COSMOS DISCOVERY | EkonTech.cz


COSMOS DISCOVERY

Akce / Cosmos Discovery
4. 2. 2020 - 14:59
Datum akce: 
5. 2. 2020 - 30. 4. 2020

Prožijte na pražském výstavišti největší vesmírné dobrodružství lidstva!

V prostorách pražského Výstaviště v Holešovicích je v dnešních dnech možné navštívit jednu z největších světových putovních výstav o kosmonautice COSMOS DISCOVERY.
Každý den až do 30. dubna 2020 mohou fanoušci kosmonautiky poznat nadpozemský svět vesmíru a vidět na vlastní oči desítky exponátů představujících průřez kosmonautikou od historie až po současnost.
Velkolepá expozice, rozložená na ploše více než 2000 m2

vznikla ve spolupráci s Americkým úřadem pro letectví a kosmonautiku NASA,americkým vzdělávacím centrem Cosmosphere a předními světovými, a v našempřípadě i českými odborníky na kosmonautiku. Výstavou, kde je část expozicesamozřejmě věnována i budoucnosti dobývání kosmu, provede návštěvníky i osobní„audioguide“, tedy zvukový průvodce výstavou, představující důležité exponátytěm, kterým se nechce číst popisky u nich umístěné.

Díky velice promyšlené koncepci celé výstavy jsou návštěvnícivtáhnuti do příběhu o lidské touze létat ke hvězdám hned od prvních krokův úvodní části expozice, přibližující historii pilotovaných kosmickýchletů. Nechybí zde model Sputniku ve skutečné velikosti, ani velmi věrněpropracovaná kabina Mercury, či maketa kontejneru pro prvního vesmírnéhošimpanze Hama.

Samostatná část výstavy je samozřejmě věnována tomu největšímulidskému dobrodružství ve vesmíru – objevitelským cestám na Měsícv šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Této expozici vévodímodel nosné rakety Saturn-V v měřítku 1:10 (tedy dlouhý více než 10 metrů!) amodel lodi Apollo. Ke zhlédnutí je i lunární modul a měsíční rover ve skutečnévelikosti. Nejúžasnějším exponátem je zde ale bezesporu originální tryskamotoru rakety Saturn-V z legendárního letu Apollo-11. Motor po ukončenísvé práce v prvních desítkách sekund po startu z Mysu Canaveraldopadl do Atlantického oceánu a byl objeven, vyzvednut a zrestaurován teprvepřed několika lety. Autentická část historie první cesty na Měsíc je teďk vidění v Praze!

Výstava představuje i sovětský kosmický program – návštěvnícisi mohou prohlédnout například model Lunochodu, nebo kabinu kosmické loděSojuz, které již desítky let velice úspěšně vynášejí lidské posádky do vesmíru.V podobné kabině do kosmu v roce 1978 vzlétl i první nesovětský aneamerický kosmonaut – československý pilot Vladimír Remek.Velice oblíbeným, a to nejenom u mladých návštěvníků výstavy, je velký průchozímodel sovětské orbitální stanice MIR, uvnitř kterého, díky jeho zvláštnímunatočení v prostoru, zažijí návštěvníci nečekané pocity lehké závratě adezorientace, blízké pocitům kosmonautů ve stavu beztíže.

A zasloužený zájem vzbuzuje i řada exponátů připomínajícíchúžasnou třicetiletou éru amerických raketoplánů – od jednotlivých dílů akomponentů, přes podvozkové kolo, až po maketu celého pilotního kokpitu.Představen je ale i sovětský kosmoplán Buran, kterým se ruští vědci a technicisnažili dohnat americký náskok v cestování do vesmíru.

V roce 2018 již byla tato výstavainstalována na Výstavišti v Brně a v roce 2016 si jí mohliprohlédnout návštěvníci v Bratislavě. Celosvětově tuto výstavu shlédlymiliony návštěvníků a nyní máme možnost objevit kouzlo prostoru mimo našiplanetu i v našem hlavním městě. Proto neváhejte a směle vykročte dokosmu!

 

Foto: © CosmosDiscovery / JVS GROUP, 2019