Do vesmíru s Pavlem Sobotkou | EkonTech.cz


Do vesmíru s Pavlem Sobotkou

Ekonom / rozhovor
23. 7. 2013 - 19:12

Vydejte se spolu s námi do světa leteckého a vesmírného průmyslu. Pavel Sobotka vás seznámí s jeho úspěšnou společností Frentech Aerospace, která dodává nejvýznamnějším světovým firmám v oboru. Tak vzhůru do vesmíru!

Pavel Sobotka

Vznik společnosti

Pavel Sobotka, podnikatel roku 2012 pro Jihomoravský kraj, založil společnost Frentech Aerospace v roce 1994 v oboru přesné mechaniky. Produkce podniku byla zpočátku určena pro obor lékařské techniky, mikroelektroniky a výrobu speciálních strojů včetně dodávek náhradních dílů.

Vstup do vesmíru

Od roku 1997 se datuje spolupráce v oboru AEROSPACE. Společnost od té doby investovala do moderních technologií, rychle zvyšovala své Know-How v tomto oboru a rozšiřovala své výrobní prostory.

Rozvoj společnosti

Masivními investicemi a spoluprací s významnými zákazníky se společnost Frentech Aerospace, s.r.o. vypracovala ve kvalifikovaného dodavatele především pro letecký a vesmírný průmysl, mikroelektroniku, lékařskou techniku, vakuovou a přístrojovou techniku aj. Frentech Aerospace exportuje především do zemí EU, USA a ASIE.

Co konkrétně dodáváte v rámci leteckého a vesmírného byznysu?

Dodáváme různé díly pro letecký průmysl. Je jich mnoho a jsou použity ve všech letadlech Airbus. Díly do kormidla A380, díly do podvozku A400M, díly do autopilota A320 a mnoho dalších. Ročně víc jak 80 tis. Sem patří i díly pro B787 a Embraer. Pro vesmírný průmysl dodáváme jednak díly a jednak subsystémy (mechanismy).

Předpokládám, že zejména exportujete. Můžete nás seznámit s Vašimi zahraničními klienty?

Naše společnost je již od jejího vzniku téměř 100% exportér. Jednáme s nejvýznamnějšími firmami Evropy či světa např.: Airbus, EADS Astrium , Thales Alenia Space, BOSCH, Flextronics, Emerson a dalšími.

Jaké jsou Vaše aktuálně nejvýnosnější zakázky?

Zakázky tečou jako řeka. Jsou spíše menší, ale je jich hodně. Významnější spolupráce je definována rámcovými smlouvami. Z těch velkých kontraktů jsem se již zmínil o IRIDIUM NEXT (1,9 mil. EUR). Nedáno jsem podepsal nový kontrakt ve stejném objemu.

Jaké materiály pro výrobu využíváte?

Používáme všechny materiály mimo šedé litiny. Pro letecký průmysl se používají převážně speciální hliníkové slitiny, nerezová ocel a titan. Při výrobě se musí používat takové postupy, aby se zamezilo deformacím, trhlinám a nadměrnému tepelnému ovlivnění materiálu.

A jedná se o speciální výrobní mechanismy?

Při výrobě pro vesmírný průmysl se používají specifické postupy a normy. Vše se musí také požadovaným způsobem dokumentovat. Jednoduché to není.

Určitě to vyžaduje velké know how. Máte k dispozici i nějaké studentské programy?

Spolupracujeme s odbornými školami v Brně včetně VUT. Studentům umožňujeme exkurze, praxe a pomáháme jim se závěrečnými pracemi. Poskytujeme jim i materiál. Také jsme absolvovali několik přednášek pro vyučující. S VUT Brno jsme spolupracovali na několika projektech financovaných z EU. Naše možnosti jsou ale hodně omezené. Čas a peníze. Bohužel.

Má u vás čerstvě vystudovaný vysokoškolský student tehcnického či ekonomického oboru možnost uplatnění?

Ano. Několik studentů VUT Brno u nás úspěšně pracuje. Jsme firma, která má 90 zaměstnanců, takže nemůžeme nové studenty každý rok přijímat. Naše společnost ale roste, a tak se o schopné spolupracovníky budeme v budoucnu jistě zajímat.  Tím, že jsme strojírenská firma, bude se jednat zejména o odborníky technického směru.