Ekonomická krize? Real Madrid vydělal přes půl miliardy eur | EkonTech.cz


Ekonomická krize? Real Madrid vydělal přes půl miliardy eur

Ekonom
4. 2. 2013 - 21:05

Že by svět ovládala ekonomická recese? Při pohledu na hospodaření velkoklubu Real Madrid se spíše zdá, že jsme na vrcholu blahobytu. Madridský klub podle zprávy poradentské firmy Deloitte utržil v přepočtu téměř patnáct miliard korun. Jak je to možné?

Fotbalová finanční liga

Společnost Deloitte už po šestnácté vydala žebříček tzv. Fotbalové finanční ligy. Z této zprávy plyne, že výnosy španělského klubu se zvýšily o 33,1 milionu eur na celkových 512,6 milionů eur, čímž Real Madrid rekordně již poosmé obhájil své prvenství v žebříčku Finanční ligy. Vyrovnal se tak klubu Manchester United, jenž se držel na nejvyšší pozici v letech 1996/97 až 2003/04. V roce 2011/12 vzrostly výnosy 20 nejvýdělečnějších klubů Finanční ligy o 10 procent na celkových 4,8 miliardy eur.

Jediným novým klubem, který se letos ve Finanční lize umístil, je klub Newcastle United, který vytlačil španělský klub Valencia. Finanční liga 20 nejúspěšnějších klubů zahrnuje i letos především účastníky anglické Premier League, kteří obsadili v žebříčku celkem sedm příček, přičemž pět z nich se umístilo v nejlepší desítce.

Výkladní skříň Španělska

Španělsko je jednou ze zemí, na kterou nejtvrději dopadá světová hospodářská krize. Nezaměstnanost se blíží k třiceti procentům a přesto existuje v této zemi oblast, která nebývale prosperuje. Tou je fotbal. Tato oblast života obyvatel se stává jedinou výkladní skříní zadlužené země. Vždyť Španělé jsou mistři světa, dvakrát za sebou vyhráli i mistrovství Evropy. Na světě není v současné době lepší fotbalový tým. Úspěchy sklízí i ostatní sporty. Mistry světa jsou španělé například v házené a to opět podruhé za sebou.

Každý fotbalista touží po krizí zmítané zemi

Nenašel by se na světě vrcholový fotbalista, který by, nevím co, dal za to, aby mohl aspoň na chvilku obléknout bílý dres Realu, nebo jiného španělského týmu. Španělská nejvyšší fotbalová soutěž je prostě tou nejkvalitnější ligou na světě. Nic na tom nemění fakt, že se Španělsko potácí na okraji ekonomické propasti. Důvod je jednoduchý. Fotbal je ve Španělsku náboženstvím, nebo možná i víc než víra.

I kdyby na chleba nebylo

Říká se, že i kdyby na chleba nebylo, tak výdej na fotbalovou permanentku prostě Španěl nepustí. A je to pravda, stačí se podívat na španělské stadiony, narvané tribuny ženou svůj tým kupředu. A to už téměř třetina rodin ve Španělsku žije z důchodů svých rodičů, či prarodičů. Rodina tak musí vystačit ze starobní renty, ale o výdajích na fotbal se nediskutuje. A tak fotbal zůstane snad jediným odvětvím místního hospodářství, kde firmy vykazují permanentní zisk.

Jen fanoušci nestačí

Samozřejmě klub jako je Real Madrid neutáhnou jenom věrní fanoušci a příjem ze vstupného, nebo z prodeje propagačních předmětů. Nezbytnou položkou rozpočtu týmu jsou sponzorské příspěvky. Firmy lejí do Realu, nebo Barcelony milióny eur a vědí moc dobře proč. Opět se vracíme k prostému fanouškovi, ten sice zaplatil za permanentku, ale i tak musí z něčeho žít a kupovat základní věci k životu. A po kterém deodorantu fanoušek Realu sáhne? No po tom, který podle „reklamy“ používá hvězda bílého baletu Cristiano Ronaldo. Oblečení pak bude výhradně kupovat od společnosti, která „jeho“ tým obléká. Tohle si společnosti velmi dobře uvědomují a rozhodně svou pozici u takového společenského fenoménu, jako jsou fotbalové kluby, nepřenechají konkurenci.

Růst se čeká i nadále

V letošním roce se čeká opět růst tržeb největších fotbalových klubů a tak se občas škodolibě v tisku objevuje poznámka, že by Španělsko mělo zcela opustit ostatní hospodářské oblasti a všechnu sílu vrhnout do fotbal. Tam je opravdu konkurenceschopné.