Ekonomické novinky pro rok 2013, veselo nám nebude… | EkonTech.cz


Ekonomické novinky pro rok 2013, veselo nám nebude…

Ekonom
7. 2. 2013 - 0:46

Silvestrovské nadšení už z každého určitě opadalo a je třeba se zamyslet, co nás na půdě ekonomické čeká v novém roce 2013. No, pravda, moc veselé zprávy to nebudou. Růst DPH už jsme asi všichni pocítili, další rána přijde se složenkou za cenu energie

DPH zdraží úplně všechno

První leden roku 2013 přinesl změnu sazeb DPH a jak snad i jinak být nemůže, samozřejmě nahoru. Takže pokud jste svým blízkým přáli všechno pěkné do nového roku pomocí telefonu až po půlnoci, pak jste již za svou dobrou vůli zaplatili více.

Navenek to působí celkem nevinně, je to jedno procento. Jenže ono došlo také k přesunům určitých výrobků z nižší do vyšší sazby a to už je skok citelný. Dotkne se to tak hlavně rodin s malými dětmi, protože do vyšší sazby jsou nové zařazeny dětské plenky. Asi se nás rodí velmi mnoho a stát nepotřebuje podporovat rodiny s dětmi. Další skupinou, na které se stát pokusí vydělat, jsou nemocní a postižení. Do vyšší sazby se přesune velké množství zdravotních pomůcek. Všímáte si, odírané jsou především skupiny, které se nemohou aktivně bránit.

Daňové změny

Kromě zvýšení DPH přinesl balíček změny i v oblasti daňové. Zavedl sedmiprocentní dodatečnou daň z příjmů pro lidi pobírající nad 100.000 korun měsíčně. Podle vlády se to dotkne asi 80.000 lidí. Zajímavá změna padla na pobíratele starobních důchodů, kteří i nadále pracují. Ti přišli od začátku roku 2013 o základní slevu na dani. Není to žádný pakatel, každý pracující důchodce tak přijde 24 840 Kč.

Živnostníkům se omezí výdajové paušály, zemědělcům se postupně zruší vratka části spotřební daně z nafty. Pro příští dva roky se zruší stropy pojistného na zdravotní pojištění. Tříprocentní daň z převodu nemovitostí se má zvýšit na čtyři procenta. Státnímu rozpočtu by měly všechny změny přinést podle vlády přes 20 miliard korun.

Kuřáci si připlatí

Krabička cigaret opět podraží. To už je letitý kolorit, ono je to logické. Stát se sice navenek tváří, jak odhodlaně bojuje se závistlostí na nikotinu, ale na druhé straně je spotřební daň z cigaret velmi mocnou složku státního rozpočtu. A tato složka je mnohem větší, než výdaje na zdravotní péči o umírající kuřáky.

Energie také podraží

Jedna z největších katastrof, které se v novém roce řítí na rozpočty domácností, je zdražování veškerých typů energie. Podle energetického regulačního úřadu vzroste cena elektřiny v roce 2013 průměrně o 2,4 % a plynu o 4,13 %. Zákazníci ČEZ zaplatí v příštím roce za elektřinu o 275 až 2140 korun více než letos. Zvýšení ceny způsobila zejména vyšší podpora obnovitelných zdrojů elektřiny, která v roce 2013 stoupne ze současných 419 na 583 korun za megawatt.

Teplo provětrá peněženky

Od nového roku také vzrostly ceny tepla. Teplárenské sdružení avizovalo, že dálkové teplo podraží o 2 až 7 procent. Vyšší nárůst by měl být u uhelných elektráren, naopak méně výrazné zdražení se očekává u plynových zdrojů a zdrojů spalujících biomasu.

Dobrá zpráva na konec

Vedle toho, že se mocně zdražuje všechno a všude, tak nás prý čekají i lepší časy. Ba dokonce podle analytiků by se české hospodářství mělo vrátit do kladných čísel. Na lepší tržby by letos mohli dosáhnout i drobní obchodníci. Tak uvidíme.