Číňané skupují nemovitosti v USA | EkonTech.cz


Číňané skupují nemovitosti v USA

Ekonom
29. 5. 2013 - 17:28

Světové mediální servery překvapila nedávno zpráva o tom, že jedna čínská matka koupila pro svou dvouletou dceru luxusní byt na Manhattanu za 6,5 milionu dolarů. Matka předpokládá, že dcerka bude jednou studovat na Columbii, New York University nebo možná na Harvardu a chtěla jí tak zařídit zázemí. Podle realitních agentů přestali krizí stíhaní Američané do exkluzivních nemovitostí investovat, zato Číňané mají s velkými finančními úsporami dostatek kapitálu a expandují do Ameriky.

Poslední dobou to vypadá, že Číňané skupují New York. Další čínský miliardář z Hong Kongu si údajně koupil apartmán za 50 milionů dolarů a dva mezonetové byty ve stejné čtvrti (Upper East Side) za 90 milionů dolarů, což z těchto bytů dělá nejdražší nemovitosti vlastněné fyzickou osobou ve městě. Podle newyorského realitního makléře Browna dnes vytváří čínská klientela až čtvrtinu jeho obratu. „Před dvěma lety to bylo 15 % obratu a předtím jen 2 %,“ dodává realitní makléř. Nejvíce si prý čínští klienti žádají nemovitosti v blízkosti Central Parku s jižní orientací.

V loňském roce utratili cizinci v USA za nemovitosti 82 miliard dolarů. Z toho více než 7 miliard utratili Číňané a stali se tak druhým největším zahraničním investorem do soukromých nemovitostí v USA po Kanaďanech. Čínské investice do nemovitostního trhu jsou specifické v tom, že Číňané často kupují vysoce kvalitní a lukrativní byty a domy od Kalifornie po New York za miliony dolarů a platí v hotovosti.

Ne všichni čínští kupující hledají nové domovy, často jim nemovitost v USA slouží jako skvělá investice a uložení peněz. Po splasknutí realitní bubliny v USA v roce 2008 byly tisíce domů zabaveny pro neschopnost majitelů splácet hypotéku. Číňané tak vyhledávají krizí nejvíce zasažené státy jako Nevada či Florida a za výhodné ceny skupují i celé řady domků na předměstích. Makléři odhadují, že kolem 40 % realit prodaných Číňanům je bráno jako investice.

Zahraniční diskuzní servery tvrdí, že většina Čínských obyvatel na takovéto investice nemá finance a že lidé kupující si tyto nemovitosti jsou nějakým způsobem spjati s čínským komunistickým režimem. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že celý tento realitní boom je zinscenován čínskou vládou.

Na druhou stranu je pochopitelné, že se čínských horních deset tisíc snaží diverzifikovat své nemovitosti. V Číně se vytváří bublina na realitním trhu, navíc s nejistotou bankovního systému a velkými zásobami dolarů to vytváří z amerických nemovitostí silná lákadla. Je tady ještě další důvod proč si koupit dům či byt v USA. Zahraniční investoři, kteří vloží do americké ekonomiky minimálně 1 milion dolarů a splní další náležitosti, si mohou zažádat o tzv. zelenou kartu (povolení k trvalému pobytu). V oblastech s nízkou nezaměstnaností je tato nutná investice dokonce poloviční.