Inovace covidem nezabiješ - hackathon, který začíná 16. května | EkonTech.cz


Inovace covidem nezabiješ - hackathon, který začíná 16. května

Akce
6. 5. 2021 - 12:52
Datum akce: 
14. 5. 2021 - 14:00 - 16. 5. 2021 - 12:00

S hackathony se v loňském roce roztrhl pytel, ale i v roce, jehož zápis končí jedničkou nebudou mít technologičtí nadšenci a IT mágové o zábavu nouzi.

V pátek 14. května totiž odstartuje víkendový hackathon na vylepšení zdravotní péče a byznysového prostředí po skončení pandemie. Za akcí s vystihujícím názvem Hack 2 Normal stojí organizátoři SWCSummitu a pražské inovační centrum HubHub, kde by se hackathon měl uskutečnit.

A jako každý správný hackathon má i Hack 2 Normal lákavé ceny. Ta hlavní má hodnotu 30 tisíc korun a o její získání bude během 48 hodin bojovat celkem 8 soutěžních týmů. Šance na její výhru je tedy vysoká!

„Tématem akce je návrat do normálu. Už teď je jasné, že pro některé oblasti to bude problém, proto jsme se rozhodli jim to ulehčit chytrými inovacemi. Zároveň je to příležitost
přebít negativní covidové zpravodajství nějakou pozitivní událostí,“ říká Václav Pavlečka, zakladatel SWCSummitu a spoluorganizátor hackathonu. 
 
Do Hack 2 Normal hackathonu se může zapojit prakticky kdokoli. Soutěžit se bude ve dvou až pětičlenných týmech. „Je to ideální příležitost pro studenty, ale i pro lidi, kteří už mají
zkušenosti z nejrůznějších oborů. Uplatní se lidé ze startupů, podnikatelé, IT odborníci, kreativci i obchodníci,“ přibližuje další spoluorganizátor a manažer pražské pobočky HubHub
Milan Kilik. „Není nutné mít dopředu kompletní tým. Jednotlivci se buď připojí k jiným skupinám nebo můžou vytvořit týmy na místě,“ doplňuje.
 
A jaká témata se budou řešit?
  • zanedbané zdraví - Účastníci hackathonu by měli vymyslet aplikaci, která uživatele motivuje k preventivním prohlídkám a ohlídá za ně důležité termíny.
  • zubní hygiena - Lidé v uplynulém období zanedbávali návštěvy zubařů i dentální hygieny. Míru škod by mohla odhalovat nová aplikace, která vyfocením „úsměvu“ odhalí, kde má uživatel kazy a jaké další problémy potřebuje vyřešit.
  • podpora byznysových oblastí, kde kvůli pandemii chybí peníze - Vládní nařízení zcela znemožnila podnikání v některých oborech a finanční pomoc je nedostatečná nebo žádná. Výzvou pro „hackery“ je vymyslet řešení, které umožní tyto obory investičně podpořit.
  • kvalita pracovního prostředí - Ohromná část lidí se přesunula na home office a proměnilo se i prostředí kanceláři. Mnozí lidé kvůli tomu trpí frustrací, což se časem může odrazit na poklesu výkonu celých firem. Základem nápravy je začít (ne)spokojenost s pracovním prostředím monitorovat a analyzovat – k tomu by měl sloužit „wellbeing chatbot“.
  • vzdělávání - Online formáty nejsou dotažené a mnohým studentům se s nimi obtížně pracuje. Výzvou pro inovátory je vymyslet nástroj, který online přednášky učiní přívětivějšími, rozdělí je do lépe vstřebatelných menších úseků, ty prováže s dalšími zdroji apod.

Navržené oblasti ale nejsou dogma. Účastníci si můžou definovat i jiný problém.

Všechny soutěžní týmy svá řešení během nedělního dopoledne odprezentují před odbornou porotou a ta hned poté zvolí tři nejlepší týmy, které získají finanční odměnu. Vedle toho se vítězové můžou těšit i na tzv. pitch day v investičních fondech Air Ventures a UP21, konzultace s mentory z SWCSummitu a HubHubu a další ceny.
 
„Cílem Hack 2 Normal hackathonu není tvořit tzv. do šuplíku, ale vymyslet řešení, která partneři jednotlivých témat posléze budou moci uvést do praxe,“ vysvětluje Pavlečka.
 
Kdy a kde? 14.-16. května 2021, v prostorách HubHubu v paláci ARA, Praha 1
 
Přihlašte se TADY do pondělí 10. května a nenechte si ujít jedinečnou příležitost změnit postpandemický svět!