Naučí se všem firemním návykům, začnou rozvíjet svou odbornost a stanou se obratnějšími v projektovém řízení a komunikaci. To jim na trhu práce dodává obrovský kredit,“ vysvětluje Lžičařová. Podle ní absolventi s předchozí praxí mají o 30 % vyšší šanci na získání místa než ti, kteří doposud nepracovali.

Program HC Net je vytvořený pro studenty, kteří budou za rok končit svá vysokoškolská studia. Během tohoto roku dostanou možnost pracovat v brněnské centrále Home Credit pro Česko a Slovensko. Poznají tak celou firmu, její chod a procesy. Naučí se, jaké to je pracovat v korporaci, která po celém světě zaměstnává přes 50 tisíc lidí a její celosvětové sídlo je v Praze. „Ti nejšikovnější pak dostanou nabídku práce v zahraničí. Možnosti jsou široké – od Ruska, přes Vietnam, Indonésii až po Čínu,“ vysvětluje Lžičařová.

Jak na to, pokud tedy máte ony toulavé boty a stojíte o rychlý kariérní rozvoj? Výběrová řízení do programu HC Net se konají vždy v červnu a září, samotný program začíná s akademickým rokem, v říjnu.

Pokud se Vám podaří do programu dostat, čeká Vás nejspíš hodně rušný a nabitý rok plný práce na reálných projektech za pomoci zkušených kolegů i vašeho mentora. Podle vašich znalostí a preferencí můžete pracovat v oblasti financí, řízení rizik, CRM (customer relationship management), také můžete zpracovávat projekty a analýzy nebo dokonce řešit procesy předcházející tomu, že klient přestane splácet a pohledávku je třeba vymáhat. Nečekejte ale, že to všechno zažijete pod jednou střechou. Celý program HC NET probíhá v Brně i v Praze, musíte tak počítat s cestováním. „Vím, že to je časově i finančně náročné, ale kdo není ochotný dojet například z Prahy do Brna, ten asi nebude vhodným kandidátem pro pozici v Číně nebo na Filipínách,“ objasňuje Lžičařová. Budete mít ale program ušitý na míru a dostanete svého mentora, který Vás bude celý rok provázet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

O programu HC NET

Program je zaměřený na studenty 4. ročníků vysokých škol, kteří chtějí začít svou kariéru a jsou ochotní v budoucnu vycestovat za prací do zemí, kde skupina Home Credit působí. Proto je výborná angličtina nezbytností, stejně jako dobré analytické myšlení. Program trvá rok a v rámci něj se studenti seznámí s klíčovými odděleními – finance, řízení rizik, řízení vztahů se zákazníky, projekty a analýzy nebo vymáhání pohledávek.

Další informace jsou k dispozici na: https://www.homecredit.cz/kariera/program-pro-studenty/

Termín uzávěrky přihlášek pro studenty je 15. 5. 2015. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Pro větší rozlišení kliknout.

Home Credit jede rychle i díky EmbedIT

Společnost Home Credit, která patří do impéria PPF a je suverénně největším „exportérem českých mozků“ do světa, má tak velké IT oddělení, že se z něj stala samostatná firma. EmbedIT patří podle průzkumu Universum mezi českými vysokoškoláky do „Top 50“ nejžádanějších zaměstnavatelů. Právě úspěšná expanze Home Creditu na zahraniční trhy (pět nových asijských zemí v posledních pěti kalendářních letech) umožnila EmbedIT raketový růst. EmbedIT zajišťuje centralizované zpracování všech žádostí o úvěr od klientů Home Creditu. Všechny obchody ve světě nabízející splátkový prodej Home Creditu jsou propojeny on-line se střediskem EmbedIT v Brně poskytujícím IT podporu a vývoj.

„Dnes už hrajeme v IT první ligu, máme 750 špičkových specialistů, klienty v deseti zemích a práci v sedmi časových pásmech,“ říká Khalid Husseini, ředitel EmbedIT. „Jsme známí stále víc, a to nejen tím, jak rychle rosteme, ale i tím, s čím se u nás zaměstnanci potkají: s vývojem vlastního bankovního softwaru, mobilních aplikací, biometriky, výstavbou a provozem datových center. Když vysokoškolákům řekneme, že budou programovat v Javě a pracovat s Oracle produkty, obyčejně u nich získáváme první body a fakt, že kolegové na juniorních pozicích jezdí na služebky do exotických zemí několikrát za rok, je taky docela ‚cool‘. A my jim tohle všechno dokážeme splnit,“ dodává Husseini. 

EmbedIT má svá vývojářská a provozní centra v Brně, Praze a Ostravě. Chcete-li zjistit, jaká místa pro absolventy otevírá, podívejte se na webovou stránku: https://www.embedit.cz/Career