Dělejte to, co vás baví… | EkonTech.cz


Dělejte to, co vás baví…

Ekonom / byznys
23. 3. 2013 - 15:56

Karel Janeček. Zakladatel Nadačního fondu proti korupci, zakladatel iniciativy Pozitivní evoluce, ale také velmi úspěšný podnikatel, který dobývá svět. Jaký je jeho recept na podnikání a na to, jak dobýt svět svými nápady?

janecek

Pane Janečku, povězte našim čtenářům, jak jste vystavěl byznys, který nyní dobývá svět?

Firmu jsem zakládal v roce 1995, ale hodnotu začala mít až kolem roku 2000. V době, kdy začala obchodovat na světových derivátových trzích. Rozhodli jsme se, že budeme tvůrci trhu, a to byl náš velký začátek. Důvod, proč jsme na tom dnes dobře, je, že jsme přemýšleli, jakým způsobem dělat obchodování chytře. A povedlo se. Samozřejmě nepřišel záblesk z čistého nebe, kdy by nám vše spadlo přímo do klína. Náš byznys byl postupný vývoj.

Měl jste zkušenost ze zahraničí?

Studoval jsem Ph.D. a právě zkušenosti získané při studiu mi hodně pomohly. Studoval jsem Matematicko-fyzikální fakultu UK, což bylo špičkové vzdělání.

A měl jste vizi, čeho v podnikání dosáhnout?

Ano, měl. Vize je velmi důležitá a klíčová. Je to, když jde člověk za něčím, co třeba na první pohled vypadá jako neskutečné.  

Jaký jste byl student?

Jsem maximalista. Na gymnáziu jsem chtěl mít vždy vyznamenání. Ale u předmětů, které pro mne byly méně důležité, mi nevadila třeba dvojka. Na Matfyzu jsem byl také zodpovědný student, chtěl jsem mít jednoduše dobré výsledky.

Jakou vizi jste měl na začátku podnikání?

Pamatuji si, že když jsem říkal kolegům, že můžeme být jedni z nejúspěšnějších obchodníků, tak se všichni smáli. Měl jsem až neskutečně optimistické představy.

Smějí se kolegové i dnes?

Dnes už ne. Realita předčila i moje nejoptimistější očekávání. A to vždy potěší.

Kdy jste začal cítit, že dobýváte svým byznysem svět? A jaký je to pocit?

Někdy od roku 2005 jsme byli významnými hráči na Derivátové burze v Londýně a tam jsme dělali takzvaného market makera. A pocit? Samozřejmě vynikající. Znají nás ve světě a dovolím si říct, že jsme dnes na derivátových burzách nejvýznamnější tvůrci trhu. Vtipné je, že nás znali dříve ve světě, než zde v České republice.

Jak čelíte finanční krizi? Poznamenalo to Váš byznys? A jaké bylo Vaše nejtěžší období?

V roce 2007 začala finanční krize a v tomto období jsme opravdu hodně prodělali. Ale alespoň se neprodělal celý kapitál. Nejtěžší období bylo v roce 2004, kdy jsme za jeden den prodělali téměř celý kapitál. Dnes už je situace jiná. Naše modely jsou extrémně robustní, protože prošly celou krizí. Neustále je vylepšujeme a vyvíjíme. Naše finanční rezervy jsou opravdu velké.

Udělal jste někdy nějakou chybu v byznysu?

Ano, chyby dělá každý. Právě v době, kdy jsme prodělali hodně peněz, bylo mojí největší chybou to, že jsem nevěřil svojí intuici. Věřil jsem, že máme ve společnosti vše dobře spočítané, a to byla velká chyba.

Myslíte si, že podstoupit podnikatelské riziko a dělat chyby „na vlastní triko“ je lepší, než se nechat někde zaměstnat?

Pro mě určitě ano. Jako podnikatel nesete podnikatelské riziko. Toto riziko musí ovšem být racionální. Jako majitel firmy musíte cítit tu obrovskou zodpovědnost, kterou máte za sebe, za svoje peníze, ale hlavně za svoje lidi.

Co studenti? Myslíte si, že mají pro podnikání největší předpoklady právě oni?

Určitě. Studenti jen musí poslechnout svoji intuici. Vzhledem k tomu, že nemají závazky, je pro ně start něčeho nového jednodušší.

Student ale musí jít příležitosti naproti…

Samozřejmě. Musí být aktivní, otevřený a nečekat, že vše přijde samo. Každý člověk by měl být schopen vystoupit ze své komfortní zóny a jít do rozumného rizika.

Zajímá mě, kdy jste si řekl, že byste mohl v Česku povědět o svém úspěchu?

V roce 2008 už jsme byli velmi úspěšní a já jsem si uvědomoval, že v ČR, když je někdo bohatý, tak musí být automaticky zloděj. To byl hlavní důvod, proč jsme začali komunikovat s veřejností.

Kolik hodin denně vlastně pracujete?

Záleží, co počítáte do práce. Já do práce počítám i to, když jdu s někým na večeři. Pak je moje vytíženost obrovská. Na podzim bylo hodně cestování, to bylo šílené. V extrému jsem buď spal, nebo pracoval.

Slyšela jsem, že předáváte svoji firmu a budete se věnovat iniciativě Pozitivní evoluce?

Ano, předávám jí kolegovi, který je v naší firmě velmi dlouho a má přehled. Myslím, že naše společnost je teď velmi stabilní, má špičkové zaměstnance, a proto jí věnuji minimum času a více se soustředím právě na Pozitivní evoluci.

Více o Pozitivní evoluci jsme psali v našem prosincovém čísle. Bližší informace naleznete na: www.pozitivnievoluce.cz

 

Autor: Zuzana Věšínová