Česká koruna je tvrdá, ukazuje Big Mac | EkonTech.cz


Česká koruna je tvrdá, ukazuje Big Mac

Ekonom
21. 3. 2013 - 19:36

Prestižní časopis The Economist zveřejnil svůj Big Mac Index, který zábavnou formou analyzuje směnné kurzy vybraných zemí po celém světě. Jak dopadla Česká republika? Naše koruna je podle této tabulky tvrdá jak týden starý sendvič z MacDonaldu…

bigmac

Síla ekonomiky vězí v hamburgerech

Co je vlastně Big Mac Index? Jak už název napovídá, jedná se o určité srovnávání, které využívá stejnojmenný hamburger z nabídky řetězce McDonalds. Index sestavuje časopis The Economist již od roku 1986. Srovnání pracuje na torii parity kupní síly, která předpokládá, že identický výrobek by měl v přepočtu měn stát všude stejně. A tak lze na ceně Big Macu ukázat, zda je to pravda.

Proč právě Big Mac?

K co nejpřesnějšímu porovnávání parity kupní síly je potřeba výrobek, který je ve všech zemích naprosto identický a hlavně se v každé zemi vyrábí stejným postupem. Tedy není odnikud dovážený a vzniká až na místě zkonzumování. Díky celosvětovému rozšíření řetězců rychlého občerstvení pod značkou McDonalds byl vybrán právě jejich produkt, který je nabízen prakticky všude. Přepočtená cena Big Macu pak může ukazovat na cenovou hladinu v jednotlivých zemích, aniž bychom složitě vytvářeli spotřební koše.

Jak ve světě?

Index například ukázal, že kanadský dolar je nadhodnocen vůči svému americkému sousedu o 24 centů, ale pokud se vydáme od USA na jih a překročíme mexickou hranici, Big Mac vás v přepočtu vyjde o téměř dolar a půl levněji než ve Státech. V eurozóně má podle hamburgeru dolar poměrně nízkou hodnotu až na Velkou Británii, kde si tuto pochutinu můžete dát za stejnou cenu jako v USA. Pokud však postupujeme na východ, stávají se Big Macy levnějšími, z čehož vyplívá, že místní měny východoevropských států jsou vůči dolaru podhodnoceny.

A jak u nás?

V České republice má Big Mac cenu 70 korun. Jestliže se v USA tento sendvič prodává v průměru za 4,37 USD, pak by v České republice musela jeho cena po přepočtu aktuálním kurzem České národní banky činit zhruba 82 Kč. Jinými slovy cena 70 korun po přepočtu vychází na 3,71 USD. Česká koruna je tedy vůči dolaru zhruba o 15 procent podhodnocena a dolar by měl stát jen asi 16 Kč.

Právě na příkladu České republiky lze dokázat, že tento napohled zábavný index může mít i vědecký základ. V červenci roku 2008 tento Index vyhodnotil korunu jako silně nadhodnocenou, což potvrdila následná devalvace české měny a již v příštím roce byla koruna zařazena do skupiny podhodnocených měn.

Kritika volá: „Co levná pracovní síla?“

Tento Index a vůbec celá tzv. „zábavná ekonomie“ má své zaryté odpůrce. Ty zcela nesouhlasí s porovnáváním parity kupní síly pomocí hamburgerů a cenové rozdíly si vysvětlují po svém. Argumentují hlavně nižšími vstupy při výrobě Big Macu, hlavně cenou pracovní síly. Na pohled logická námitka, ale právě vydaný Big Mac Index ukazuje, že to nemusí vždy platit. Podívejme se na jeden nejkřiklavější případ.

Bohatnoucí Čína a levné hamburgery

Ekonomické poučky v Říši středu příliš neplatí, ačkoli Čína bohatne, podle hamburgerovské tabulky je její měna velmi silně podhodnocena. Analytici si tuto anomálii vysvětlují zásahy centrální banky do ekomoky z důvodu podpory exportu, na kterém čínská ekonomika stojí. Dalším příkladem může být Brazílie.

Hamburger odhaluje měnové války

Index ceny hamburgerů také ukazuje na novodobý a velmi nebezpečný fenomén „měnové války“. Spočívá v tom, že centrální banky se snaží za každou cenu podpořit hospodářský růst své země, což by v důsledku mohlo vést k čím dál většímu zpolitizování směnných kurzů. Můžeme tak vstoupit do celosvětové spirály devalvace měn, která již jednou nastala. Ve třicátých letech po velké hospodářské krizi.

 

Více na stránkách Big Mac indexu