IKEA – ideální firma na rozjezd kariéry po škole | EkonTech.cz


IKEA – ideální firma na rozjezd kariéry po škole

Ekonom
16. 5. 2013 - 21:53

V rámci průzkumu Top Zaměstnavatelé, který dělala Česká Studentská unie, se umístila IKEA na druhém místě v kategorii Obchod. Hlasovali jste vy, studenti vysokých škol a celkem hlasovalo přes 10 000 respondentů. Zúčastněných firem bylo hodně, IKEA se probojovala až do finále.

IKEA dává prostor všem. Nepotřebujete praxi, stačí vědět, co chcete, mít zájem o bytové zařízení a doplňky a vědět, kde to chcete dělat. Nečekejte cestování první třídou, ani zaparkovanou helikoptéru na střeše, můžete se ale spolehnout na pohodový kolektiv, příležitost cestovat, karierní růst a zázemí stabilní firmy. A když vás přestane bavit práce v ČR, tak můžete jít pracovat jinam, třeba do Švédska, do Číny… IKEA nabízí spoustu možností jako zaměstnavatel.

Přinášíme rozhovor s Lenkou Červenou, manažerkou lidských zdrojů v IKEA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

U vás dostane příležitost pracovat každý? I student bez praxe?

Příležitost má každý. Při přijímacím řízení je pro nás nejdůležitější, zda zájemce sdílí a odpovídá našim firemním vizím a hodnotám. Také zda má uchazeč o danou oblast a obor zájem a zda ho baví. Zkušenosti mohou u některých pozic pomoci. Pro naprosto drtivou většinu pozic není požadavkem praxe a podmínkou není ani absolvování vysoké školy. Nutnou podmínkou je ale znalost anglického jazyka.

Jaké má u vás student možnosti? Má šanci kariérního růstu, případně cestování do zahraničí?

Všichni zaměstnanci mají široké příležitosti profesního růstu a rozvoje. Naším cílem je, aby všichni rostli společně s IKEA a měli možnost a naši podporu rozvíjet své znalosti, zkušenosti, osobnost i kariéru. Řada našich kolegů na vedoucích pozicích začali v IKEA působit již při studiích na částečný úvazek, například jako vybalovači zboží, a po dostudování vysoké školy využili šanci u nás působit i nadále. Někteří z nich nyní úspěšně pracují v zahraničí. Působí třeba ve Švédsku, v Belgii, či ve Spojených státech. Naopak někteří se zase vrátili zpět do České republiky a dále využívají své získané zkušenosti a nové znalosti.

Jak si představujete ideálního kandidáta na vedoucí pozici?

Kromě potenciálu dalšího rozvoje a růstu, sdílení hodnot a vizí, je hlavní, aby byl dobrým leaderem, byl schopen pracovat s lidmi a organizovat aktivity a v neposlední řadě, aby rozvíjel byznys a posouval jej dál.

Preferujete studenty z konkrétní školy?

Ne, v IKEA působí kolegové z různých oborů a s různým stupněm vzdělání a zkušeností.

Jaké plynou výhody z práce u IKEA?

Portfolio benefitů je široké a flexibilní. Každý zaměstnanec si může zvolit, co mu nejvíce vyhovuje a co odpovídá jeho individuálním potřebám. Zaměstnanci tak využívají široký systém benefitů, například od možnosti stravování v zaměstnanecké kantýně, slevy na sortiment, příspěvky na pojištění, účasti na firemních aktivitách a setkáních, čerpání finanční podpory volnočasových aktivit, využívání příspěvku na hromadnou dopravu, podpora v profesním růstu v podobě školení a stáží, možnosti pracovat v zahraničí a celou řadu dalších.

Jak se připravit na pracovní pohovor v IKEA?

Nejdůležitější je být během celého výběrového řízení sám sebou. Základním předpokladem je samozřejmě dobře strukturovaný životopis. Velmi důležitý je i motivační dopis, který toho řekne více než 100 diplomů. V něm by měl uchazeč připojit osobní pohledy a pocity, proč by chtěl pracovat v IKEA, co ho na dané oblasti nejvíce zajímá a láká, jak vidí svou kariéru. Rozhodně by se uchazeč neměl uchylovat k obecným frázím. Pokud neobsadíme pozici z vlastních zdrojů, vyhlašujeme ji veřejně. Se zájemci vedeme telefonické rozhovory, poté je zveme do assessment centra. To se týká všech pozic. Právě tam se je prostřednictvím různých aktivit snažíme dále poznat. Poté již s preferovanými kandidáty vedou pohovory naši kolegové v příslušných vedoucích pozicích.

Nějaké doporučení pro studenty, jak se připravovat na práci už na škole.

Je to jednoduché. Být proaktivní, zajímat se o svůj obor, rozvíjet své schopnosti, získávat zkušenosti a působit i v nějaké společnosti na částečný úvazek, či absolvovat praxi. Pro zaměstnavatele to může být signál, že je uchazeč schopen organizovat sám sebe, je flexibilní, má zájem o obor a na profesní kariéru se připravuje.