Chytrá likvidace: česká firma zbaví americký Texas nevítaných stromů | EkonTech.cz


Chytrá likvidace: česká firma zbaví americký Texas nevítaných stromů

Ekonom
10. 6. 2013 - 10:13

Zajímavý typ byznysu objevila jedna malá česká firma z Duchcova. V jižním Texasu se nevídanou silou rozšířil invazní druh plevelné dřeviny. Zlaté české ručičky přišly z nápadem, jak tyto stromy zastavit a ještě výhodně zpeněžit.

Zdroj energie

Firma GreenHeart Energy z Duchcova, založená teprve v roce 2008, objevila jistou možnost, jak získat levně velké množství obnovitelného zdroje energie, neboli biomasy. Na jihu USA stát Texas trápí už několik let několik invazních druhů dřevin, které se velmi rychle rozšiřují, ničí původní ekosystémy a nejsou k zastavení. Řešení problému nabídla právě česká firma. Chystá se ve velkém tyto dřeviny kácet, dřevo na místě drtit na štěpku a tu dovážet do Evropy.

Zdroj financí

Dřevní štěpka Mesquite při spalování znečišťuje životní prostředí méně než uhlí. Podniky, které ji využijí, mohou tak odprodat část emisních povolenek zpět vládě. Společnost GreenHeart Energy hodlá ve velkém dovážet texaskou štěpku lodí do Německa a odtud distribuovat do evropských zemí. Projekt by měl být zahájen přímo v těchto dnech. V Evropě by štěpka měla být využívána hlavně v tepelných elektrárnách.

Biomasa pro půl Evropy

„Hledali jsme po celém světě stabilní, velký zdroj biomasy. Ten zdroj jsme našli v Texasu,“ prohlásil Zdeněk Mayer pro server e15.cz, obchodní ředitel a výkonný předseda firmy GreenHeart Energy LLC, která je texaskou pobočkou společnosti GreenHeart Energy sídlící v Duchcově. Mayer označil za zemi s největším potenciálem pro využití štěpky Polsko, dalšími klienty by se mohli podle něj stát Británie, Irsko, Nizozemsko, Itálie, Švédsko, Norsko a Dánsko.

Viníkem je Naditec

Stromem určeným k likvidaci je Naditec, který je v Texasu vnímám jako agresivní druh. Naditec je ztepilý strom původem z východní Indie. Do Texasu byl dovezen v druhé polovině 19.století v době rozmachu dobytkářství na texaských prériích. Naditec měl bránit v suchých obdobích velkým požárům a měl být také doplňková složka potravy pro dobytek. Jenže právě volně pasoucí se tur ve svém trusu přenášel semena Naditce, a ten kolonizoval další a další území, až se husté porosty této dřeviny staly nebezpečím právě pro pastviny rančerů.

Stromy opět dorostou

Firma GreenHeart Energy odhaduje, že ve stošedesátikilometrovém okruhu kolem města Corpus Christi se nachází více než 202 tisíc hektarů naditcového porostu, z něhož by mohlo ročně vzejít 19 milionů tun dřeva. Dřevo chce firma těžit metodou, která zanechá nedotčený kořenový systém stromu. Rostlina do deseti let po sklizni doroste pro další sklizeň.