Do II.pilíře vstoupilo minimum lidí. Co dál? | EkonTech.cz


Do II.pilíře vstoupilo minimum lidí. Co dál?

Ekonom
9. 7. 2013 - 21:27

Druhý pilíř penzijní reformy je v současné době asi nejznámější produkt penzijního pojištění. Do konce června měli poslední možnost vstoupit do této oblasti lidé starší 35 let. A k datu 1.července mělo dojít k prvnímu hodnocení úspěšnosti této části vládní reformy. Výsledky nejsou dobré.

74 573 kontra půl miliónu

Do druhého pilíře penzijního systému vstoupilo v prvním pololetí celkem 74 573 lidí. Čísla vycházejí z údajů všech penzijních společností, které tento produkt nabízejí. To je velmi málo, penzijní společnosti očekávali až půl milionu zájemců. To je pro penzijní společnosti poměrně významný problém. Teď musí čekat, jak se k řešení postaví vláda. Ta je ale v demisi. Co bude dál si nikdo nedokáže ani představit.

Dva a tři je pět, ale jen pro někoho

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Už sama vláda potvrdila, že vstup do druhého pilíře se vyplatí jen asi polovině lidí. Odborníci to vidí spíše pesimističtěji - polovina možná, ale jen u mužů, u žen je to jen asi 30%. Druhý pilíř je však výhodný pro bohatší, s vyššími příjmy, a hlavně dostatečně mladé na to, aby se celkově naspořená suma vyplatila.

Penzijní fondy mají problém

Kvůli nedostatku klientů ve druhém pilíři mají penzijní fondy těžkou hlavu. Do kampaně investovaly nemalé prostředky, platily reklamu v nejrůznějších variantách. Najímaly obchodní zástupce, investovaly do vývoje a implementace software. Ekonomicky vzato, aby se to penzijním fondům vyplatilo, musel každý zapsat alespoň 50 000 klientů, to se však nepodařilo ani jednomu. Fondy tak mají málo finančních prostředků na investování a zhodnocování vkladů klientů.

Klienti se přesouvat nebudou

I přes nezájem lidí o vstup do druhého pilíře se všechny penzijní společnosti budou o své klienty dál starat. Nechystá se žádný přesun ani slučování. Žádná ze společností se druhého pilíře zbavit nehodlá, v prohlášení Asociace penzijních fondů stojí, že podobný postup by byl nevratnou chybou.

Kalousek své dítě zachraňuje

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP09) se pochopitelně snaží „svou“ reformu zachránit. Po neúspěchu navrhuje poměrně revoluční změny. Chce přilákat střední generaci prodloužením věkové hranice pro vstup na 40 let a hlavně by mohl střadatel do pěti let z pilíře vystoupit. Jde to proti původní filozofii reformy, kdy člověk sice mohl dobrovolně do druhého pilíře vstoupit, ale už z něho nemohl vystoupit.

Opozice bude rušit

Současným největším problémem druhého pilíře je politická situace v České republice. Opozice v čele s ČSSD zcela jasně deklaruje, že druhý pilíř zruší a peníze převede podle přání účastníka do třetího pilíře nebo zpět na účet. Není tak zcela jasno, zda vláda v demisi navrhované změny stihne ve sněmovně prosadit.