Google koupil Fitibit, chce posílit vývoj a prodej vlastních nositelností | EkonTech.cz


Google koupil Fitibit, chce posílit vývoj a prodej vlastních nositelností

Ekonom / Google / Fitibit
9. 11. 2019 - 22:03

Google se již mnoho let snaží jít ve stopách Applu a začal s vývojem a prodejem produktů vlastních značek. Asi nejznámější jsou produkty řady Pixel, mezi které patří jak mobilní telefony, tablety, tak i chromebooky a nově třeba i sluchátka. Google však vyrábí třeba i vlastní chytré reproduktory a spadá pod něj Nest s chytrými termostaty, kamerami a dalším příslušenstvím.

Protože se Googlu příliš nepodařilo prorazit s vlastním operačnímsystém WearOS pro chytré hodinky, pustí se i do vlastních hodinek. K tomu mupomůže nová velká akvizice v hodnotě 2,1 miliardy dolarů. Za tuto částku totižkoupil známou společnost Fitbit, která vyvíjí a prodává chytré náramky ahodinky.

Fitbitu se ale v posledních letech příliš nedařilo, zatímco AppleWatch nebo další výrobci chytrých hodinek jako třeba Samsung rychle zabírajítento trh. Díky Fitbitu získá Google vývojové týmy i kompletní infrastrukturupro výrobu a distribuci budoucích chytrých nositelností, které například proApple znamenají obrovské nárůsty příjmů v miliardách dolarů za čtvrtletí.

Google se tak stále více bude podobat Applu z toho pohledu, že sibude vyvíjet a vyrábět vlastní produkty, ale oproti němu bude zároveň poskytovatsoftware a operační systémy i třetím výrobcům hardwaru. Podobnou cestou sevydal i Microsoft, který zase řeší vše přes vlastní novou značku Surface.

Samotná akvizice by měla být dokončená v příštím roce, takžeprvní zařízení vycházející ze spojení týmů lze očekávat právě příští rok či vroce 2021.