Druhá vlna kryptoměnové horečky nekončí. Kde zastaví růst bitcoinu? | EkonTech.cz


Druhá vlna kryptoměnové horečky nekončí. Kde zastaví růst bitcoinu?

Ekonom / bitcoin / kryptoměna
22. 3. 2021 - 7:00

Bitcoin a společně s ním i cena ostatních kryptoměn roste a změna se zdá být v nedohlednu. V polovině února se cena jednotky nejznámější virtuální měny pohybovala stabilně nad 50 tisíci dolary.

Základní pravidlo obchodování zní: po strmém růstu ceny přichází téměř vždy podobně prudký pád. Po skokovém poklesu, který následoval po splasknutí investorské bubliny v roce 2017, se dal podobný scénář u bitcoiny a jiných kryptoměn očekávat i letos. Tehdy ke konci první vlny exponenciálního nárůstu ceny notně přispěl zejména regulační zásah státních orgánů Jižní Korey, které obchodování s elektronickou měnou omezily. „Uživatelé, kteří nemají účet v téže bance jako virtuální banka, nebudou moci provádět na virtuální účet další platby, mohou z něj však vybírat peníze,“ stojí například v tehdejším prohlášení korejské vlády. Cena samotného bitcoinu v kritický rok spadla i na 4 % svého maxima.

Tesla mění pravidla

Po nárůstu ceny před loňskými Vánoci vývoj z minulých let napovídal tomu, že se v lednu cena za jednu virtuální minci snese opět dolů. Opak je ovšem pravdou. I díky nákupu bitcoinu v hodnotě 1,5 miliardy amerických dolarů americkou firmou miliardáře Elona Muska nabral kurz kryptoměny druhý dech a i v únoru vytrvale stoupal. Obchodování s virtuálními měnami již přitom zakázala Nigérie, která je možná trochu překvapivě po Spojených státech druhou největší zemí, co se do objemu směňovaného bitcoinu týče. Společně s nejsilnější měnou pak roste hodnota také jiných kryptoměn – etherea nebo litecoinu.

Samotný obchod s kryptoměnami umožňuje blockchain. Technologii lze popsat jako chráněnou decentralizovanou databázi, pomocí které se zaznamenává obchod se samotnou měnou. Dá se připodobnit k účetní knize. Společně s kryptografickými metodami zajišťuje anonymitu investorů a zabraňuje neoprávněným transakcím. Českým ekvivalentem pojmu je bločenka, který se však prozatím příliš neujal.

Elektřina pro dvě Česka

Pro vznik virtuální měny je třeba provést řadu složitých výpočetních operací, což spotřebuje velké množství elektrické energie. Vědci z Cambridgedské univerzity kilowatthodiny věnované těžbě pravidelně monitorují. Podle jejich propočtů spotřebuje jen bitcoin asi 113 terawatthodin (TWh) elektrické energie, tedy ekvivalent spotřeby Argentiny. Pro srovnání, pro potřebu České republiky je ročně nutné vyrobit 60 TWh elektřiny. Při aktuálním nárůstu zájmu o měnu navíc množství energie závratně roste.

Směrem k novému druhu investic tak existují také hlasití kritici. K jejich reprezentantům patří například ekonom z Newyorské univerzity Nouriel Roubini. „Protože základní cena bitcoinu je nulová a bude dokonce negativní, pokud bude muset být z jeho energeticky náročné těžby odváděna velká uhlíková daň, odhaduji, že stávající bublina splaskne a bitcoin skončí na novém dně,“ píše ve svém článku americký profesor, který predikoval také hypoteční krizi v roce 2007.