Jablotron – česká firma v americké CNN | EkonTech.cz


Jablotron – česká firma v americké CNN

Ekonom / byznys
2. 4. 2013 - 17:52

Bavíme-li se o českých úspěších v zahraničí, neměli bychom opomenout společnost Jablotron Group. Přestože v České republice není o této firmě moc slyšet, jejího úspěchu si všimli i v americké televizní stanici CNN.

obri mobil

Dceřiná společnost firmy Jablotron Group, společnost JabloCom, která se věnuje výzkumu a vývoji komunikačních prostředků a GSM technologií, zaujala americkou televizní stanici CNN výrobou „obřích mobilů“ tak, že o nich natočila a odvysílala reportáž.  

Obří mobil vypadá jako běžný stolní telefon, který býval v každé domácnosti, avšak tento si můžete vzít s sebou na procházku či na nákupy, čekáte-li důležitý hovor. Obří mobil totiž nepotřebuje stále elektrické napájení ani pevnou telefonní zásuvku. Funguje plně na principu mobilního telefonu: můžete přijímat hovory či sami volat, posílat sms zprávy atd. Pouze si ho nemůžete dát do kapsy. Ale také ho těžko ztratíte. Je také velice praktický pro seniory, protože má velká tlačítka, obrazovku a tradiční klávesnici. V reportáži srovnávali obří mobil s dalšími telekomunikačními zařízeními určenými pro seniory, ale mobil od Jablotronu je z nich nejpraktičtější i přes to, že je největší.  Firma mobil již prodává na evropském trhu a bude se snažit uspět i na trhu asijském. A protože v zemích jihovýchodní Asie roste počet populace v důchodovém věku velmi rychle, má firma velkou šanci s výrobkem uspět.

Kapitálová společnost Jablotron, s.r.o. byla založena v roce 1990 a jejím původním zaměřením byl vývoj průmyslových aplikací výpočetní techniky na zakázku. Nicméně již během prvního roku působení se firma rozhodla pro jiný směr podnikání a začala vyvíjet a vyrábět vlastní produkty elektronického zabezpečení budov, tzv. EZS, jimž se dodnes plně věnuje. Jablotron má své sídlo, jak již z názvu vyplývá, v Jablonci nad Nisou, kde má také tovární halu a logistické centrum. Mezi její hlavní výrobky patří bezpečnostní systémy a centra, alarmy, autoalarmy a kojenecké alarmy.

Jablotron má k dispozici operační plochu zhruba 10 000 m2 a zaměstnává asi 250 pracovníků. Roční obrat Jablotron Group se blíží 1 mld. korun. Podstatná část obratu je tvořena exportem do různých částí světa, a proto byly založeny také dceřiné společnosti Jablotron Taiwan a Jablotron Slovakia s.r.o., aby vyhledávaly další obchodní příležitosti a byly blíže svým zákazníkům. Firma získala za své výrobky řadu ocenění na odborných národních i mezinárodních veletrzích.

 

Reportáž o "obřích mobilech" je možné shlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=_f4oFQWM7fo