Blikající past. Výhodný byznys. | EkonTech.cz


Blikající past. Výhodný byznys.

Ekonom
6. 5. 2013 - 23:41

Neuplyne týden, aby se o nich v nějaké souvislosti nemluvilo. Hrací automaty jsou prostě fenomén dnešní doby - hlavně pěkně výnosný fenomém. Samozřejmě že ne pro ty, kteří do nich peníze házejí, ale pro ty, kteří prohrané částky vybírají.

Špinavé miliardy

Za rok 2011 vhodili gambleři do automatů přes 80 miliard korun! To znamená, že každý den se prohraje okolo 200 milionů korun, fantastické číslo. Je tedy zřejmé, že firmy, které hrací terminály provozují, rozhodně netratí. Ba naopak, v době krize je hazard jedna z oblastí, která zažívá zlaté časy.

Na výhry se přitom vyplatilo asi 60 miliard, znamená to, že zůstatek v automatech činil za rok 2011 asi 20 miliard korun. Provozovatel sice musí z této částky odvést nejrůznější poplatky, část musí jít na dobročinné účely a tak podobně, i přesto ale tržby z provozu automatů předloni činily asi 16 miliard korun. A tato částka stojí za cenu pár zničených životů.

Kdo na hazardu vydělává

Z provozovatelů her povolovaných ministerstvem financí zaujímala předloni největší místo na trhu společnost Synot Tip s podílem 5,8 procenta na vložených částkách. Společnost se věnuje provozování kursových sázek a technických her. Převážná část jejích tržeb plyne z provozování interaktivních videoloterijních terminálů. Druhé místo patří společnosti Tipsport.net s podílem 5,3 procenta na vložených částkách. Tato společnost se věnuje především internetovému kursovému sázení. Třetí největší společností je Bonver Win s pětiprocentním podílem na vložených částkách. Celkově v roce 2011 provozovalo hrací automaty 382 firem.

Soumrak videoterminálů?

Schizofrenní situaci v oblasti výherních terminálů, které povolovalo pouze ministerstvo financí a to i na místech, kde o tom místní samosprávy nechtěly ani slyšet, nyní vyřešil Ústavní soud. Ten zrušil z novely loterijního zákona ustanovení, které umožňovalo provozovat výherní terminály povolené ministerstvem financí až do konce roku 2014. Vyhověl tak návrhu města Klatovy, podle kterého norma bránila obcím v účinné regulaci hazardu. Obce se nyní mohou účinně bránit zavádění nových pastí na peníze.

Ignorace vůle občanů končí

Rozhodnutí soudu znamená, že ministerstvo bude muset neprodleně zrušit povolení, která jsou v rozporu z obecními vyhláškami. Co to znamená? Doposud vládla praxe, že obec na svém území zakázala výherní automaty, na to měla plné právo a ty zmizely. Zůstaly však videoterminály neboli výherní hrací terminály. Ty totiž povolovalo ministerstvo financí a s klidným svědomím i v místech, kde obce zakázaly provoz hazardu v podobě výherních automatů. Toto pohrdání vůlí občanů ze strany Kalouskova ministerstva je teď naštěstí díky Ústavnímu soudu minulostí.

Logické vysvětlení

Ústavní soud logicky argumentuje tím, že rozhodování ministerstva zasahuje do pravomocí samospráv a je tedy nepřípustné. Stejně tak soud odmítá tvrzení provozovatelů, že rušení či změna vydaných povolení k provozování interaktivních videoloterijních terminálů mohlo vyústit v zahájení sporů podle mezinárodních dohod o podpoře a ochraně investic. Pokládá ho za nepodloženou spekulaci.

Argument černého hazardu

Provozovatelé videoterminálů také upozorňují, že rozhodnutí soudu hraje do karet černému nelegálnímu hazardu. Pravda je to jen částečná. Černý hazard funguje i dnes a je možné, že posílí, ale nebude to v nějaké velké míře. Navíc videoterminály jsou spíše pastí pro náhodné hráče, kteří jsou zlákáni blikající obrazovkou z výlohy. S potíráním nelegálního hazardu by měla také více pomoci policie.