Jak uchovat hodnotu peněz v roce 2021 | EkonTech.cz


Jak uchovat hodnotu peněz v roce 2021

Ekonom / peníze
10. 5. 2021 - 14:52

Přestože si je mnoho lidí vědomo postupného růstu peněžní zásoby, razance jejího nárůstu za poslední rok by většinu lidí šokovala.

Kvůli drastickým zásahům FEDu, kterými se americká centrální banka snažila, co nejvíce tlumit dopady koronavirové krize, se objem oběživa v americké ekonomice navýšil o více než 60 %. Přes 40 % všech dolarů, které jsou nyní v oběhu, tak bylo vytvořeno jen v roce 2020. Nabízí se otázka, zda tento drastický nárůst množství peněz bude následovat značné zvýšení inflace. Jako krajní možnost se pak jeví hyperinflace. Kam tedy nejlépe investovat peníze, aby alespoň uchovaly svou hodnotu? Na to se podíváme v tomto článku.

 

Graf výše ukazuje vývoj peněžní zásoby amerického dolaru M1, který zahrnuje ty nejlikvidnější druhy aktiv. Na grafu je patrný obrovský skok v březnu 2020, za který mohou právě kroky Federální rezervy, která vytvořila obrovské množství nových peněz.

Avšak i přes tento dramatický nárůst, to vypadá , že se hyperinflace nechystá. Navýšení celkové zásoby peněz v ekonomice je pouze jedním z faktorů ovlivňujících míru inflace. Mezi ty další patří průmyslová výroba, míra nezaměstnanosti a rychlost oběhu peněz. Právě tyto ostatní faktory vyvažují zvýšený objem peněz v ekonomice. Index průmyslové výroby se nyní pohybuje na podobných hodnotách jako na začátku minulého roku, Míra nezaměstnanosti pak naopak kvůli výpadku poptávky v mnoha odvětvích stoupla, což znamenalo snížení celkových platů a následný pokles cenové hladiny. Konečně i všeobecná nejistota panující ohledně budoucí situace motivuje lidi držet peníze, a snižuje tak rychlost oběhu peněz. V celkovém důsledku se tedy inflace prakticky neprojevila. 

To, že se hyperinflace nemusíme bát, dokazují i predikce předních ekonomů a finančních analytiků. Zpráva ČNB předpokládá, že se inflace v roce 2021 v ČR bude pohybovat v intervalu mezi 1,7 a 2,7 %. 

Pokud se však i přes tyto náznaky někdo návratu podstatné inflace obává, nabízí se mu hned několik možností, jak se před ní pojistit. Jedním ze způsobů je investice do kryptoměn. V dnešní době se v každém větším městě nachází bankomat, kde je možné kryptoměnu koupit, přičemž celý proces je velmi jednoduchý. Stačí přijít k bankomatu, vytvořit si virtuální peněženku a uložit do ní peníze. Ty se vám hned připíšou do vaší “kryptopeněženky”, kterou můžete spravovat třeba z mobilu. Kryptoměny jako Bitcoin potkal v několika posledních měsících značný růst. Cena je sice vysoce proměnlivá, ale celková tendence směřuje vzhůru, jak můžeme vidět v nadcházejícím grafu.

 

Z grafu můžeme vyčíst, že hodnota bitcoinu v posledním roce velmi vzrostla. Růst ceny byl do značné míry způsoben tweety miliardáře Elona Muska. V únoru 2021 totiž Musk oznámil, že Tesla investovala 1,5 mld. USD do Bitcoinu. Zpráva vedla k okamžitému skoku ceny o 25%. V polovině března pak Tesla dokonce umožnila nákup automobilů prostřednictvím bitcoinů.

Při investování do kryptoměn je však třeba si uvědomit, že se kvůli jejich decentralizaci jedná o velice volatilní trh. Kvůli decentralizaci neexistuje ústřední orgán (jako je pro Korunu ČNB), který by je prostřednictvím monetární politiky reguloval. Cena kryptoměn, tedy závisí pouze na nabídce a poptávce trhu. S růstem ceny do kryptoměn své peníze vkládá víc a víc uživatelů, čímž podporují další růst. Nebezpečí se pak skrývá v hromadné panice. V okamžiku, kdy trh bude očekávat pád ceny, uživatelé své peníze najednou vyjmou, což k prudkému propadu ceny opravdu povede.

Další možností, kam vložit své peníze, aby si uchovaly svou hodnotu, je akciový trh. Nutno podotknout, že v současné době se na základě mnoha indikátorů akciový trh jeví nadhodnocený. Například akcie S&P 500 se v současné chvíli prodávají v průměru za cenu čtyřiceti násobku svých zisků. Pro srovnání, akcie se většinou prodávají za price-to-earnings ratio 16. Za podobně vysoký násobek se naposledy obchodovaly v roce 2000 a v roce 2008, přičemž v obouch případech následně došlo k hlubokému propadu.

Graf poměru průměrného násobku ceny akcií k jejich ziskům. Všimněte si let 2000, 2008 a nynější úrovně. (Zdroj: Macrotrends)

Další možností je pak investice do nemovitostí. Tato možnost se jeví jako potenciálně velmi lukrativní. V ČR právě ceny nemovitostí soustavně rostou již od roku 2016 průměrným tempem 8,4 % ročně. Investice do nemovitostí má i tu výhodu, že kromě růstu ceny představuje nemovitosti podstatný zdroj pasivního příjmu z pronájmu (nebo v případě, že v bytě sami žijete, nemusíte platit nájemné). Nevýhodou tohoto typu investice je, že vyžaduje obrovský počáteční kapitál na pořízení nemovitosti. 

Konečně se nabízí i klasický způsob uchování hodnoty, který lidé využívají po staletí: nákup cenných kovů jako jsou zlato a stříbro. Následující grafy ukazují cenový vývoj těchto dvou cenných kovů, přičemž si lze povšimnout jejich relativní stability. Na druhou stranu však od těchto nástrojů nelze očekávat značné cenové zhodnocení a jeví se tak jako dobrá volba pouze pro velmi defenzivní investory.

 

Existuje tedy celá řada možností, kam investor může investovat své peníze. Ačkoliv se nepředpokládá, že inflace přeroste v hyperinflaci, její míra se zvýší. Každý investor by se tak měl zamyslet nad tím, jak své peníze uložit, aby zbytečně neztrácely na hodnotě. V článku jsme se podívali, jak na ty časem nejvíce ověřené možnosti, tak i na agresivnější způsoby. Ty s sebou sice nesou rizika vyšší volatility, na druhou stranu nabízejí i větší potenciál zhodnocení a je na každém investorovi jakou možnost zvolí.

Institut ekonomického vzdělávání (INEV) vytváří zázemí pro výuku ekonomie a financí na středních školách. Motivuje a sdružuje studenty se zájmem o ekonomii a ekonomická témata a podporuje je v jejich činnosti a dalším studiu. Jedním z hlavních projektů INEV je Ekonomická olympiáda - největší ekonomická soutěž v České republice. Podívejte se na https://inev.cz pro další informace. 

Zdroj grafů: FRED.net