Čeští invalidé se prohánějí v drahých limuzínách. Nebo je to jinak? | EkonTech.cz


Čeští invalidé se prohánějí v drahých limuzínách. Nebo je to jinak?

Ekonom
4. 3. 2013 - 15:23

Určitě jste to už zaznamenali také. Na vyhrazeném stání pro invalidy zaparkuje velice drahý osobní vůz, z něhož vystoupí upravený „podnikatel“. Řeknete si „zase jeden rovnější, který si zaparkuje, kde se mu zlíbí", ale ouha! On má za oknem kartičku pro handicapované řidiče. Že by si Ti naši „vozíčkáři“ žili na vysoké noze?

o1

Karta má své výhody

Získat modrý kartónek se znakem vozíčkáře, neboli označení O1, a dát si ho za přední sklo je něco jako výhra v bingu. Má totiž velké spektrum výhod. Na zpoplatněných silnicích nahrazuje dálniční známku, umožňuje vjezd do míst, kam obyčejní řidiči nemohou, u obchodů a institucí parkujete na vyhrazených místech pro invalidy. Nakonec jsem si nechal ještě jednu výhodu, za to pořádnou. V centrech měst můžete s touto kartou zaparkovat na placených státních pro rezidenty, majitel takto vybaveného auta tudíž ušetří za parkovné tisíce korun!

Praha – výkladní skříň bohatých postižených

Projděte se centrem Prahy. Nebudete hledat dlouho. Luxusní vozy, sportovní bouráky a další drahé kousky s modrou značkou vozíčkáře se na Vás smějí téměř na každém rohu. Působí to téměř jako výsměch nejen spravedlnosti, ale i skutečným invalidním spoluobčanům. Co na to policie? „Abych mohl pokutovat řidiče, který kartu zneužívá a není zdravotně handicapovaný, musím ho přistihnout přímo ve voze,“ uvedl městský strážník pro server e15.cz

Karta je na osobu

Problémem je, že modrá značka se vydává ne na auto, ale na osobu. A tak ji lze přenášet z auta do auta, podle toho, jaké invalida použije. Stačí tedy mít v rodině nějakého postiženého a kartička může s klidným svědomím kolovat po celém příbuzenstvu, podle toho, jak se to kterému členu rodiny hodí. Aby však policista celý den hlídkoval u vozidla, o kterém má podezření, že jeho řidič je zdravý jako řípa, je téměř vyloučené.

Tři druhy zneužití

Existují tři nejrozšířenější druhy zneužití označení O1. První je naprosto barbarské zkopírovaní a zatavení do fólie.  To není předmětem našeho článku. Druhé zneužití je daleko rozšířenější a je to taková „lehčí“ forma podvodu. Jedná se o tzv. „jízdu na babičku“. Získáme invalidní označení pro svou babičku, kterou prý musíme často vozit k lékaři, nebo na úřady a nic nám nebrání ji mít pořád za oknem, i když je náš prarodič v teple domova.

Podhoubí pro kupčení

Třetí zneužití je asi to nejhorší. Nesporné výhody označení O1 vedou k tomu, že se rozšířil podloudný obchod a je smutné, že se k němu propůjčují právě Ti, kterým by tato kartička měla usnadnit život. Pro takového postiženého je to celkem výhodné. Podnikatel nebo jiný potřebný si od něj „koupí“ kartičku, kterou pak vesele zneužívá. A že tento obchod kvete přiznávají i sami handicapovaní.

Co s tím?

Za zneužití tohoto označení může odbor sociálních věcí udělit pokutu až 10 tisíc korun. To je směšně málo. Navíc, když si uvědomíme, jak těžce se podvodník usvědčuje, je výše pokuty jen bezpředmětným plácnutím do vody. Je třeba postihy zpřísnit, přesně vymezit použití označení O1 a samozřejmě zvýšit kontroly. Nemusí se čekat na řidiče, stačí si opsat číslo povolení a pak zjistit, kde se zrovna nachází jeho držitel. Bude-li doma, řidič špatně označeného auta zaplatí vysokou pokutu ... nebo bude jednodušší auto rovnou zabavit? To by byl poprask.