Internet ve vlacích Českých drah bude dostupnější a neomezený | EkonTech.cz


Internet ve vlacích Českých drah bude dostupnější a neomezený

Ekonom / české dráhy / mobilní operátor
8. 6. 2020 - 17:30

Na začátku roku uzavřely České dráhy kontrakt s operátory O2 a T-Mobile na dodávce mobilního internetu do vlaků, který bude mít rozsah 6 milionů gigabajtů ročně (500 TB měsíčně). Zakázka byla nakonec naceněna na 280 milionů korun za čtyři roky, což vychází na 5,8 milionu korun měsíčně.

Oba operátoři si dodání sim karet, které budou součástí integrovaných modemů ve vlacích Českých drah, rozdělí přibližně na polovinu (1 509 sim karet od O2 a 969 sim karet od T-Mobile), přičemž ve vlaku pak uživatelé budou moci využívat standardní Wi-Fi připojení.

Má to ale hlavní výhodu – limit pro jednotlivé cestující nebude existovat, takže nebude na straně hotspotu probíhat žádná kontrolu objemu přenesených dat v rámci jednoho zařízení. Pro uživatele tak bude internet více méně neomezený. 

Zatím se předpokládá, že v rámci 3 164 sim karet, které už České dráhy ukázaly na svém Facebooku, proteče měsíčně na každé kolem 200 GB dat.

Nová smlouva nahradí původní kontrakt s ČD Telematika, který neměl žádný datový objem určený, ale s novou smlouvou už taková konfigurace nebyla nabízena. Zda je nová smlouva dlouhodobě výhodná, se ukáže až časem, protože všichni operátoři jsou neustále kritizování za příliš vysoké ceny mobilních dat s ohledem na to, jak rychle v okolních zemích klesají ceny za jeden gigabajt.